Fakta

Sted:
NTNU VIDERE
Studietype:
Enkeltemne
Studieform: Samlingsbasert
Oppstart: 2. oktober
Pris:

11180

Studiepoeng:
7.5
Søknadsfrist: 15. mai

Informasjon er oppdatert av NTNU Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

24. april 2024.

Om studiet

Kurset vil lære deg grunnleggende prinsipper og metoder for organisering og ledelse av prosjektarbeid. Du vil lære å utøve interessentledelse, definere egnet organisering av et prosjekt, og å komponere og lede team i prosjekter. Kurset undervises på engelsk.

Det vil bli endringer i studentbetalingen for studenter på masterprogrammet fra og med 2025 på grunn av nytt regelverk for finansiering. Hvilke endringer det blir avklares først høsten 2024.


Kurset er bygget rundt ledelse og organisering av prosjekter som gjennomføres innen én eller på tvers av flere organisasjoner og dekker følgende tema:

  • Prosjektorganisering, der ulike organisatoriske aspekter som påvirker organiseringen av prosjekter vil studeres: Etterspørselssiden, leverandørsiden og nettverket av organisasjoner som gjennomfører prosjektet som bringer deltakerne sammen i en midlertidig organisasjon som skal levere på felles målsetninger.
  • Bredere organisatoriske (f.eks. strategiske og driftsmessige) hensyn som må tas ved organisering av et prosjekt. Dette kan omfatte kompetanser og ressurser i organisasjonen og prosjektet, verdier og nytte som ligger til grunn for utformingen av prosjektet, hvordan det skal gjennomføres, osv.
  • Prosjektets interessenter og hvordan disse håndteres og engasjeres. Riktig håndtering av interne og eksterne interessenter er en nøkkelfaktor i å skape effektive prosjekter som leverer planlagt nytte. Modeller og metoder for håndtering av interessenter vil gjennomgås.
  • Prosjektlederskap, der prosjekter i større og større grad må se lengre enn de rene leveransene og anerkjenne og håndtere utfordringer knyttet til bærekraft, etiske hensyn, investeringshensyn som går utover økonomisk gevinst, osv. Disse gir opphav til både utfordringer og muligheter for å utvikle neste generasjon prosjektlederskap. Noen sentrale tema vil utforskes, inkl. hvordan prosjektledere kan ha fruktbare inngrep med strategi- og politikknivået relatert til prosjekter.

Modulene i kurset baseres på bruk av case fra virkelige prosjekter og eksempler fra nasjonal og internasjonal praksis dokumentert av faglærerne. Aktiv deltakelse i diskusjoner er en forutsetning og deltakerne oppmuntres til å bidra med egne erfaringer. Kurset vil dekke ulike typer prosjekter innen ulike sektorer, som f.eks. infrastruktur, bygg, teknologiutvikling og organisatorisk endring.

Undervisning
Kurset gjennomføres med obligatoriske samlinger på NTNU i Trondheim med forelesinger, gruppearbeid og diskusjoner. Mellom samlingene er det selvstudier med lesepensum, nettbasert veiledning og utvikling av obligatorisk individuell oppgave. Det vil være to digitale "kontortimer"/samlinger mellom samlingen for å støtte studentene med utviklingen av oppgavene deres. NB: Engelsk brukes i hovedsak som undervisningsspråk.

Læringsutbytte

Kunnskap: Studenten har konseptuell kunnskap om grunnleggende prinsipper, modeller og metoder for prosjektorganisering og -ledelse. Studentene vil utvikle en forståelse av behovet for å gå utover den tradisjonelle prosjektledelse 'verktøysett-tilnærming' basert på forutsigbare og standardiserte utførelsesprosesser, verktøy og teknikker for å administrere prosjekter i tide, innenfor budsjett og til de nødvendige spesifikasjonene.

Ferdigheter: Ved å bruke rammene presentert i kurset vil studentene kunne vurdere de unike utfordringene knyttet til prosjekter som deres organisasjon er involvert i, og utforme passende tilnærming for å lykkes med å administrere dem.

Undervisningsopplegg

Studium med fysiske og digitale samlinger

Opptakskrav

Opptakskravet er todelt:
1. Bachelorgrad eller tilsvarende avsluttet utdanning av minimum 180 studiepoengs omfang, og
2. Minimum to års relevant arbeidserfaring

Du må dokumentere utdanning og arbeidserfaring innen søknadsfristen for å få søknaden din behandlet.

Krav til dokumentasjon

Arbeidsforhold må dokumenteres med attest fra arbeidsgiver som beskriver stillingstype/arbeidsoppgaver, stillingsprosent og varighet.

Har du ikke bachelorgrad eller tilsvarende avsluttet utdanning av minimum 180 studiepoengs omfang, kan du søke om fritak for deler av utdanningskravet med grunnlag i realkompetanse.
Last opp søknadsskjema sammen med dokumentasjon
når du søker.

Hvis du har lastet opp dokumentasjon tidligere jf. opptakskrav for masterprogram i organisasjon og ledelse, trenger du ikke gjøre dette på nytt.

Gjeldende rangeringsregler

Anbefalt forhåndskunnskap

  • Organisasjon og endring (SOS6502) eller tilsvarende.
  • Deltakerne forventes å ha erfaring fra prosjektarbeid.