Fakta

Sted:
Campus Oslo
Campus Trondheim
Studietype:
Videreutdanning
Studieform: Samlingsbasert
Studiepoeng:
30

Informasjon oppdatert

20. februar 2025.

Om studiet

Dette kurset har som mål å gi ledere innen helse- og omsorgstjenesten kompetanse til å utnytte det brede handlingsrommet for forbedringer, innenfor de rammene som er satt av politikk og forvaltning.

Dette lærer du:

  • Utvikle kompetanse til å gjennomføre organisasjons- og personalrettet utviklingsarbeid, og ta stilling til strategiske pasientfokuserte prioriteringer i spenningsfeltene mellom fag, ressurser og politikk.
  • Trenes i å praktisere ledelse i komplekse organisasjoner, som gjør det mulig å nå målene om kvalitet for brukerne og samtidig effektiv ressursutnyttelse.
  • Utvikle kompetanse om brukerinnflytelse, innovasjon, velferdsteknologi og nettverksorganisering, som utfordrer og forbedrer helse- og omsorgssektoren. 

Voksende utfordringer i helse- og omsorgssektoren, og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten gjør behovet for innovasjon- og endringskompetanse hos ledere stadig større. Effektiv omstilling og samhandling med forvaltning, ansatte, brukere og samfunnet er viktige fokusområder. Det overordnede målet med kurset er å bringe verdi til samfunnet gjennom å bidra til bedre helsetjenester for brukere og pasienter.

Helsedirektoratet har i samarbeid med KS gitt Handelshøyskolen BI i oppdrag å levere dette kurset. Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten er et sentralt tiltak i Kompetanseløft 2025. Det er regjeringens plan for rekruttering, kompetanseheving og fagutvikling for 2021 - 2025.

Kurset leveres som et samarbeid mellom Handelshøyskolen BI, Institutt for helse og samfunn fra Universitetet i Oslo og Experio Lab i Karlstad. 

Hvem er kurset for?

Kurset er for ledere med personal- og økonomiansvar i kommunale helse- og omsorgstjenester, og fylkeskommunale tannhelsetjenester som rapporterer til kommunalsjef/kommunaldirektør/virksomhetsleder eller fylkestannlegenivået.

Gjennom handlingsplanen har regjeringen forpliktet seg til å styrke ledelsen i fastlegeordningen og øvrig allmennlegetjeneste i kommunene. Dette følges opp gjennom økt bevilgning til Helseledelse for å utvide antall plasser øremerket for leger i kommunale helse- og omsorgstjenester. Vi oppfordrer derfor kommuneoverleger og allmennleger som er ledere for teambaserte fastlegepraksiser til å søke. 

Undervisningsopplegg

Kurset består av seks samlinger over to semestre. Hver samling varer i tre til fire hele dager, og foregår på campus på dagtid. Kurset starter i august/september og avsluttes med eksamen i mai/juni.

På samtlige samlinger er det faglige diskusjoner, gruppe- og prosessarbeid. Dette er vesentlig for utviklingen av evnen til refleksjon og for å kunne prestere godt både på den individuelle eksamen så vel som prosjektoppgaven. Det skapes også relasjoner på tvers av kommuner, fylker og yrkesprofesjoner som er viktige i dette studiet.

Det er en forventning om at alle som tar kurset er tilstede og bidrar aktivt på samlinger.

Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.  

Du kommer til å bruke totalt 20 arbeidsdager på samlinger. I tillegg kommer 3 dager til hjemmeeksamen.  

Du må også sette av tid til å lese pensum og skrive prosjektoppgave. Hvor mye tid studentene bruker på dette er veldig individuelt, og dette er noe du i stor grad kan tilpasse livet ellers. 

Opptakskrav

For å ta dette kurset må du

  • ha fylt 25 år
  • ha fullført en bachelorgrad  
  • ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før) 

Les mer om opptakskravene på masternivå.


I tillegg til de generelle opptakskravene, må du kunne dokumentere datert inneværende år at du

  • har stilling på ledernivå i kommunale helse- og omsorgstjenester, eller i fylkeskommunale tannhelsetjenester som rapporterer til kommunalsjef/kommunaldirektør/virksomhetsleder eller fylkestannlegenivået
  • har personal- og økonomiansvar