Fakta
Informasjon er oppdatert av Høgskulen på Vestlandet
.
Om studiet
Karriereveiledning er et fagfelt under profesjonalisering som det er stor interesse for. Som karriereveileder møter man ulike målgrupper på forskjellige stadier gjennom livet – fra eleven på ungdomsskolen til den voksne som har flere års erfaring fra arbeidslivet.
Hvorfor studere karriereveiledning?
Gjennom videreutdanningen vil du som student utvikle solid teoretisk og praktisk kunnskap om karriereveiledning, karrierelæring og utvikling av karriereveiledningstjenester.
Hva lærer du?
Du vil blant annet lære om hvordan du i veiledning kan møte veisøkere i valgprosesser, overganger og tilrettelegge for karrierelæring. Dette vil relateres til ulike målgrupper, veiledningsmetodikk, samt utvikling og koordinering av karriereveiledningstjenester. Dette vil også relateres til hva som påvirker karrierelæring- og valg. Studiet tar utgangspunkt i at karriereveiledning og karrierelæring skjer i et livslangt perspektiv og som del av en kontekst.
Profesjonell veiledning av god kvalitet, vil kunne bidra til å gi veisøker gode rammer for læring, utvikling og deltakelse i utdanning- og arbeidsliv, samt redusere frafall og utenforskap. Studiet legger opp til at du som student skal bli tryggere og mer profesjonell i karriereveilederrollen. Videre tar emnene i videreutdanningen utgangspunkt i sentral teori om karriereveiledning og nasjonale anbefalinger om kvalitet i karriereveiledning.
Emneplaner:
KVL801 Karriereveiledning og karrierelæring: teorier og prinsipper
KVL802 Utvikling og koordinering i karriereveiledningstjenester
Fra studieåret 2025/2026 vil emnene være på masternivå, og ha emnekodene KVL852 og KVL853.
Målgruppe
Dette studiet er for deg som er karriereveileder i skolen og andre sektorer, deg som er lærer og som underviser i Utdanningsvalg på ungdomstrinnet, eller deg som ønsker å jobbe som karriereveileder.
Studiets oppbygging
Søk om støtte fra Utdanningsdirektoratet
Som lærer kan du søke om frikjøp (vikar- eller stipendordning)
til å ta videreutdanning ved siden av full jobb. Du kan også søke
om midler til å få dekket studieavgiften. Søknad på utgifter
må bekreftes av arbeidsgiver.
Innen 1.mars må du søke via søknadsskjemaet til
Udir
- Velg "annet studietilbud"
- Velg vikar- eller stipendordning
- Skriv inn beløp for studieavgift
- Du må også søke på studiet direkte til oss innen
15.april
Opptakskrav
Fullført profesjonsutdanning eller bachelorgrad (minimum 180 studiepoeng)
Studietypenummer: info kommer
Karrieremuligheter
Et studium som gjør deg tryggere i jobben
På studiet møter du andre veiledere og får et større nettverk som du kan dra nytte av i jobbsammenheng. Studiearbeidet kan knyttes til egen veiledningspraksis.
De som har tatt studiet melder tilbake at de har blitt tryggere i jobben, at de er sikrere på kvaliteten av karriereveiledningen de gir, at de har fått et bredere sett arbeidsmetoder og at de er blitt viktigere i den organisasjonen de jobber.