Steinfagarbeider
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Som ungdom hadde jeg sommerjobb i et steinhoggeri og likte meg godt. Jeg ville fort ut i arbeidslivet og kunne knapt vente med å starte å jobbe med noe fysisk. Jeg var, og er fascinert av å lage og skape, og jeg elsker å jobbe ute.
Steinhoggeriet spurte om jeg var interessert i å fortsette i faget, og jeg svarte ja. Det er noe med det at ingen steiner er like. De er nærmest et levende materiale og med rett emne og verktøy kan steinen formes nesten akkurat som jeg vil.
Det er krevende å gå på tvers av oppbyggingen på selve steinen, og man må vite mye om stein og bruksområder. Etter så mange år i denne bransjen, kan jeg ikke engang forestille meg hvilket annet yrke jeg skulle ha valgt.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Som et eksempel på en arbeidsuke begynte jeg mandag på historisk museum med å restaurere en skade på balkongen ovenfor inngangspartiet på museet. Jeg rigget meg til, renset opp og lagde en mal. Deretter formet jeg et nytt emne i samme steintype, limte og boltet det nye steinemnet på plass. Dagen etter ferdigstilte jeg steinen. Senere var jeg på Utøya i forbindelse med minnesmerket for Utøya. Natursteinskompaniet som har oppdraget med å levere stein til minnesteinen.
Nå er jeg på en hytte ved Svinesund, stedet der Tv-serien Sommerhytta ble spilt inn. Her tilpasser jeg og legger granittheller på trapp og terrasse. Jeg måler ut stein, hogger til og limer de på et betongfundament. På hjørnene har jeg et mønster for å bruke steinen i lengderetning slik at det skal bli så pent som mulig. Jeg fletter mønsteret inn i hverandre.
Jeg jobber med alle typer stein, men det går mest granitt og skifer til alle formål. Jeg jobber både ute og inne, og mest for private oppdragsgivere, men også for større bedrifter som engasjerer meg. Tidligere fornøyde kunder og et godt rykte gir meg flere kunder. Det kundene forteller andre er min markedsføring. Sosiale medier og hjemmeside har jeg ikke trengt å benytte, men hadde jeg etablert meg i dag ville jeg kanskje tenkt annerledes.
Jeg reiser ut til kunder på befaring, gir tilbud og kommer med forslag til løsninger. I tillegg gjør jeg administrative oppgaver som å fakturere timer og materialforbruk, kalkulere hva som har gått bra og ikke så bra i jobben. Dette er en helårsjobb, men må tenke litt strategisk, ikke all jobb er mulig å gjøre om vinteren. Derfor planlegger jeg oppdrag i forhold til sesong.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Etter sommerjobb begynte jeg å jobbe fast på steinbrudd. Gikk opp til fagbrev som paragraf 20 kandidat. Det er et teoretisk kurs og krever 4500 timer erfaring. Det gav meg fagbrev i bearbeiding og montering. Jeg jobbet i mange år for forskjellige arbeidsgivere og bestemte meg for å starte for meg selv for å kunne gjøre det jeg virkelig likte, som var å kombinere bearbeiding og montering. Jeg fikk nettopp godkjent mesterbrev. Det har vært krevende å gjennomføre parallelt med full jobb, men veldig lærerikt.
Den vanlige veien å gå er ett år på skole og tre års utdanning i bedrift.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Det finnes så mange hjelpemidler at det ikke lenger er avgjørende å være stor og sterk. Men det er mange tunge løft og du bør være i fysisk god form. Har du ikke interesse for faget, er redd for å bli støvete, og ikke liker en jobb som til tider kan bli litt rutinepreget, så passer ikke dette yrket.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Jeg bidrar til å skape et miljø hos kundene mine. Jeg jobber på mange fantastiske landsteder og føler meg privilegert. Det jeg gjør er skapt for å vare.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Jeg er ikke glad i å gjøre ting to ganger. Feil skjer, men det er det verste jeg vet fordi materiale er kostbart og jobben er tidkrevende.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Du må ha lyst og interesse til å jobbe med et håndverk. Du må også kunne se potensial og muligheter i materialet og like form og arkitektur. Det er en forutsetning å være nøyaktig, litt god i praktisk matte, være økonomisk med materiale og være tålmodig. Alt dette læres gjennom utdanning.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Mange jobber på steinbrudd og i verksteder. Selv driver jeg et enkeltmannsforetak. Du kan også spesialisere deg for eksempel med kjøkkenproduksjon, gravstøtter, bearbeiding av bygningsstein, montering av stein til ute- og innemiljø. Du kan også spesialisere deg på uttak av blokkstein til brudd. Ellers kan du jobbe med relaterte yrker som driver med naturstein, for eksempel murer og anleggsgartner.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Gjennomsnittet er rundt 500 000 kroner i året.
Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– På Østlandet er det konstant etterspørsel etter folk med steinfagkompetanse. Det tror jeg også det er mange andre steder i landet.
Tilhørende utdanninger
Steinfag
Du lærer om utvinning og bearbeiding av naturstein til halvfabrikata eller ferdige produkter som monumenter, belegningsstein eller elementer for bygningsformål.
Finn studier