Anleggsrørlegger

Du bør ha god arbeidsmoral og være glad i å jobbe fysisk. Det er som en treningsøkt hver dag, sier anleggsrørlegger Christoffer.
En ung mann står på en anleggsplass og smiler til kameraet. Han har på seg oransje og sort arbeidstøy. På hodet har han en gul vernehjelm. Han har mørkt hår og skjegg. Solen skinner og det ser varmt ut. Han har brettet opp genserermene.
Christoffer Løwen, 29 år
Anleggsrørlegger
Leif Grimsrud AS
«Arbeidet går i hovedsak ut på å fjerne gamle rør og legge nye, for å unngå vannlekkasjer og skader samt sørge for rent drikkevann. »
― Christoffer Løwen
Publisert: 20.04.2023
«Arbeidet går i hovedsak ut på å fjerne gamle rør og legge nye, for å unngå vannlekkasjer og skader samt sørge for rent drikkevann. »
― Christoffer Løwen
«Det er manko på anleggsrørleggere overalt, så hvis du er interessert, er sjansene gode for å få jobb. Det hadde vært bra om flere valgte den retningen. »
― Christoffer Løwen

Hvorfor valgte du å bli anleggsrørlegger?

– Jeg gikk vg1 bygg- og anleggsteknikk på videregående, men begynte å jobbe rett etter å ha fullført det året. Jeg fikk fast arbeid i et anleggsfirma, trivdes med det og ville ta fagbrevet. Det gjorde jeg som privatist, og fikk godkjent praksis fra arbeidsplassen.

Image
En ung mann står på en anleggsplass med ryggen delvis til kameraet. Han fester en kjetting til et betongrør og en gravemaskinskuffe. Han har på seg sort og oransje arbeidstøy og en gul vernehjelm på hodet.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg vet som regel hva jeg skal gjøre, men dagene kan være veldig varierte. Når jeg kommer på jobb på anleggsplassen, legger jeg en plan for dagen. Arbeidet går i hovedsak ut på å fjerne gamle rør, og legge nye for å unngå vannlekkasjer og skader samt sørge for rent drikkevann. Jeg gjør forberedelser, slik som å gjøre klar de delene vi trenger, dagen i forveien. Siden jeg også er bas (leder på anlegget), blir det i tillegg en del papirarbeid. Det er sjekklister på alt mulig i dag, og alt skal dokumenteres.

Som anleggsrørlegger jobber man med store, tunge ting, så det er ganske hardt fysisk arbeid. Noen rør veier flere hundre kilo, men det har blitt lettere med årene ettersom man bruker gravemaskiner til å løfte mer. Arbeidet foregår i stor grad nede i grøfter og hull i bakken, og da kan det i tillegg være trangt og kronglete å jobbe.

På et VA-anlegg (vei og avløpsanlegg) er man som regel to team, og da må man jobbe sammen og kommunisere hele tiden slik at arbeidet skal flyte godt.

Arbeidet kan gå litt i rykk og napp. Gravemaskinen kan grave i en times tid, og da driver jeg med noe annet. Når den er ferdig, går jeg ned i hullet og legger og kobler rør. Det er mye å ta hensyn til, og mange ting som kan oppstå underveis. Det er ikke alltid gamle rør er tegnet inn på kartet for eksempel, og da får vi mer jobb enn beregnet med å fjerne de. Vi har til og med funnet gamle trerør i bakken. Det kan også være eternittrør, og da må vi bruke maske for å fjerne disse.

For å koble sammen rørene bruker jeg skruer eller sveis. I dag er det ofte plastrør. Alt av deler er ulikt for hver type rør, så det er veldig mange deler å sette seg inn i, og vi må ha god kjennskap til ulike materialer. Det kan ta tid før du blir flink i faget, fordi det er ganske omfattende. Samtidig som det alltid kommer noe nytt.

Hva kreves for å kunne jobbe som anleggsrørlegger?

– Du kan gå vg1 bygg og anleggsteknikk, vg2 anleggsteknikk og så to år med opplæring i bedrift innen anleggsrørleggerfaget. Selv har jeg fagbrev i vei- og anleggsfag. Men nå har det endelig kommet et eget fagbrev som anleggsrørlegger, så jeg håper flere velger det.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du bør ha god arbeidsmoral og være glad i å jobbe fysisk. Det er som en treningsøkt hver dag, så du bør være i god form. Du må også kunne takle stress og at uforutsette situasjoner oppstår. Plutselig står vannspruten i været fordi et rør ikke var på kartet, for eksempel.

Du bør nok ikke være for bedagelig, eller for glad i å slappe av. I dette yrket må du stå på.

Hva liker du best ved å være anleggsrørlegger?

– At jeg kan styre og påvirke jobbhverdagen. Ofte leder jeg et prosjekt, viser andre hva som skal gjøres og tar ansvar. Det trives jeg med.

Hva liker du minst?

– En dårlig høst med mye regn. Vi jobber ute hver dag hele året, og det verste er når det regner i dagevis og alt er bare klin. Da blir alt tyngre, og arbeidsklærne rekker ikke å bli tørre til dagen etter. Tele i bakken og snø gir også ekstraarbeid. Da må vi tine bakken og måke før vi kan begynne å jobbe.

Image
En ung mann står nede i en grop i bakken og tar i mot et stort betongrør som heises ned og henger i kjettinger. Han holder den ene armen ut som for å gi et tegn til noen. Han har på seg sort og oransje arbeidstøy og en gul vernehjelm på hodet.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan starte noe for deg selv, eller bli bas – som er lederen på anlegget. Du kan ta diverse kurs som trykktesting. Nå er det egne folk som utfører dette. Det er også en mulighet å starte med salg innen bransjen. Det er en fordel å ha god kjennskap til produktene man selger.

Hva tjener man som anleggsrørlegger?

– Som lærling ligger nok grunnlønnen på rundt 300 000 kroner i året. Så øker det med erfaring og diverse tillegg. Rørleggeren er som regel den best betalte på anleggsplassen.

Hvordan er sjansene for å få jobb som anleggsrørlegger?

– Det er manko på anleggsrørleggere overalt, så hvis du er interessert, er sjansene gode for å få jobb. Det er bra hvis flere velger den retningen. 

Tilhørende utdanninger

Anleggsrørleggerfaget

Du lærer om å legge rør i grøfter, med krav til rent drikkevann og hygienisk og estetisk avløpshåndtering.

Finn studier
Industrirørleggerfag

Du får grunnlag for yrkesutøvelse innen produksjon, montering og vedlikehold av rørsystemer til industrien, både på land og offshore.

Finn studier
Rørleggerfag

Du lærer om ledningsnett i grunnen, installasjon, service og reparasjon av sanitæranlegg, vannboren varme og tekniske anlegg.

Finn studier