Fakta

Lærested:
Sted:
Oslo
Studietype:
Bachelor, 3 år
Studieform: Undervisning ved lærestedet
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
180

Informasjon oppdatert

8. februar 2023.

Om studiet

Bli med på å skape morgendagens visuelle effekter! Dette er en utdanning med mange spennende karrieremuligheter for kreative studenter.

Visste du at åpningsscenen til «Black Panther» ble satt sammen på Grünerløkka? Eller at den farlige tåken i «The Hunger Games - Catching Fire» ble laget av en norsk, kvinnelig VFX-artist?

Visual Effects, eller VFX, er et av de viktigste virkemidlene i filmer og TV-serier, og behovet for dyktige VFX-artister er enormt. I Norge har vi et internasjonalt anerkjent filmmiljø med dyktige kreatører, og de trenger nye talenter som kan bli med på å skape morgendagens kino- og TV-opplevelser.

Foreleserne fra bachelor i Visual Effects ved Kristiania har lang fartstid fra norsk og internasjonal VFX bransje. De har vært med på å lage karakterer i alt fra «Twilight» til "Hobbit" - filmene. De har jobbet på norske storfilmer som «Max Manus», «Kon Tiki» og «Tolvte Mann» og en av våre tidligere VFX-studenter har blant annet jobbet med siste sesong av "Game of Thrones" mens han ennå var student. Med dette studiet får du med andre ord en utdannelse i verdensklasse.

Undervisningsopplegg

Visual Effects-studiet passer for deg som er kreativ og som kan jobbe målbevisst. Du må være motivert, samt like tekniske utfordringer. Hvis du liker å tegne, fotografere, lage filmer eller jobbe i Photoshop, kan det være du som blir fremtidens Visual Effects-artist. Studiet fokuserer på compositing hvor du lærer å lage profesjonelle filmeffekter. Graden er utviklet i tett samarbeid med ledende selskaper som Storm Studios og Gimpville.

Studieprogramleder, Hans Gunnar Brekke, har mange års erfaring fra store produksjoner i utlandet og har blant annet brukt sin erfaring fra Jungelboken og Hobbiten-filmene i utviklingen av studiet. Med seg på teamet har han Morten Moen, tidligere VFX Supervisor på Storm Studios. Moen har vært med å bygge opp VFX-bransjen i Norge, har jobbet på over 60 filmer og tv-serier. Han har vunnet flere priser, blant annet Amanda for «Beste visuelle effekter i 2015».

Opptakskrav

For å kunne søke på studiet må du ha ett av punktene nedenfor:

Les mer om opptakskravene

Sammen med søknaden din skal du levere en opptaksprøve. Se opptaksprøven og vurderingskriteriene for opptak.

Generell studiekompetanse er det normale kravet for opptak, men ved dette programmet kan unntak gis for søkere som tilfredsstiller spesielle faglige krav. Det vil i dette tilfellet være opptaksprøven din som er opptaksgrunnlaget.

Læringsutbytte

Under utdanningen legger vi stor vekt på både din artistiske og tekniske utvikling. Vi har tre spor som utgjør grunnstrukturen i studiet.

  • Foundations-sporet

Her lærer du grunnleggende teknikker i lys og komposisjon, fotografi, cinematography, visuell kommunikasjon og fargelære.

  • Compositing-sporet

Fokusen her er tekniske ferdigheter både innen VFX og 3D. Her lærer du alle verktøyene du trenger for å bli god på keying, rotoscoping, fargematching og tracking. Du vil jobbe med 3D modellering, lyssetting og shading samt få en forståelse for hele onset-VFX prosessen. Senere i Compositing-sporet lærer du avanserte teknikker som 3D comp og Deep Compositing.

  • Produksjonssporet

Produksjonssporet starter allerede første semester av studiet hvor du får være med på en produksjon helt fra manus til ferdig bilde. Du vil gå igjennom preproduksjon hvor vi ser på storybards og gjør VFX-nedbrekk. Etter filming ferdigstiller du sekvensen sammen med hele klassen i etterarbeidet.

Her får du erfaring med hvordan det er å jobbe på en realistisk produksjon hvor du må ta hensyn til kontinuitet og få tilbakemeldinger fra en VFX Supervisor. Videre på andre og tredje år deltar du i stadig større prosjekter ofte i samarbeid med andre studielinjer som Film&TV, Skuespill, 3D og Maske&Hår. Her får du direkte bruk for dine kunnskaper som fører til at du utvikler deg både teknisk og artistisk til å bli en ettertraktet VFX-artist.

«VFX-studentene fra Westerdals kan settes rett i produksjon på store utenlandske produksjoner fordi de allerede er kjent med de verktøyene og metodene vi bruker her på Storm. Vi har store ambisjoner om å vokse og vi er glade for det tette og nære samarbeidet med denne utdanningen.»
– Thomas Reppen, daglig leder i Storm Studios.

Karrieremuligheter

Etterspørselen etter dyktige VFX-artister er stor både her hjemme og internasjonalt. Etter endt utdanning har studentene spennende muligheter for å jobbe med effekter både innenfor film og TV-serie produksjon.

Samtidig er VR og AR teknologien i sterk utvikling og skapt et økende VFX-behov innenfor bransjer som driver med visualisering og markedskampanjer.

Tidligere studenter fra denne utdanningen jobber i dag for ledende bedrifter som:

  • Gimpville
  • Storm Studios
  • Animaskin
  • Stardust Effects
  • Important Looking Pirates (ILP), Stockholm
  • Ghost Studios, København
  • Industrial Light & Magic (ILM), London

Med en bachelor i Visual Effects fra Kristiania får du en anerkjent utdanning som kan brukes over hele verden.