Ung gutt smiler foran PCen mens han skriver i ei bok.

Foto: tad834b0

Lær hva du bør kunne for å lykkes med å bygge din karriere på nett.

En ekspert på karriereferdigheter har laget en oversikt over digitale karriereferdigheter. Disse kaller han for "The seven Cs of digital career literacy": Changing, collecting, critiquing, connecting, communicating, creating og curating. 

Digitale karriereferdigheter: Syv punkter

 • Changing (endre): Det er viktig at du klarer å tilpasse deg et arbeidsliv som endrer seg i takt med teknologien, og at du lærer deg å bruke ny teknologi som hjelper deg med å bygge karriere. 
   
 • Collecting (samle): Du må kunne lete opp og hente ut informasjon om karriere. Du må også klare å finne ressurser du kan bruke for å bygge karrieren din. 
   
 • Critiquing (kritisere): Informasjonen og ressursene du finner må du dessuten kunne vurdere kritisk. Er de egentlig nyttige for å bygge karriere på nett? Forskjellige bransjer kan for eksempel bruke forskjellige sosiale medier.

Se artikkelen Bygge karriere med sosiale medier
 

 • Connecting (tilkoble): I tillegg til å finne ressursene som er nyttige for deg, bør du kunne utnytte nettet til å knytte kontakter og bygge nettverk, slik at de kan hjelpe deg med å bygge karriere. 
   
 • Communicating (kommunisere): Beskriver muligheten til å samhandle effektivt på en rekke forskjellige plattformer, og forstå "nettiketten", altså hvordan man oppfører seg på nettstedet, og utnytte dette i karrierebygging.
   
 • Creating (opprette): For å lage deg en karriere på nett, bør du kunne lage elektronisk innhold som viser hvem du er, hva du interesserer deg for og din karrierehistorie. Dette kan være en LinkedIn-profil, en blogg, en YouTube-kanal, en egen hjemmeside eller lignende. 
   
 • Curating (kuratering): Det siste punktet går ut på evnen du har til å reflektere over og utvikle ditt digitale fotavtrykk og ditt nettverk på internett, som en del av din karrierebygging. 

Se oppgaven Dine digitale spor

Diskuter i par: Hvilke digitale karriereferdigheter har du allerede? Hvilke kan du bli bedre på?

Digitale ferdigheter

Digitale karriereferdigheter må ikke forveksles med digitale ferdigheter. I artikkelen Digital deltakelse vs. digital kompetanse kan du lære mer om digitale ferdigheter.

Mer informasjon

I artikkelen Bygge karriere med sosiale medier ser du eksempler på hvordan du kan bygge karriere på nett.

Oppgaver

Oppgave
Gutt og jente ser på mobiltelefon og ler.

De fire kjennetegnene ved digitale medier

Digitale medier kjennetegnes ved at de er søkbare, evige, kopierbare og tilgjengelige for alle.

Les mer
Oppgave
En tweet skrevet av Justine Sacco. Den sier "Going to Africa. Hope I don´t get AIDS. Just kidding. I´m white!".

Den digitale gapestokken

Justine Sacco skriver en morsom tweet - synes hun. Det får store følger.

Les mer
Oppgave
Jente ser på telefonen hun holder i hånda.

Digitale spor

Har du noen gang tenkt på at du har en digital identitet? I løpet av en helt vanlig dag etterlater du deg mange spor på nettet.

Les mer
Oppgave
Kvinne ser på mobilen sin.

Google deg selv

Google deg selv og se hva du finner. Ha rollespill i klasserommet hvor dere undersøker funnene nærmere.

Les mer
Tekstlig innhold i dette verk er lisensiert under Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Lisensen gjelder ikke øvrig innhold. Dersom du benytter innhold fra artikkelen ber vi om at endringer og tillegg merkes, og at du henviser til kilden på følgende måte: "Artikkelen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no/utdanningsvalg. "