Undervisningsinspektør

– Dette yrket passer for deg som liker høyt tempo, raske avgjørelser og mange baller i lufta. Du må trives med folk, tåle litt press og være trygg i møte med ansatte, elever og foresatte, mener Magne.
En mann med brunt hår smiler. Han har på seg en beige t-skjorte. Bak ham er en lys murvegg.
Magne Christian Sturød, 37 år
Undervisningsinspektør
Løkenåsen skole, Lørenskog
«Det jeg liker best med å være undervisningsinspektør er kombinasjonen av å jobbe med både elever og voksne.»
― Magne Christian Sturød
Tekst og foto:
Iben Kalberg
Publisert: 30.06.2025
«Det jeg liker best med å være undervisningsinspektør er kombinasjonen av å jobbe med både elever og voksne.»
― Magne Christian Sturød
«Som inspektør er du mellomleder, og må kunne stå stødig både i medvind og motvind.»
― Magne Christian Sturød

Hvorfor valgte du å bli undervisningsinspektør? 

– Jeg har alltid likt skolen som arbeidsplass. Det skjer mye forskjellig i løpet av en dag, og det å jobbe med ungdom gir mening. Det føles viktig å bruke tid på noe som kan gjøre en forskjell. I tillegg har jeg fantastiske kollegaer som brenner for det samme som meg.

Etter mange år som lærer, både på ungdomsskole, videregående og folkehøyskole, kjente jeg at jeg trivdes med å ta mer ansvar. Jeg liker å se det store bildet og finne løsninger når ting er litt komplisert. Som undervisningsinspektør får jeg muligheten til å være med på å forme skolehverdagen og legge til rette for at andre kan gjøre en god jobb.

Da jeg selv var elev, var jeg egentlig ganske lei av skolen. Men så kom jeg inn som vikarlærer noen år senere, og da skjønte jeg hvor viktig dette yrket faktisk er. Jeg har også jobbet noen år som markedsleder i bistandssektoren. Det ga meg god erfaring med ledelse, men jeg savnet skolen.

Image
En mann med svart t-skjorte, åpen hvit skjorte, svarte bukser og beige caps holder hendene bak seg. Mannen presenterer en powerpoint presentasjon til en forsamling, men man ser bare mannen og en annen mann i bildet.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– En vanlig arbeidsdag som undervisningsinspektør er veldig variert. Kalenderen min fylles fort opp med ulike typer møter. Noen møter er faste, som ledermøter og administrasjonsmøter, mens andre er med lærerteam, elevråd eller eksterne samarbeidspartnere som PPT, BUP og foresatte. Vi har også ukentlig fellestid hvor vi jobber med pedagogisk utviklingsarbeid på skolen.

I tillegg til møter, går en del av dagen til å følge opp lærere og elever på det trinnet jeg har ansvar for. Jeg deltar i ulike samarbeidsprosesser og følger opp både utfordringer og gode initiativer fra lærerne. En viktig del av jobben som undervisningsinspektør er å være en god fasilitator – å legge til rette for god dialog, sørge for fremdrift og holde oversikt over det som skjer. Jeg skriver referater, følger opp vedtak og deltar i planlegging og utvikling av skoleåret.

Noe av tiden går også til det mer administrative – som rapporter, vedtak og generell kontortid. Det er kanskje den minst spennende delen, men også nødvendig for at alt skal fungere.

Arbeidstiden er i utgangspunktet 37,5 timer i uka, men det er en del fleksibilitet. Noen dager blir det kveldsmøter, og innimellom må man jobbe litt i helger. I noen perioder er det mer hektisk enn i andre perioder.

Hos oss er vi en skoleledergruppe som jobber tett sammen. Selv har jeg personalansvar for 22 ansatte, men det føles aldri ensomt. Vi fordeler oppgaver etter kompetanse og interesse, og det er en stor trygghet i å vite at man alltid har noen å spille på i lederteamet.

Hva kreves for å kunne jobbe som undervisningsinspektør? 

– For å bli undervisningsinspektør må du ha lærerutdanning og være pedagog. De fleste steder krever også at du har jobbet noen år i skolen for å forstå hverdagen og kompleksiteten i skolemiljøet. I noen kommuner, som Oslo, kan du ta et introduksjonskurs i skoleledelse for å kunne gå inn i en lederrolle. Mange tar også videreutdanning, som rektorutdanning eller en master i skoleledelse.

Selv har jeg tatt grunnskolelærerutdanning og pedagogikk, og nå tar jeg rektorutdanning ved siden av jobben som inspektør.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Dette yrket passer for deg som liker høyt tempo, raske avgjørelser og mange baller i lufta. Du må trives med folk, tåle litt press og være trygg i møte med ansatte, elever og foresatte. Det er viktig å kunne bygge tillit gjennom god og tydelig kommunikasjon, og samtidig ha oversikt over både det som skjer i klasserommet og det store bildet.

Som inspektør er du mellomleder, og må kunne stå stødig både i medvind og motvind. Ikke alle vil alltid være enige i avgjørelsene dine, så du må tåle uenighet og kunne forklare valgene dine godt. Du har også personalansvar, og da må du kunne se folk, lytte og bygge relasjoner.

Det passer kanskje ikke for deg som ønsker en veldig forutsigbar hverdag eller liker å kunne «skru helt av» etter jobb. Du tar gjerne med deg noen tanker hjem, og må like å stå i komplekse situasjoner.

Lærere har ofte et godt utgangspunkt, siden de er vant til å lede i klasserommet. Som inspektør leder du mange andre ledere – det kan være krevende, men også utrolig meningsfullt. Å være en del av et viktig arbeid sammen med engasjerte kollegaer er et kjempeprivilegium – og en stor styrke i hverdagen.

Hva liker du best med å være undervisningsinspektør?

– Det jeg liker best med å være undervisningsinspektør er kombinasjonen av å jobbe med både elever og voksne. Jeg får prate med mange mennesker og følger dem tett, noe som gjør hverdagen veldig variert. Jeg trives godt med utviklingsarbeid, spesielt når teori settes ut i praksis. Det er spennende å se hva som fungerer og hva som ikke gjør det.

I tillegg er det gøy å være en del av et system hvor vi jobber med konkrete mål og samarbeid på tvers av skoler og kommuner. Skolen er et område med mye forskning og data, og det gir oss et solid fundament for utvikling. Enten det er lærere som tester nye metoder eller vi som ledergruppe som satser på felleskapende undervisning, er det alltid inspirerende å være med på den prosessen.

Hva liker du minst?

– Det jeg liker minst med jobben er alt skriveriet – referater, dokumenter og alt som skal lages og leses. Det kan være ganske tidkrevende og ikke alltid så spennende. 

En annen utfordring er at man ofte har mange ideer og ting man ønsker å få til, men med begrensede ressurser er det ikke alltid man klarer å gjennomføre alt. Det kan være demotiverende til tider. 

Det er også mange krevende saker man må stå i, men selv om det kan være slitsomt, synes jeg det er spennende og lærerikt.

Image
En mann sitter på pulten sin med ryggen til, han har brunt hår og det er to PC-skjermer foran han. Bak PC skjermen står en annen mann lent over en skillevegg. Han har også brunt hår, og han smiler til den andre mannen.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Innenfor skolen finnes det mange muligheter. Du kan alltid gå tilbake til å være lærer eller ta steget videre til å bli rektor eller assisterende rektor. 

Erfaringen fra jobben som undervisningsinspektør gir verdifulle egenskaper som er nyttige i mange andre yrker, spesielt innen utdanning, høyskolesektoren eller departementer.

Hva tjener en undervisningsinspektør? 

– Lønnen for undervisningsinspektør varierer, men ligger vanligvis mellom 750 000 og 900 000 kroner årlig. På videregående skoler og i fylkeskommunen kan lønnen være på den øvre enden av skalaen, mens på grunnskolen er lønnen ofte litt lavere.

Hvordan er sjansene for å få jobb som undervisningsinspektør? 

– Sjansene for å få jobb som undervisningsinspektør varierer, men det er mange skoler og de fleste har en–to inspektører, så det er gode muligheter. Det kan være mindre utskiftning ettersom mange trives godt i stillingene, men det legges ut flere stillinger hvert år.

Tilhørende utdanninger

Lærerutdanning

Du lærer å undervise eller lede pedagogisk utviklingsarbeid, avhengig av hvilken lærerutdanning du velger.

Finn studier
Pedagogikk

Du lærer om undervisning, oppdragelse, læring og utvikling.

Finn studier
Økonomi og administrasjon

Du lærer om ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.

Finn studier
Grunnskolelærerutdanning for 5.–10. trinn

Du lærer å undervise elever på 5. –10. trinn, og om fagene du skal undervise dem i. Du lærer om unges utvikling og hvordan du kan fremme læring og mestring hos den enkelte elev.

Finn studier
Lektorutdanning for 8.–13. trinn

Du lærer å undervise, formidle kunnskap til elever, legge til rette for læring, og å vurdere elevenes arbeid. Lektorutdanningen gir fordypning i to fag.

Finn studier
Yrkesfaglærerutdanning for 8.–13. trinn

Utdanningen til yrkesfaglærer kvalifiserer deg til å jobbe som yrkesfaglærer i videregående skole, voksenopplæring eller i ungdomsskolen.

Finn studier
Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU)

Praktisk-pedagogisk utdanning er for deg som allerede har en utdannelse, og som ønsker å jobbe med undervisning.

Finn studier