Fakta
- Alle (primær)
- Alle (ordinær)
Informasjon er oppdatert av NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
3. januar 2024.
Om studiet
Hvorfor studere Matvitenskap?
- Matindustrien har et stort samfunnsansvar i å produsere og utvikle bærekraftige, trygge og sunne produkter.
- Forbrukerne ønsker også stadig nye og spennende produkter tilpasset sin hverdag.
- Du kan være med på å utvikle fremtidens mat og produksjonsprosesser.
Hva lærer jeg?
I løpet av de tre første årene lærer du grunnleggende prinsipper innen moderne og bærekraftig matproduksjon. Du vil blant annet lære om hvilke teknologier som benyttes, hvordan råvarekvaliteten er viktig for et matprodukt, hvordan maten som produseres skal være trygg og hvordan maten kan påvirke helse (ernæring). Disse prinsippene hviler på realfag som matematikk/bioinformatikk, statistikk, kjemi, biokjemi og mikrobiologi.
I fordypningen Produksjon og utvikling av næringsmidler lærer du mer inngående produksjonsprosesser; fra råvarer til ferdig mat og fra idé til konsum. Andre viktige elementer er emballasje, sensorikk og målemetodikk.
I fordypningen Matvaretrygghet, kvalitet og hygiene lærer du hvordan fremmede og uønskede stoffer og sykdomsfremkallende mikroorganismer kommer inn i matvarene, og ikke minst hvordan det kan unngås.
I fordypningen Ernæring, biomedisin og helse lærer du om samspillet mellom mat, genetiske faktorer og livsstil. Du får breddekunnskap innen kosthold og helse, cellebiologi, ernæring, toksikologi, anatomi og fysiologi.
Hva blir jeg?
Matvitere har mange ulike jobber innenfor næringsmiddelindustri og offentlig forvaltning. Man kan jobbe med produktutvikling, laboratoriearbeid, kvalitetssystemer, produksjonsledelse, prosessutvikling eller administrative jobber. Mange er konsulenter og rådgivere som jobber tett opp mot næringsmiddelindustrien. Du kan også ta pedagogikkfag og bli lærer, eller fortsette med doktorgrad hvis du vil jobbe med forskning.
Undervisningsopplegg
Undervisning ved institusjonen