Fakta

Lærested:
Sted:
Levanger
Studietype:
Lavere nivå
Studieform: Undervisning ved lærestedet
Studietempo: Deltid
Studiepoeng:
15

Informasjon er oppdatert av Nord universitet

.

Om studiet

Lӕr deg sørsamisk - og få en eksklusiv og ettertrakta kompetanse! På studiet Sørsamisk begynnernivå del 2 får du bygge videre på din språkkompetanse i sørsamisk. Begynnernivåemnene er rettet mot de som ønsker å arbeide for å styrke samisk språk, kultur og samfunn ved å ta i bruk språket og legge til rette for flere språkdomener der sørsamisk kan bli brukt. Du lærer å snakke, forstå og ta del i samtaler på sørsamisk. I tillegg inneholder studiet enkle lese- og skriveøvelser og det grunnleggende om oppbyggingen av det sørsamiske språket.

Formål

Studiet ‘Sørsamisk begynnernivå del 2’ skal bidra til å fremme kompetansen i sørsamisk både innenfor og utenfor de sørsamiske forvaltningskommunene. Formålet er at studentene skal føle seg trygge på å bruke språket i hverdagslige situasjoner og på lengre sikt i yrkessammenheng, f.eks. i barnehage, skole og forvaltning. Formålet er også at studentene skal ha et solid grunnlag for videre studier i sørsamisk språk og kultur.

Studiet er et samarbeid mellom det sørsamiske språksenteret Gïelem nastedh, Grong videregående skole, Namdal studiesenter og Nord universitet.

Struktur

Studiet er samlingsbasert og lagt opp med 25 % progresjon, slik at det skal kunne kombineres med jobb og andre studier.

Innhold

På studiet lærer studentene å bruke samisk i ulike hverdagssituasjoner. På del 2 utdyper vi språkkunnskaper som ble lært på del 1. Studentene trener på å snakke sammen og med læreren. Sentrale temaer i undervisninga knytter seg til samiske tradisjoner, levekår, kultur og miljø. I tillegg kommer grunnleggende undervisning i sørsamisk grammatikk.

Undervisningsopplegg

Undervisning ved institusjonen

Opptaksinformasjon

Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse. Søker må i tillegg kunne dokumentere gjennomført Sørsamisk begynnernivå del 1 (15sp) eller språkkunnskaper på tilsvarende nivå.

Kan ikke dokumentasjon på samisk språk legges frem, er det adgang til å gjennomføre et opptaksintervju.

Hvis du ikke har generell studiekompetanse, kan du likevel bli vurdert for opptak hvis du har samisk tilknytning. Opptak gis da etter unntak i § 3-5 i opptaksforskriften.Ved Nord universitet gjelder bestemmelsen for de som har samisk tilknytning etter følgende alternativer:

• Søkere i en samisk familie med barn. - Samisk familie kan dokumenteres ved signert erklæring av tredjepart, som for eksempel erklæring fra skolen eller barnehagen som barna går på.

• Samiske søkere som ønsker å lære seg språket. - Kort brev der søker beskriver sin tilknytning til samisk språk og kultur. • Ansatte ved offentlige institusjoner i samiske områder - Signert erklæring fra arbeidsgiver.

• Ikke-samiske søkere bosatt i samisk område. - Dokumentasjon av bostedsadresse.

Hvis det er flere søkere enn studieplasser, må vi rangere søknadene. Vi rangerer da søknadene i prioritert rekkefølge etter punktene 1 til 4 under. Dette gjelder også søkere med generell studiekompetanse.

Har du samisk tilknytning bør du derfor laste opp dokumentasjon på det, selv om du har generell studiekompetanse

1. Søkere i en samisk familie med barn som får samisk opplæring.

2. Samer som ønsker å lære seg språket.

3. Ansatte ved offentlige institusjoner i samiske områder

4. Ikke-samiske søkere bosatt i samiske områder.

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten

- har grunnleggende kunnskap om sørsamisk lydlære, bøyningsmønster og setningslære

- har kunnskap om tilgjengelige digitale ressurser og språklæringsverktøy for sørsamisk

Ferdigheter

Studenten

- kan uttrykke seg på sørsamisk om familie og venner, boforhold, utdanning og nåværende/tidligere jobb

- forstår muntlig sørsamisk knyttet til familie, nærmiljø, innkjøp, arbeidsliv og tradisjonelle samiske omgivelser når man snakker tydelig

- kan stille spørsmål om hverdagslige temaer

- har automatisert grunnleggende muntlig kasusbruk for noen kasus i entall og verbbruk i entall og flertall i presens og preteritum

- kan bruke perfektum partisipp muntlig

- kan delta i enkle samtaler på en enkel måte om kjente emner hvis samtalepartneren snakker tydelig, omformuler og hjelper til med formuleringer

- lese sørsamisk med noenlunde korrekt uttale på et grunnleggende nivå

- lese og forstå enkle og tydelige sørsamiske tekster og sammenfatte teksten kort

- presentere ulike tema på sørsamisk om kjente emner

Generell kompetanse

Studenten

- ser mulighetene for å være med på å bevare og utvikle det sørsamiske språket sammen med samisktalende i ulike kommunikasjonssituasjoner

- har innsikt i det samiske språkets bånd til samiske tradisjoner, levekår, næring og natur

- kan reflektere over egen språklige kompetanse

Kvalifikasjon/tittel

Generell Kvalifikasjon 15 SP