Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Stavanger
3. mars 2023.


Om studiet
Vil du bli ingeniør, men mangler formell kompetanse i ett eller flere fag? Da kan fullt forkurs for ingeniørutdanningen ved Universitetet i Stavanger være løsningen for deg.
Studiets oppbygging
Forkurs for ingeniører- og sivilingeniørutdanning er for deg med yrkesfaglig videregående utdanning (fagbrev), uten studiespesialisering.
Høy arbeidsinnsats er en forutsetning for å lykkes med kurset, men det er også en kjent sak at det er en sammenheng mellom trivsel og faglig prestasjon. Som forkursstudent vil du bli inkludert i alle studenttilbud, og være en del av vårt studentmiljø.
Undervisningsopplegg
Undervisning ved institusjonen
Opptakskrav
Opptakskrav: fullført og bestått minimum 2 år på yrkesfaglig videregående utdanning uten påbygg til generell studiekompetansese, alternativt praksisfagbrev, eller realkompetanse.
Søknad: via lokalt opptak.
Søknadsfrist: 15. april
Læringsutbytte
Studiet består av fem emner, som alle strekker seg over både høst- og vårsemestret. Pensum og eksamen er felles nasjonalt, og studiet er tilpasset spesifikt for å kvalifisere for opptak til bachelorstudier i ingeniørfag og maritim høgskoleutdanning.
Forkurset skal ha et omfang som tilsvarer ett studieår, det vil si 1600-1700 klokketimer. Med omfang menes her elevens totale arbeidsinnsats, som deltagelse på undervisning, eget arbeid, arbeid sammen med andre elever, øvinger, forberedelse og avleggelse av prøver osv.
Følgende fag inngår:
Matematikk med et omfang på 37,5 % av et helt år
Fysikk med et omfang på 22,5 % av et helt år
Norsk med et omfang på 20 % av et helt år
Engelsk med et omfang på 10 % av et helt år
Teknologi og samfunn med et omfang på 10 % av et helt år
For realfagskurset utgår de tre siste fagene.
Undervisningen består av forelesninger 2 dager i uken med 8 timer undervisning hver gang. Forelesningene strømmes og vil dermed være tilgjengelige gjennom semesteret. Det er også obligatoriske innleveringer, som må være godkjent for a få gå opp til eksamen samt 4 obligatoriske halvdagsøkter fordelt på 4 fredager/lørdager, med laboratorie-/datalabøvelser og regneøvelser.
Følgende fremgår av den enkelte emnebeskrivelse:
- Arbeids- og undervisningsformer
- Pensumlitteratur
- Evalueringsformer
- Vurderingsformer
Videre studier
Forkurset kvalifiserer for opptak ved bachelorstudiet i ingeniørfag og maritim høgskoleutdanning, men gir ikke annen kvalifikasjon.
Karrieremuligheter
Forkurset er særlig for søkere som har yrkesutdanning og/eller praksis, men som mangler generell studiekompetanse og/eller fordypning i realfag fra videregående skole. Forkurset kvalifiserer for opptak ved bachelorstudiet i ingeniørfag og maritim høgskoleutdanning