Fakta

Lærested:
Sted:
Nettstudium
Studietype:
Høyere nivå
Studieform: Nettstudium
Studietempo: Deltid
Studiepoeng:
10

Informasjon er oppdatert av Nord universitet

.

Om studiet

Dette emnet gir deg avansert kompetanse i hvordan digitalisering påvirker pasientsikkerhet på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. Gjennom tre tematiske perspektiver vil du få en helhetlig forståelse av: Teknologisk Perspektiv: Utforsk teknologisk infrastruktur, juridiske rammer som GDPR/HIPAA, nettsikkerhet og skyløsninger. Lær om deling og tilgang til data for både helsepersonell og pasienter.Analytisk Perspektiv: Forstå forholdet mellom pasientsikkerhet, kvalitet og kvalitetsforbedring ved bruk av digitale løsninger. Bli kjent med verktøy for ROS-analyser, forbedringsmetodikk og vurdering av effekt på måloppnåelse.Relasjonelt Perspektiv: Analyser interessenter, digital kultur og adferd, samt digital kompetanse og sårbarhet for både tjenesteytere og tjenestemottakere. Fokuser på personvern, datasikkerhet, tillit og transparens, samt empowerment og selvstyring for pasienter

Dette studiet skal bidra til avansert kompetanse innen sammenhengen mellom digitalisering i helsesektoren og pasientsikkerhet for organisasjon og individ på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.

Studiet er tematisk tredelt.

Det teknologiske perspektivet omfatter teknologisk infrastruktur, juridiske rammer som GDPR/HIPAA, Nettsikkerhet og skyløsninger. Denne hoveddelen inneholder også tematikken deling av og tilgang til data, både for helsetjenestens utøvere og for pasient eller borger.

Det analytiske perspektivet fokuserer på forholdet mellom pasientsikkerhet, kvalitet og kvalitetsforbedring relatert til implementering og bruk av digitale løsninger. Relevante verktøy for ROS-analyser, forbedringsmetodikk og vurdering av effekt på måloppnåelse inngår i dette studiet.

Det relasjonelle perspektivet omfatter interessentanalyser, digital kultur og adferd samt digital kompetanse, ferdigheter -og sårbarhet for både tjenesteytere og tjenestemottakere ( e-health literacy). Personvern, datasikkerhet tillit og transparens er gjennomgående elementer. For pasient som digital samarbeidspart er videre empowerment og selvstyring momenter som omhandles.

Undervisningsopplegg

Heldigitalt emne via zoom klasserom på læringsplattformen canvas

• 3 felles digitale dagsamlinger

• 3 tilrettelagte studiedager med lærerkontakt

•Bruk av metodikken "læringssti", med både individuelle læringsoppgaver og gruppearbeid

Opptaksinformasjon

Opptak til studieprogrammet krever bachelorgrad i helse- eller sosialfag.

Læringsutbytte

Kunnskap

• Har avansert kunnskap om lover, retningslinjer og strategier som påvirker pasientsikkerhet i en digital kontekst, internasjonalt, nasjonalt og lokalt

• Har en inngående forståelse for hvordan infrastruktur og nettsikkerhet påvirker deling av og tilgang til helsedata på tvers av organisasjoner og helsenivåer.

• Har en inngående forståelse for hvordan infrastruktur og nettsikkerhet påvirker pasientens / befolkningens tilgang til egen journal og digitale samhandling med helsesektoren

• Har avansert kunnskap om pasientsikkerhet relatert til kvalitet og kvalitetsforbedring, og verktøy for analyser av pasientsikkerhet i digitale sammenhenger.

• Kan anvende kunnskap om pasientsikkerhetskultur, digital sårbarhet og - kompetanse relatert til kommunikasjon mellom ulike aktører i helsesektoren.

Ferdigheter

• Kan analysere og evaluere pasientsikkerhet relatert til lovverk, infrastruktur og nettsikkerhet i forhold til praktiske og teoretiske problemstillinger ved implementering av digitale løsninger i helsesektoren

• Kan analysere og forholde seg kritisk til kvalitetsforbedringsprosesser relatert til digital pasientsikkerhet og anvende relevante verktøy i vurderingsarbeidet.

• Skal kritisk kunne evaluere pasientsikkerhet relatert til digitalt kompetansenivå blant tjenesteytere og tjenestemottakere og arbeide selvstendig med praktisk og teoretisk problemløsning innen emnet

Generell kompetanse

• Kan anvende sin kompetanse om analyser av pasientsikkerhet i gjennomføring av avanserte prosjekter

• Kan kommunisere både med myndigheter, spesialister og allmennheten om teknologiske interessenters behov relatert til digital pasientsikkerhet og digital transparens.

• Kan bidra til innovasjon ved kompetanse innen bærekraftige digitale pasientsikkerhetsprosesser

Kvalifikasjon/tittel

Generell kvalifikasjon 10 SP