Butikksjef

– Jeg våkner hver dag med en haug med oppgaver som må gjøres, som jeg må få løst på best mulig måte, forteller Jan Øyvind.
En mann smiler i arbeidsuniform inne i en Rema 1000- butikk
Jan Øyvind Pedersen, 38 år
Kjøpmann
Rema 1000 Dusavik
«Jeg ønsker å kunne skape noe sammen med og gjennom andre.»
― Jan Øyvind Pedersen
Tekst og foto:
Vetle Mørch Tvedt
Publisert: 24.11.2023
«Jeg ønsker å kunne skape noe sammen med og gjennom andre.»
― Jan Øyvind Pedersen
«Du må ha en høy arbeidsmoral og ha lyst til å stå på.»
― Jan Øyvind Pedersen

Hvorfor valgte du å bli butikksjef?

– Du har det ordtaket som sier «finn deg en jobb du kunne gjort gratis.» Jeg ønsker å kunne skape noe sammen med og gjennom andre. Jeg visste hva jeg hadde lyst til å gjøre, jeg visste hva som var mine styrker, hva jeg syntes var gøy, og hvordan jeg skulle gjøre det. Så fikk jeg gjøre det i Rema 1000, som jeg har jobbet i siden jeg startet som flaskegutt i 1999.

Image
Mann med Rema 1000-uniform rydder i hyllene i butikken.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg står opp klokken 05.00 hver dag og er på jobb senest klokken 06.00. Da er det noen kjappe kontorrutiner som må gjøres hver morgen, før jeg går ut i butikken. Der jobber jeg sammen med de ansatte, og bidrar i de forskjellige avdelingene. Stabler varer, bygger torg, står i kassen og holder butikken ryddig.

Så er det gjerne en tur inn på kontoret igjen for å analysere litt tall og se hvordan uka har vært for de forskjellige avdelingene, før jeg er ute i butikken og jobber med de ansatte igjen. Dagen avsluttes inne på kontoret.

Det blir tre kontorrunder hver dag, med variert lengde. Rundt 70 prosent av tiden bruker jeg ute i butikken og 30 prosent på kontoret. Jeg liker den kombinasjonen mellom å ha ledelse, kontorarbeid og å fysisk bidra i butikken.

Hverdagen som kjøpmann er hektisk og travel, det må man like i dette yrket. Det er mer en livsstil enn et yrke. Jeg våkner hver dag med en haug med oppgaver som må gjøres, som jeg må få løst på best mulig måte. Noe løses i butikken, noe på kontoret og noe må også løses utenfor butikken. I løpet av en dag har jeg mange ansvarsområder og ting jeg må følge opp. Jeg synes det er fryktelig gøy.

Hva kreves for å kunne jobbe som butikksjef?

– Jeg har tatt en litt lengre utdanningsvei enn det som kanskje er nødvendig for å bli kjøpmann, en bachelor i økonomi og markedsføring med spesialisering i merkevarebygging. I tillegg har jeg mange forskjellige kurs fra USA. Mye av det har jeg tatt etter at jeg ble kjøpmann for å styrke kompetansen min rundt ledelse.

Så har jeg gått Rema 1000 sin egen kjøpmannskole – det er ett års utdanning, samtidig som man jobber i butikk. Der lærer man alt man trenger for å kunne bli kjøpmann.

Hvis målet er å bli kjøpmann raskest mulig ville jeg gått Salg og service på videregående skole, tatt fagbrev, jobbet i butikk og tatt den veien. Da lærer du veldig mye. Det hadde jeg gjort hvis jeg hadde valgt om igjen.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må ha en høy arbeidsmoral og ha lyst til å stå på. Du må ha konkurranseinstinkt og like å måle deg selv og butikken. Det viktig å like å skape resultater sammen med andre. Kombinasjonen mellom å bruke hodet aktivt på kontoret og å hjelpe til i butikken må du også være glad i.

Det passer ikke for de som kun ser en stor gullgruve og bare vil tjene godt. Hvis du er avhengig av å ha noen som styrer deg, passer det heller ikke, for du har mye frihet og må motivere deg selv gjennom resultatene du ønsker å skape.

Hva liker du best med å være butikksjef?

– Det å jobbe sammen med mennesker, at det er variert og utfordrende. Du får alltid nye utfordringer og oppgaver innenfor økonomi, ledelse, personalansvar og markedsføring. Du har ikke en satt dag fra klokken 07.00 til 15.00, men har oppgaver som gjør at du har fleksibilitet i hverdagen.

Hva liker du minst?

– Det må være i de periodene der du må prioritere jobben fremfor ting som egentlig betyr mer for deg. Det at du noen ganger kan ha veldig lange dager som kan gå utover middag med familien, for eksempel.

Image
Mann i Rema 1000-uniform sitter på kontoret foran pcen.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– En kjøpmann har mange ansvarsområder, og da har du mange kategorier du kan videreutvikle deg i. Det er eksempler i Rema 1000 på kjøpmenn som har gått til hovedkontoret – det er mange veier å gå videre. For meg er det viktigste med en videreutdanning å utvikle meg selv og bli enda dyktigere i det faget jeg jobber med hver dag.

Hva tjener en butikksjef?

– Det varierer veldig, det kommer an på hva butikken tjener. En kjøpmann kan selv velge hvor mye den tar ut i lønn. Hvis man jobber som butikksjef forhandler man lønnen selv og har en fast lønn, i tillegg kan man få eventuelle bonuser. Jeg tror en butikksjef med rundt to års erfaring tjener rundt 450 000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som butikksjef?

– Sjansen for å klare å bli kjøpmann er like stor som den troen du har på deg selv. Vi trenger kjøpmenn både til nye butikker og til eksisterende butikker.

Tilhørende utdanninger

Økonomi og administrasjon

Studier innen økonomi og administrasjon er tverrfaglige og gir innsikt i ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.

Finn studier
Økonomi og regnskap

Du lærer om økonomistyring, regnskap og personaladministrasjon, og hvordan disse områdene henger sammen for å sikre god drift og utvikling av bedrifter.

Finn studier
Videreutdanninger i ledelse, økonomi og administrasjon

For deg har ambisjoner om å bli leder, eller ønsker å jobbe mer med økonomi og administrajon.

Finn studier
Salgsfag

Du lærer om kundebehandling, salg og markedsføring av produkter, og blir i stand til å håndtere endringer og sikre lønnsom drift av virksomheter.

Finn studier