Pernille Jahre Sætre er illustratør.

YrkesintervjuIllustratør favoritt ikon

Pernille Jahre Sætre ville ha et visuelt yrke og valgte å bli illustratør. – Jeg er i startgropa og gleder meg til framtiden, sier hun.

Pernille Jahre Sætre
24 år
Illustratør
Frilanser, Forlagshuset Vestfold

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid tegnet. Det er mitt livs store lidenskap. Først ville jeg satse på å bli kunster, men forsto at yrket illustratør ville gi meg flere muligheter. En kunstner uttrykker egne tanker, mens en illustratør uttrykker andres tanker, og akkurat det liker jeg godt.

p1910378-2.jpg

 Pernille Jahre Sætres illustrasjoner til barneboken Himmelporten.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Å livnære seg som frilans illustratør er krevende og jeg jobber ofte med flere ting samtidig. Ikke alt jeg gjør er illustrasjon, men jeg har vært heldig og har illustrert en barnebok. Det har vært et ettårig samarbeid med forfatteren. Min oppgave var å illustrere teksten og gi den et ansikt. Det startet med å finlese manus og sammen med forfatteren, og plukke ut de scenene som skulle illustreres. Forlaget fulgte med på det jeg og forfatteren gjorde.

Da vi var enige om alle scenene, tegnet jeg skisser og vi diskuterte mye frem og tilbake. Boken er beregnet på barn mellom seks og ti år, så jeg forsøkte å huske mine egne fantasier og følelser fra barndommen. Jeg så for meg handlingen som en film i hodet, og det ble veldig mange forskjellige skisser og flere alternative figurer underveis i prosessen. 

Når jeg skal skape figurer, farger og omgivelser bruker jeg følelser. Jeg ser for meg det jeg skal lage, og bruker følelsene av det jeg ser for meg som inspirasjon. I barneboken hadde jeg flere alternative figurer og valget falt til slutt på de beste.      

Da jeg ble enig med forfatteren om hvilke illustrasjoner som skulle godkjennes, fargela jeg til slutt de valgte skissene med akvarellmaling. Å jobbe i akvarell er praktisk og gir et dust og tradisjonelt uttrykk. Det er som oftest forlaget som lager designet og setter sammen tekst og bilder. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har tatt en bachelor i visuell kommunikasjon med illustrasjon. I studietiden var jeg et halvt år på utveksling i England. Det var interessant og noe jeg absolutt vil anbefale. Min vei til yrket er en av mange muligheter. Du kan for eksempel studere kunstfag eller grafisk design.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for dem som vil ha rutine, økonomisk trygghet og stabilitet i arbeidslivet. Ønsker du å jobbe i et sosialt miljø, er det sjeldent at du finner det som illustratør. Det er et aleneyrke. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– At jeg skaper noe og får drive med min store hobby. Det er gøy å se det ferdige resultatet!

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er mye usikkerhet og mange spørsmål. Vil jeg tjene nok til å kunne leve av det, og er arbeidet mitt bra nok?

p1910368.jpg

 Pernille Jahre Sætre maler med akvarellmaling.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må ha tro på deg selv og ønske å skape noe på egen hånd. Du må være villig til å ta mange tilbakeslag. Du bør være selvstendig og kreativ, og følge egne intuisjoner. Å være proaktiv og alltid jobbe for å bli bedre, er viktige egenskaper.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg jobber frilans og kombinerer illustratøryrket med grafisk design. Det er vanlig å jobbe med flere parallelle prosjekter. Det er muligheter i reklamebyråer, media, forlag og med produksjon av film og tv.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Illustratør er sjeldent et yrke man velger for å tjene mye penger. Det er få som er fast ansatt og jeg tror en lønn på mellom 200 000 og 300 000 kroner i året er vanlig. Du kan selvsagt tjene mye bedre når du har skapt deg et navn. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Du må finne din egen jobb ved å promotere deg selv og vise hva du er god for. Ikke vær redd for å ta kontakt med folk, stå på og bli kjent. Det verste svaret du kan få er et nei.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

 

 

 

 

    • Du må finne din egen jobb ved å promotere deg selv og vise hva du er god for.
    • Jeg har tatt en bachelor i visuell kommunikasjon med illustrasjon.
    • Å bli illustratør er sjelden et yrke man velger for å tjene mye penger.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser