Nøkkelinformasjon
Nivå
Høyere fagskolegradStudiepoeng
120.00Studieform
Nett- og samlingsbasert, samlingsbasertStudietempo
DeltidSøknadsfrist
15. aprilGodkjenninger
- Nokut
- Lånekassen
Om studiet
Utdanningen er en fordypning innen fagretningen Kjemi.
Utdanningen i matteknikk gir deg opplæring i råstoff-, produksjons- og ferdigvarekunnskap, mikrobiologi, produksjonshygiene, næringsmiddelkjemi og prosesslære.
Fordypningen gir deg kompetanse som dekker alle områder fra råvarer inn til bedriften og frem til ferdig produkt.
Utdanningen kvalifiserer til lederjobb i matbransjen.
Undervisningsopplegg
Studiet er praktisk lagt opp med en kombinasjon av klasseromsundervisning og laboratoriearbeid. I tillegg gjennomfører studentene praktiske prosjekter, gjerne i samarbeid med eller på oppdrag fra bedrifter som også bidrar med gjesteforelesere og bedriftsbesøk.
Studiet består av ni emner som gir til sammen 120 studiepoeng. Redskapsemner, grunnlagsemner, fordypningsemner og et hovedprosjekt.
1. Realfag (matematikk og fysikk)
2. Yrkesrettet kommunikasjon (norsk og engelsk)
3. LØM (ledelse, økonomi, markedsføring)
4. Innledende kjemi
5. Generell kjemiprosess
6. Kjemi og mikrobiologi i mat med faglig ledelse
7. Trygg matproduksjon med faglig ledelse
8. Lokal tilpassing/kvalifiserende spesialisering med faglig ledelse
9. Hovedprosjekt
Opptakskrav
Spesielle opptakskrav / øvrig informasjon
Opptakskrav
Les om opptakskravene til fagskoleutdanning på Samordna opptak
a) Relevant fag- eller svennebrev, eller
b) Søkere som ikke fyller kravene a og som har fylt 23 år, kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse.
Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass med vilkår om bestått prøve i løpet av første semester. Legg ved lærekontrakten ved søknaden i Samordna opptak, som dokumentasjon på at du skal avlegge fagprøven til høsten.
Les mer om opptakskravene i studieplanen.
Sluttkompetanse
- Akvakulturfaget
- Dyrefaget
- Fiske og fangst
- Gartnerfaget
- Landbruk
- Landbruk
- Reindriftsfaget
- Kjemiprosessfaget
- Produksjonsteknikkfaget
- Bakerfaget
- Ernæringskokkfaget
- Ferskvarehandlerfaget
- Industriell matproduksjon
- Kjøttskjærerfaget
- Kokkfaget
- Konditorfaget
- Pølsemakerfaget
- Servitørfaget
- Sjømatproduksjon
- Slakterfaget
Opptaksinformasjon
Søknad sendes på Samordna opptak. For enkelte tilbud må det søkes direkte til skolen.
Mer om fagskole og opptak på Samordna opptak.
Karrieremuligheter
Studiet gir tittelen fagskoleingeniør, og du vil finne de fleste jobbene i matindustrien: I laboratorier, med produktutvikling, innen HMS, med kvalitetssystemer, som hygienerådgiver, eller med salg av næringsmiddelutstyr. Studiet gir også grunnlag for å bli yrkesfaglærer og til å ta mesterbrev.