Fakta
Informasjon er oppdatert av Høgskulen på Vestlandet
17. november 2023.


Om studiet
Operasjonssykepleie krever kunnskap om den akutt og/eller kritisk syke pasients situasjon og behov, og inngående kjennskap til operasjonstekniske prinsipper og kirurgiske undersøkelser og behandling.
Hvorfor studere operasjonssykepleie?
Operasjonssykepleiere har et handlingsrepetoar hvor teoretisk viten, praktiske ferdigheter, risikoanalyse, håndtering og samhandlingsferdigheter inngår som viktige elementer.
Sentrale element i operasjonssykepleie
- Å kunne utøve kirurgisk assistanse og planlegge og organisere kirurgiske inngrep.
- Operasjonssykepleieren har et selvstendig ansvar for hygienen på operasjonsstuen, kirurgisk leiring og hypotermiforebyggende tiltak.
- Som operasjonssykepleier arbeider du med pasientrettet arbeid, og ledelse av operasjonsstuer- operasjonsteam og avdelinger.
Du kan studere operasjonssykepleie ved campus Bergen, Førde og Haugesund.
Helsetjenesten trenger flere med spesialistkompetanse i operasjonssykepleie, og som kan ta initiativ og delta aktivt i faglig utviklingsarbeid, undervisning, forskning og helseledelse.
Fullført utdanning på 120 studiepoeng gir mastergrad i operasjonssykepleie og kvalifiserer for arbeid som operasjonssykepleier med handlingskompetanse til å gjennomføre forsknings- eller kvalitetsarbeid, samt kompetanse til å drive og utvikle kunnskapsbasert praksis innen eget ansvarsområde.
Studenter som avslutter utdanningen etter 90 studiepoeng, har fullført utdanning i operasjonssykepleie og kvalifiserer til arbeid som operasjonssykepleier, samt til å medvirke i utvikling av kunnskapsbasert praksis innen eget ansvarsområde.
Operasjonssykepleie er en spesialisering innen master i spesialsykepleie, og du finner studieplan og emneplan for operasjonssykepleie på siden til master i spesialsykepleie.
Hva kan du jobbe med?
Etter master i spesialsykepleie - operasjonssykepleie kan du jobbe
- i spesialisthelsetjenesten
- som spesialsykepleier i operasjonssykepleie med særskilt fagansvar
- i operasjonsavdelinger
- i kirurgiske og gynekologiske behandlingsenheter
- ved dagkirurgiske enheter og poliklinikker, på akuttmottak og skadestuer
- ved sterilsentraler og hygieneavdelinger
Andre arenaer er katastrofe- og beredskapsteam, offshore, internasjonalt arbeid, private klinikker, legesentre og legevakt.
Du blir også kvalifisert til å veilede og undervise helsepersonell, og får kompetanse til å være en pådriver for kunnskapsbasert fagutvikling.
Lønn: Hva tjener en spesialsykepleier?
Ifølge Utdanning.no tjener en spesialsykepleier i gjennomsnitt 651 000 kroner. Les mer om lønnsstatistikk for operasjonssykepleie på utdanning.no.
Praksis
Studiet og praksis blir gjennomført i den regionen du blir tatt opp i, men det kan bli aktuelt med praksis utenfor regionen.
Hvordan er undervisningen?
Arbeidsformene veksler mellom forelesinger, seminar, gruppeaktivitet og problemløsning relatert til praksisnære problemstillinger, ferdighetstrening og simulering. Vi legger vekt på å øve opp evnen til kritisk tenkning, analyse av litteraturgrunnlaget og avansert fagutøving. Du vil også få trening i å formidle kunnskap, både skriftlig og muntlig. I de kliniske studiene får studenten veiledet praksis.
Hva koster det å studere?
Som student må du betale en semesteravgift på 750 kr hvert semester. Les mer på våre sider om semesterregistrering. Denne avgiften dekker ikke kostnader til for eksempel pensumbøker og annet utstyr du trenger, så det vil komme i tillegg.
Utveksling
Grip sjansen til å oppleve verden mens du studerer! Som utvekslingsstudent i utlandet får du internasjonal erfaring og møter studenter fra hele verden. Vi har utvekslingsavtaler knyttet til ulike Nordplus-nettverk, og har samarbeidsavtaler med institusjoner i Sverige og Island.
Opptakskrav
- Bachelorgrad i sykepleie og norsk autorisasjon som sykepleier.
- Karaktersnitt i bachelorgraden må være minst C
Kvote:
Inntil 50% av studieplassene er satt av til søkere i regional
kvote.
For å ha rett til å konkurrere om plass i kvoten må du i tillegg
til opptakskravet dokumentere:
- Minst 1 års yrkespraksis som sykepleier etter autorisasjon.
- At du er ansatt som sykepleier i helseforetak/kommune i nærregionen til den campusen du søker opptak til. Attesten må være utstedt i søknadsåret.*
*Se nettside med oversikt over kommuner som regnes som “tilhørende” de ulike helseforetakene.
Søknadskode: 3019, 3029, 3023
Poengutregning:
Merk at det ikke blir gitt
praksispoeng ved opptak til dette studiet, kun karakterpoeng og
utdanningspoeng. Det gjelder både ordinær kvote og den regionale
kvoten.