Hvorfor valgte du dette yrket?

– Starten var litt tilfeldig. Etter at jeg hadde jobbet som reiseleder, begynte jeg i et vikarbyrå og fikk oppdrag hos en vinimportør. Etterpå fikk jeg tilbud om fast jobb i bedriften, og jobbet der en del år.

Da jobben som innkjøper i Vinmonopolet ble ledig, hadde jeg veldig lyst til å prøve ut den motsatte rollen med innkjøp, istedenfor salg. For meg var det rett og slett en drømmejobb som jeg veldig gjerne ville ha.

Image
Innkjøper Kristin E. Fostervold i lyst, halvlangt hår og flerfarget skjorte sitter på huk ved en vinkasse og holder en vinflaske i hendene og sjekker etiketten på flasken
Lenke
Svein Strand
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber med å kjøpe inn vin og brennevin til alle Vinmonopolets butikker. Ingen dager er like, innkjøpsprosessen er omfattende og går over lang tid. Jeg jobber gjerne med flere innkjøpsprosesser parallelt i løpet av en dag.

Arbeidsoppgaver kan være å publisere anbud hvor vi har definerte krav til importøren, med nøye beskrivelse av hva vi ønsker å kjøpe, for eksempel en italiensk rødvin fra Barolo-distriktet eller en økologisk vin til under 500 kroner. Det finnes flere hundre importører i Norge, og de som kan tilby den aktuelle varen, sender tilbud og prøver til oss. Som innkjøper sjekker jeg at tilbud og vareprøver samsvarer med kravene i anbudsinnbydelsen. Flaskene sjekker jeg ved å se på merking på etiketten og andre detaljer for å forsikre meg om at alt stemmer med det vi har etterspurt. Tilbudsprøvene går videre til prøving hos et dommerpanel, som bedømmer hvilken grad prøvene stemmer med spesifikasjonen.

Min jobb er å sammenligne tilbud og skrive en innstilling med begrunnelse for valg av produktet som kjøpes inn. Valg av produkt skjer ut fra flere kriterier. Forholdet mellom kvalitet, pris og leveringsdyktighet blir nøye vurdert, og innkjøpsforskriften sikrer likebehandling av alle leverandører, produsenter og produkter.

Jeg har ansvar for å sende ut akseptbrev til leverandøren som blir valgt, samt informasjon til alle tilbyderne som har sendt tilbud og tilbudsprøver til oss, men ikke blir valgt som leverandør. Kontakt med leverandører er en stor del av jobben min.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er en fordel med utdanning innen økonomi, administrasjon eller jus fra høgskole eller universitet, men relevant arbeidserfaring kan kompensere for utdanning. Erfaring fra å kjøpe inn etter anbud er et fortrinn, ettersom vi har en innkjøpsforskrift som kan sammenlignes med lov for offentlig innkjøp.

I denne jobben kreves det at du har god vurderingsevne og er pinlig nøyaktig. Du må ha stålkontroll på tidsfrister og trives med å ha mange baller i lufta. Gode språkkunnskaper er viktig fordi dokumentasjon er ofte på engelsk, eller et annet språk enn norsk. Jeg jobber med saksdokumenter og innstillinger som har nokså formelt oppsett, så det er viktig å ha god skriftlig kommunikasjonsevne. Du følger innkjøpsprosessen fra A til Å, så du må være selvstendig, strukturert og ta ansvar for prosessen hele veien.

Det er også viktig å ha god datakunnskap og være vant til å jobbe med regneark.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du er veldig kreativ, eventyrlysten og vil ha mye «hopp og sprett», så er det bedre å velge et annet yrke. I denne jobben er orden og struktur veldig viktig, og du er veldig bundet av lover og forskrifter, så hvis du ikke liker å jobber på den måten, så passer ikke jobben så godt.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Arbeidsområdet omfatter så mye, og jeg liker at det er så stor variasjon i arbeidsoppgaver. Jeg liker at det er faste rammer å forholde meg til, og jeg syns det er godt å jobbe i et så strukturert system.

Det er kult å representere en av de bedriftene som scorer høyt på omdømme, og det gir en følelse av stolthet. Jeg har fantastiske kollegaer som bidrar til stor trivsel på arbeidsplassen. Kontakten med importørene er også en veldig positiv del av jobben min.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er frustrerende om vi oppdager at leverandører prøver å omgå regelverket for å vinne et anbud, og slike saker tar mye tid å rydde opp i.

Av og til er vi nødt til å avvise tilbud på grunn av en liten slurvefeil hos leverandøren, og det er alltid leit å informere om det, hvis varene ellers har høy kvalitet. Heldigvis forstår de fleste at det må være sånn.

Image
Innkjøper Kristin E. Fostervold i lyst, halvlangt hår står sammen med arbeidskollegaer, en mann og en kvinne
Lenke
Svein Strand
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

Jeg anbefaler jobben til alle som er grundig og nøyaktig, og samtidig er bevisst på å gjøre ting ryddig og riktig. Det er en fordel å like å ha kontakt med samarbeidspartnere og være bekvem med rollen med å forklare hvorfor avgjørelser blir som de blir.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Innen egen organisasjon i Vinmonopolet er det mange muligheter, og en innkjøper kan ha mulighet til å utvikle seg videre til for eksempel produktsjef, som jobber med å utvikle vareutvalget. Andre aktuelle områder kan være innen opplæring eller kommunikasjon. Vinmonopolet har også en selvstendig driftsavdeling med innkjøp av utstyr til egen drift.

Det er mange muligheter innen andre bransjer og fagfelt, og når du har erfaring fra innkjøp i offentlig sektor og er vant til å følge lover og regler for innkjøp, så vil det være mange muligheter, spesielt innen stat og kommune.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

Årslønn for en innkjøper ligger på kr 600-650.000 og oppover, avhengig av utdanning og erfaring.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det kan være mange søkere på en jobb, og i vår organisasjon er det forholdsvis lenge mellom det er ledige jobber, fordi mange vil gjerne beholde jobben lenge. Jeg kjenner ikke så godt til hvordan det er i andre bransjer, men innkjøp er et aktuelt arbeidsområde i mange bransjer.

 

Tekst:
Guri Hegge