Fakta
Informasjon er oppdatert av VID vitenskapelige høgskole
13. januar 2025.


Om studiet
Har du helse- og sosialfaglig utdanningsbakgrunn og ønsker å videreutvikle din relasjonskompetanse og få fordypet kunnskap i psykisk helsearbeid? Master i helsefremmende relasjonsarbeid er et tverrfaglig studietilbud som gjør deg kvalifisert for spennende stillinger innen pasientarbeid, administrasjon og ledelse, forsknings- og utviklingsarbeid.
Relasjonsarbeid innenfor profesjonell praksis innebærer å jobbe bevisst med relasjonen mellom pasient/bruker og fagutøver som en integrert del i helse- og sosialfaglig arbeid. Master i helsefremmende relasjonsarbeid er et tverrfaglig studietilbud som tematiserer etiske, psykologiske/psykiske og sosiale perspektiver på relasjonsarbeid.
Fokus på verdier og relasjoner skal bidra til kritisk tenkning og etisk refleksjon i profesjonell praksis og utgjør studiets profil og kjerneområde.
Studiets oppbygging
Studiet er delt inn i to deler.
Første del av masterutdanningen består av en spesialisering som er organisert som en 60 studiepoengs videreutdanning:
- Tverrfaglig videreutdanning i psykisk helse-. rus- og avhengighetsarbeid.
- Videreutdanning i psykososialt arbeid med barn og unge.
- Videreutdanning i SEPREP Tverrfaglig utdanningsprogram i behandling, rehabilitering og oppfølging av mennesker med alvorlige psykiske lidelser og ruslidelser.
- Videreutdanning i rus- og avhengighetsproblematikk.
Andre del av masterprogrammet
Masterutdanningens andre del er felles for alle studenter, uavhengig av studieretning. I denne delen videreutvikles og spisses temaene knyttet til etikk og systematisk refleksjon, relasjonelle perspektiver, samt til vitenskapsteori, forskningsmetoder og forskningsetikk. Masterutdanningen vil bygge opp under studentenes evne til å videreutvikle sin relasjonelle kompetanse og utvikle et kritisk blikk på egen praksis og relasjonens betydning i faglig arbeid.
Opptaksinformasjon
Krav for opptak til masterstudiets 1. del:
- 3-årig bachelorgrad, eller annen grad eller utdanning på tilsvarende nivå innenfor helse- og sosialfag.
Det er ulike opptakskrav til de forskjellige studieretningene, se derfor opptakskrav og dokumentasjonskrav på de respektive studiesidene:
- Tverrfaglig videreutdanning i psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid
- Videreutdanning i psykososialt arbeid med barn og unge
- Videreutdanning i rus- og avhengighetsproblematikk
- Videreutdanning i SEPREP Tverrfaglig Utdanningsprogram i behandling, rehabilitering og oppfølging av mennesker med alvorlige psykiske lidelser og ruslidelser
Krav for opptak til masterstudiets 2. del:
- Ferdig avlagt videreutdanning (60 studiepoeng) innen en av de fire studieretningene som inngår i masterprogrammets første del med studieplan fra 2010.
Andre med tilsvarende tverrfaglig utdanning har også mulighet for å søke opptak på masterprogrammets andre del. For vurdering av utdanning fra andre institusjoner enn VID må søker legge ved relevant informasjon i søknaden, som program- og emnebeskrivelser, samt vitnemål/karakterutskrift. Vi gjør slike vurderinger når en søknad foreligger. Kravet om studieplan fra 2010 og nyere er absolutt.
Karrieremuligheter
Studiet kvalifiserer til stillinger knyttet til undervisning innenfor ulike kliniske arenaer eller til fagutvikling og forskning. Stillinger innenfor bl.a. helse- og omsorgsvirksomheter, NAV/sosialtjeneste eller barnevern som krever kunnskap på høyere grads nivå er relevante. Studiet gir kvalifikasjoner for faglige lederstillinger. Studiet kvalifiserer også for stipendiatstillinger knyttet til forskerutdanning/videre studier på doktorgradsnivå.