Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Oslo
.
Om studiet
Hva bør vi bevare og stille ut i museer? Hvordan forstår vi fortiden, og hvordan brukes historien politisk? Studér museologi og kulturarv eller kulturhistorie og kulturteori for å utforske disse spørsmålene.
Undersøk kulturhistorie med ulike tilnærminger
Spørsmål om kulturarv, kulturell identitet og hva som er gyldig kunnskap er sentrale i samtidsdebatten. Vi ser det i diskusjoner om tilbakeføring av urfolksgjenstander i museer og i debatter om hvordan utviklingen av kunstig intelligens preger synet vårt på hva som er kultur, og hva som er kunnskap.
Hos oss kombinerer vi historiske studier av fortiden med undersøkelser av hvordan fortiden fortsatt påvirker oss i dag. Du lærer å tenke historisk om kultur og kulturanalytisk om historie – og å jobbe med tekster, gjenstander, bilder og digitale kilder.
Velg mellom to studieretninger
Når du søker opptak til masterprogrammet, velger du hvilken studieretning du søker deg til. I løpet av graden har begge studieretningene et felles metodeemne som danner grunnlaget for masteroppgaven. Studieprogrammet har to studieretninger, du kan lese mer om studieretningene på følgende sider:
Museologi og kulturarv
Studér tverrfaglig og ha praksis som student
Velg denne studieretningen for å få arbeidserfaring fra museer eller kulturarvsinstitusjoner. Lær om temaer som utstillingsproduksjon, kulturmiljøvern, samlingsforvaltning og teorier og metode knyttet til disse.
Gjennom studieløpet skal du utvikle et forskningsprosjekt basert på egne interesser, som skal resultere i en 30 studiepoengs masteroppgave.
Jobb i kultur- og kunnskapssektoren
Studieretningen passer spesielt for deg som ønsker å bygge nettverk og jobbe i museums- og kulturarvsbransjen, men du kvalifiserer også til videre forskningsarbeid i akademia.
Kulturhistorie og kulturteori
Studér fortiden i nåtiden og få forskningserfaring
Velg denne studieretningen og få erfaring med forskningspraksis. Gjennom forskningsbasert undervisning vil du få innblikk i forskningsprosjekter på instituttet, nærlese kilder og lære å oversette mellom ulike kunnskapstradisjoner.
På denne studieretningen har du mulighet til å fordype deg i et selvvalgt tema over to semestre og skrive en masteroppgave på 60 studiepoeng. Du kan også velge å få bredde i graden ved å reise på utveksling og skrive en masteroppgave på 30 studiepoeng.
Jobb i kultur- og kunnskapssektoren
Studieretningen er særlig relevant for deg som har akademiske ambisjoner, men du får bred kompetanse som kan lede til jobb innen bransjer som kultur, kommunikasjon og offentlig forvaltning.
Utvid kompetansen med et Honours-sertifikat
Ønsker du ekstra faglige utfordringer? Som student på UiO har du mulighet til å supplere mastergraden med et Honours-sertifikat. Sertifikatet utgjør 20 studiepoeng, som du tar i tillegg til andre emner i mastergraden. Dette er en unik mulighet til å jobbe tverrfaglig, bygge nettverk og få nye perspektiver på eget fagfelt.
Studiets oppbygging
Studieprogrammet har disse studieretningene:
- Kulturhistorie og kulturteori
- Museologi og kulturarv