Innkjøper
Hvorfor valgte du å bli innkjøper?
– Jeg havnet i yrket litt tilfeldig. Mens jeg studerte økonomi og administrasjon på høyskole, merket jeg at innkjøp og logistikk var fagene jeg syns var mest spennende. Det var det som traff meg.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg jobber med innkjøp av varer til Felleskjøpets sentrallager på Gardermoen. Det innebærer detaljhandelsvarer og landbruksvarer til butikk. Jeg sørger for varepåfylling fra sentrallager og ut til butikkene våre. Dagen starter med å gå gjennom ordreforslag til leverandører og butikker.
Jeg jobber mye med prognoser for å beregne hva og hvor mye det er behov for, og benytter meg av innkjøpsverktøy. Dette er hovedarbeidsoppgaven min, mens jeg i tillegg er superbruker på innkjøpsprogrammet. Da lærer jeg opp og veileder kolleger i dette, samt jobber med mindre utviklinger av systemet.
Det er en del leverandørkontakt i forhold til å følge opp leveringstider og slikt. Jeg samarbeider med mange andre avdelinger på huset, som for eksempel lager, kategori og marked. Jeg er borti mye forskjellig i løpet av en dag, og det blir en del møter.
Jeg har også en del kontakt med butikkene våre og bistår de ved spørsmål angående varepåfylling. Siden vi jobber for landbruket, er det sesongavhengig hvilke varer det er behov for. Min jobb er å være i forkant, og kjøpe inn det som trengs i riktige mengder til rett tid. Det skal være nok varer på lager, men samtidig ikke for mye.
Jeg jobber på dagtid. På kontoret er vi et team på sju personer, i tillegg til at vi har fellesskap med andre avdelinger og spiser lunsj sammen. Det er sosialt og fint.
Hva kreves for å kunne jobbe som innkjøper?
– Det er ulike veier inn i yrket, jeg har en bachelor i økonomi og administrasjon.
Hvem passer yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Yrket innebærer mye jobb foran PC, så hvis du ikke er så glad i stillesittende arbeid er kanskje ikke dette for deg. Du bør også like tall. Det er det som gjør at jeg syns det er gøy med innkjøp. Matte har vært mitt favorittfag siden barneskolen.
Som innkjøper har du mange leverandører å forholde deg til, og som du følger opp. Du må derfor klare å ta selvstendige beslutninger og tørre å ta ansvar. Du må også takle stress og tidsfrister. Det kan oppstå uforutsette ting, og du må håndtere å ha mange baller i luften. Dette er dessuten et yrke der du lærer mye underveis.
Hva liker du best ved å være innkjøper?
– Det gir meg mye å se resultater av det jeg gjør. Har vi et høyt varelager, må man gjøre riktige tiltak og jobbe for å få det ned. Når det lykkes, etter å ha lagt ned mye arbeid, og ting blir som man har tenkt – så gir det en god følelse. Noen ganger må du være et helt år i forkant, og da er det gøy når forberedelsene du gjorde for ett år siden gir resultater. Ellers setter jeg pris på fleksibiliteten, og jeg kan ha hjemmekontor noen dager hvis jeg ønsker det.
Hva liker du minst?
– Hvis jeg ikke hadde hatt noen ekstra oppgaver med utvidet administrativt ansvar (superbruker), så hadde jeg kanskje tenkt at jeg gjør mye av det samme hver dag.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Mulighetene er mange, og du får innblikk i ulike funksjoner. Både innkjøp, logistikk og supply chain er spennende retninger hvor man kan gjøre mye forskjellig.
Hva kan man forvente i lønn som innkjøper?
– Med en bachelor kan man nok forvente rundt 500 000–600 000 kroner i årslønn.
Hvordan er sjansene for å få jobb som innkjøper?
– Jeg tror det er ganske gode muligheter for å få jobb, men de fleste jobbene jeg søkte på krevde at jeg hadde erfaring. Jeg var heldig og fikk jobb via kjente.
Tilhørende utdanninger
Økonomi og administrasjon
Studier innen økonomi og administrasjon er tverrfaglige og gir innsikt i ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.
Finn studierJuss - rettsvitenskap
Du lærer om hvordan lover skal tolkes, forstås og brukes på riktig måte i ulike saker.
Finn studierLogistikk
Du lærer å planlegge og organisere transport og forflytning av varer, på en effektiv og økonomisk måte.
Finn studier