Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Sørøst-Norge
12. januar 2023.


Om studiet
Jobber du i folkehøgskole og ønsker mer kunnskap om pedagogikk? Har du utdanning på høgskole- eller universitetsnivå, men mangler pedagogikk eller formell undervisningskompetanse? USN tilbyr nå 30 studiepoeng pedagogikk, som første del av praktisk-pedagogisk utdanning, PPU. Fortsatt ledige plasser.
Samlinger
Studiet er samlings- og nettbasert. De fysiske samlingene er lagt til campusene Vestfold, Drammen og Porsgrunn. I tillegg er det 2-timers webinar spredt ut over året. Mellom samlingene legges det opp til egenstudier, ved hjelp av USNs læringsplattform Canvas.
Høst 2022
Oppstartsamling: 31. august 2022, kl 15-17.00. Nettbasert
Tema: Oppstart med informasjon
Samling 2: 14. september 2022, kl. 15-17.00. Nettbasert
Tema: Innføring i folkehøgskolepedagogikk
Samling 3: 19.-21. okober, kl.12-15.00. Capus Bakkenteigen
Tema: Folkehøgskolelæren
Samling 4: 15. november, kl. 15-17.00. Nettbasert
Tema: Didaktikk intro
Samling 5: 12. desember, kl. 15-17.00. Nettbasert.
Tema: Innleveringsoppgaver
Vår 2023
Samling 1: 9.-11. januar, kl. 12-15. Campus Bakkenteigen
Tema: Medborgerskap og bærekraft
Samling 2: 9. februar, kl.15-17. Nettbasert
Tema: Didaktikk for medborgerskap
Samling 3: 15.mars, kl 15-17. Nettbasert
Tema: Dannelses pedagogikk
Samling 4: 20. april, kl.15-17. Nettbasert
Tema: Pedagogikkens historie
Samling 5: 22-24. mai, kl. 12-15. Campus Porsgrunn
Tema: Eleven i sentrum
Skriftlig hjemmeeksamen 26. mai - 06. juni
Muntlig hjemmeeksamen på nett: 14-16. juni
I utgangspunktet skal dette studiet gjennomføres med samlinger på campus. Vi tar forbehold om at samlinger kan bli gjennomført digitalt dersom pålagte restriksjoner i forbindelse med koronasituasjonen vedvarer.
Opptakskrav
For opptak til full praktisk-pedagogisk utdanning, kreves masterutdanning eller bachelor i en spesifikk fagkrets, i tillegg til karakterkrav. Se utfyllende informasjon i lenken lenger ned.
For opptak kun til emnene i Folkehøgskolepedagogikk (30stp), som det tas opp til her, kreves :
- Generell studiekompetanse eller realkompetansevurdering
Tilleggskrav
- Søkere må fortrinnsvis være ansatt i folkehøgskole i studietiden.
Interesserte som ikke er ansatt i folkehøgskole kan søke, men må ved opptak dokumentere mulighet for praksis i en folkehøgskole i løpet av studiet. Søkere med stilling i folkehøgskole prioriteres foran søkere uten stilling i folkehøgskole.
Søkere med utdanning tatt utenfor Norden, må dokumentere kunnskaper i norsk og engelsk.
Kvalifiserte søkere tas opp (uten rangering) fortløpende, til studiet er fulltegnet. Er det ledige plasser etter søknadsfristens utløp tar vi opp studenter frem til studiestart. Ved oversøking får søkere informasjon om venteliste. Ved oversøking prioriteres søkere som ønsker å fullføre full praktisk-pedagogisk utdanning (se opptakskrav under).
Hvordan går jeg frem for å søke siste del av Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) neste studieår?
Emnene i studiet Folkehøgskolepedagogikk kan utgjøre første halvdel av Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Om du ønsker å gjennomføre full PPU, søker du opptak til det våren 2023 (innen 15. april). Ved tildelt studieplass på PPU søker du så om innpassing av emnene i Folkehøgskolepedagogikk (30stp).
Les mer om opptakskrav til praktisk pedagogisk utdanning (PPU).
Søkere med bachelor i andre fag enn de som omtales i unntaksbestemmelsen (jfr. lenke over), må fullføre en mastergrad for å få godkjent opptak til PPU.
Forhåndsgodkjenning av tidligere utdanning før søknad til PPU
Er du usikker på din om din bakgrunn kvalifiserer til opptak til PPU, kan du søke om forhåndsgodkjenning før du søker opptak. Send skriftlig søknad per post, vedlagt kopi av all dokumentasjon på tidligere utdanning og praksis, til USN ved Seksjon for opptak. For informasjon om hva du må legge ved søknaden, ta kontakt med studieveileder.
Merk at søknader om forhåndsgodkjenning behandles fortrinnsvis i perioden 1. august til 1. februar. Søknader utenom denne perioden behandles kun ved ledig kapasitet.