Smykkekunstner
Hvorfor valgte du å bli smykkekunstner?
– Jeg valgte dette yrket for å kunne skape kunst, jobbe kreativt og med hendene.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg jobber som smykkekunstner på eget galleri. Jeg lager mest smykker av sølv, som er hovedmaterialet mitt. Jeg legger sølvtråd på en sølvplate og lodder, smir og hamrer materialet. Jeg oksiderer ofte sølvet, noe som vil si at jeg dypper det i en væske slik at det blir svart. Deretter pusser jeg av det svarte, da blir overflaten blank. Jeg setter ofte på perler og stener i smykkene mine, og jeg liker å utforske med ulike uttrykk. Det er en kreativ skapelsesprosess. Det er ingen begrensinger for hva man kan lage, man kan holde på med det man blir inspirert av. I begynnelsen skisserte jeg ofte opp smykkene jeg skulle lage, men det gjør jeg ikke så ofte lenger. Nå har jeg det meste i hodet, og bildene kommer opp av seg selv.
Akkurat nå lager jeg smykker som skal til et annet galleri. Der skal jeg stille ut sammen med andre kunstnere, det blir en slags gruppeutstilling. Ved å være med på utstillinger får jeg flere kontakter, noe som kan gi oppdrag og jobbmuligheter. Jeg deltar også på håndverksmesser hvor jeg treffer andre i bransjen og selger smykkene mine. Der pleier jeg å selge ganske bra. Kunder kan også komme med egne bestillinger ved å komme til galleriet mitt, som er åpent hver dag utenom mandager. Det kommer flest kunder rundt høytidene og når jeg har utstillinger.
Sosiale medier er et smart verktøy for å reklamere for egne smykker, og for å få inspirasjon. Jeg legger ut bilder av smykkene mine på Facebook, og bruker Pinterest til å få nye ideer. Jeg fører også eget regnskap. Jeg er ikke så glad i kontorarbeid, men det må også gjøres.
Hva kreves for å kunne jobbe som smykkekunstner?
– Det kreves ingen utdanning, men mange velger å gå på en kunsthøyskole. Kunsthøgskolen i Oslo og Plus Skolen i Fredrikstad er gode skoler. Selv har jeg gått på kunsthøyskole i Tyskland og jobbet som sølvsmed på et verksted i Kautokeino.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Hvis du er glad i å forme, tegne og skape så tror jeg det er den beste garantien for at du skal lykkes. Estetisk sans og kunstnerisk interesse er viktig. Du må også ha tålmodighet, da det er mange prosesser som tar mye tid. Arbeidet er detaljorientert, så du bør være fingernem og ha godt syn. Jeg bruker forskjellige tekniske maskiner for å jobbe med materialene mine, men det trenger man ikke helt i begynnelsen. Man trenger ikke så mye plass for å drive med smykker, så man kan starte i det små.
Hva liker du best med å være smykkekunstner?
– Jeg liker best å sitte og arbeide, faktisk. Når jeg har fått utarbeidet en idé og vet omtrent hvordan jeg skal gå frem, så har jeg det veldig gøy med arbeidet mitt. Ofte blir ting litt til underveis. Kanskje det kommer en bulk som ikke skulle være der, men så kan jeg tenke "oi, det var jo spennende, det kan jeg jobbe videre med".
Nå som jeg jobber med utstillingssmykkene mine, gleder jeg meg faktisk til jobb hver dag. Det er et fritt arbeid hvor jeg bestemmer mye selv.
Hva liker du minst?
– Man har ansvar for alle prosesser når man driver for seg selv. Det kan være vanskelig å nå frem til andre, slik at man får solgt tingene sine. Mange råder meg til å starte nettbutikk, men det krever også mye arbeid. Det er ikke slik at en nettbutikk driver seg selv. Jeg har best erfaring med å legge ut informasjon om smykkene mine på Facebook, og så liker jeg veldig godt å snakke med kunder som kommer innom verkstedet mitt.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– De fleste smykkekunstnere er selvstendig næringsdrivende og driver eget verksted eller galleri. Man kan også bli fast ansatt hos noen andre, men da må du finne noen som driver med dette og som vil ansette andre. Det er ikke så lett, og da er man fort over i gullsmedbransjen. Det kan likevel være veldig lærerikt og gøy å jobbe på et gullsmedverksted, og man får ta del i et fellesskap. Utenom det så vet jeg at noen underviser i kunst- og håndverksfag på ungdomsskoler, videregående skoler eller høgskoler. Noen holder også kurs.
Det er en vanskelig bransje å drive i. Mange hopper av fordi de ikke tjener nok til livets opphold, rett og slett.
Hva tjener man som smykkekunstner?
– Det er vanskelig å si, det kommer an på mange ulike faktorer. Jeg betegner meg som en fattig kunstner, jeg har hatt dårlig råd hele livet. Dette er jo en veldig smal bransje. Kultur er ikke veldig høyt verdsatt i Norge.
Jeg vet ikke hva det generelle lønnsnivået i bransjen er, men jeg kan si at for å få oppdrag og muligheter så tror jeg det er positivt å være med i et større kunstnermiljø.
Hvordan er sjansene for å få jobb som smykkekunstner?
– Svært små. Jeg tror du skal være veldig spesiell for å kunne klare å leve at dette. Det kan ikke være pengene som driver deg. Drivkraften må være at du brenner for dette. Rent økonomisk så er det noen som klarer seg, andre ikke, slik som i andre kunstneryrker.
Tilhørende utdanninger
Kunst og kunsthåndverk
Du lærer deg å praktisere og formidle ulike kunstformer og kunsthåndtverk.
Finn studierKunstfag
Du lærer om kreative uttrykksformer og praktiske ferdigheter innen ulike kunstretninger som design, illustrasjon, fotografi og visuell kunst.
Finn studierKunsthistorie
Du lærer om kunst gjennom tidene, og å analysere og tolke ulike malerier, arkitektur, fotografier, trykk og annen kunst.
Finn studier