Fakta
Informasjon er oppdatert av NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
3. januar 2024.
Om studiet
Hvorfor studere urbant landbruk?
Urbant landbruk og kretsløpstankegang handler om kombinasjonen av mange fagområder, for eksempel:
grønne og levende byer
sosial inkludering og integrering
arealplanlegging
matproduksjon
bruk av nytteplanter og prydplanter
husdyrhold i byene
vann og avløp i kretsløp (sirkulære systemer)
forurensning
miljø, økologi og bærekraft
spredning av patogener (sykdomssmitte)
økonomi og gründervirksomhet
Det faglige fokuset i mastergraden er på bærekraftig og grønn utvikling av urbane områder, ressurser i kretsløp og evnen til å se helheten når mange fagområder må involveres i prosjekter. Samarbeid mellom ulike fagområder blir stadig viktigere i arbeidslivet, og dette studiet vil hjelpe deg til å bli god på problemløsning, samhandling og kommunikasjon. Undervisningen vil baseres på en studentaktiv læringsform, der gruppearbeid og samhandling mellom studenter med ulik fagbakgrunn står i fokus.
Utdanningen gir deg en stor faglig bredde, og muligheter til å fokusere på dine interesseområder, med stor valgfrihet i emnevalg. Mastergraden er et samarbeid mellom universitetet, forvaltningen, sivilsamfunnet og næringslivet, og vil gi deg gode muligheter til å få erfaring og kontakter med relevante bedrifter og statlig/kommunal forvaltning.
Hva lærer jeg?
Mastergraden i urbant landbruk vil basere seg på en studentaktiv læringsfilosofi. Her vil du møte tverrfaglig gruppearbeid, samhandlingslæring, studentpresentasjoner, rapporter og refleksjonslæring. Næringslivet vil bidra med relevante problemstillinger som studentene får jobbe med å løse i tverrfaglige grupper. Undervisningen vil basere seg på å tilby forelesninger rundt relevante tema for hver problemstilling. Du, som student, får en sentral rolle i å påvirke læringen, og bidra aktivt inn mot kunnskapsutveksling i fellesskap og et godt gruppemiljø.
35 studiepoeng vil være obligatoriske emner, i tillegg vil studentene kunne velge mellom en 30- eller en 60 studiepoengs masteroppgave. Ut over dette, så vil du kunne velge en stor del av emnene selv.
Obligatoriske emner vil være:
MUA300 - Urbant landbruk - Transfaglige samhandlingsgrupper (TSG)
MUA301 - Urbant landbruk - Strategi- og handlingsplanarbeid - Transfaglige samhandlingsgrupper (TSG)
MTH300 - Web kurs: planlegging og skriving av en masteroppgave
Andre relevante emner for studenter i urbant landbruk kan for eksempel være:
INN271 - Bærekraftig entreprenørskap
FHV313 - Psykososiale faktorer og helse
MILJØ210 - Biogeokjemi for vann- og avløpsforvaltning
EDS355 - Klimaendring og utvikling
MUA310 - Urban forurensning og kjemisk mattrygghet
SDG300 - Bærekraftsmål i matsystemer med planter og dyr
LAA201 - Urbant landbruk i praksis (studenthagene)
PJH250 - Planteproduksjon i regulert klima
PJH370 - Produksjon av fremtidens planteprodukter
BINT304 - Internship urbant landbruk
Hva blir jeg?
Mastergraden gir en god bakgrunn som problemløser for en rekke ulike stillinger knyttet opp mot kretsløpsteknologi, arealplanlegging og urbant landbruk. Arbeidsmulighetene vil være avhengig av spesialkompetansen fra bachelorgraden, og den valgte spesialiseringen i mastergraden. Både leder- og rådgiver/konsulent-stillinger innen statlig-, kommunal- og privat sektor vil være aktuelle, både nasjonalt og internasjonalt. Mastergraden vil også gi et godt grunnlag for å bli selvstendig næringsdrivende.
Mastergraden kvalifiserer for opptak til PhD-programmer innenfor fagområdene, og kvalifiserer for rekrutteringsstillinger innen forskning.
Undervisningsopplegg
Undervisning ved institusjonen