Fakta
Informasjon er oppdatert av NTNU Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
.
Om studiet
God lindring av akutt smerte er viktig for et godt utfall for smerteproblemet på lenger sikt. Dårlig lindring innebærer lidelse, øker komplikasjonsraten og øker liggetiden i sykehus. I dette kurset lærer man om konsekvenser av akutt smerte, hvordan behandling av akutt smerte bør organiseres i sykehus og man får inngående kjennskap til legemidler og teknikker for lindring av akutt og postoperativ smerte.
Emnet tilbys i nært samarbeid med St. Olavs Hospital
Undervisningen vil dekke følgende tema:
-omfanget av og konsekvensene av akutt og postoperativ smerte
-fysiologien ved akutt og postoperativ smerte, inkludert den inflammatoriske prosessen og adrenerg aktivering
-organisering av smertebehandling og smerteteam i sykehus
-virkningsmekanismer, indikasjoner, kontraindikasjoner og komplikasjoner til medikamenter og teknikker brukt i behandling av akutte og postoperative smerter
-smertebehandling ved prosedyrerelatert smerte
-overgangen fra akutt til kronisk smerte
-evaluering og behandling av akutt og postoperativ smerte hos spesielle pasientgrupper som barn, demente, intensivpasienter, rusavhengige og personer med kronisk smerte
Undervisningsopplegg
Opptakskrav
Fullført bachelorgrad innen sykepleie, fysioterapi, ergoterapi, radiografi eller vernepleie, eller fullført profesjonsstudium i medisin eller psykologi. Søkere med bachelorgrad i sosialfag eller masterutdanning innen klinisk ernæringsfysiologi (5-årig) og farmasi (3-2) kan tas opp etter individuell vurdering.
Søkere med utenlandsk utdanningsbakgrunn må fylle de generelle språkkravene i norsk og engelsk.
Dokumentasjon lastes opp når du søker. Du kan laste opp dette fram til søknadsfristen går ut.
Anbefalt forhåndskunnskap
Selv om emnet er åpent for flere helseprofesjoner, er erfaringen at emnet passer best for sykepleiere eller leger. Klinisk erfaring med postoperativ smertebehandling er en vesentlig fordel.