Skogbruksleder
Hvorfor valgte du å bli skogbruksleder?
– Jeg har alltid hatt interesse for skog, og syntes utviklingen av tømmermarkedet er et spennende tema. Jeg tok fagbrev som skogsmaskinfører, hvor jeg var mye alene i skogen, og det førte til at jeg etter hvert ønsket meg en mer sosial jobb, og jobben som skogbruksleder er mer sosial.
I denne jobben møter jeg skogeiere, kollegaer og entreprenører. En annen grunn til at jeg valgte denne jobben er at den gir muligheten til å være mye ute, og legge opp hverdagen selv.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Veldig variert! Alt fra administrativt arbeid på kontor, til å være ute på befaring med skogeiere. Den ene dagen kan jeg sitte på kontor og fakturere og lage kontrakter, den andre dagen kan jeg være ute, slik som her om dagen – hvor jeg møtte 10 rådyr!
Når jeg er på befaring drar jeg til et område der skogeier ønsker å gjøre noe, for eksempel å felle trær. Da kommer jeg med veiledning og tiltak. En skogbruksleder er først og fremst en virkekjøper, som betyr at vi kjøper tømmeret til skogeierne og selger det videre til markedet.
Jeg har også mye dialog med entreprenører, og er på mange måter bindeleddet mellom entreprenør og skogeier. Hvis en skogeier kommer til meg for å bestille en hogst, tar jeg en befaring på det og kobler på en ledig entreprenør til å gjøre jobben.
Vi følger også opp miljøhensyn, og følger nøye med på artsfunn. Vi har en egen miljøavdeling som vi kan ta kontakt med og som kan utføre befaringer.
Hva kreves for å kunne jobbe som skogbruksleder?
– Jeg gikk skogbruk-linje på videregående, og så gikk jeg ut som lærling og tok fagbrev. Mitt inntrykk er at arbeidserfaring er vel så mye vektet som utdanning i denne jobben. Jeg fikk mye verdifull erfaring når jeg var skogsmaskinfører som lærling og etter lærlingtiden. Men mange skogbruksledere har bachelor eller master i skogfag.
Du bør også være veldig selvstendig og strukturert i og med at du legger opp hverdagen såpass mye selv.
Hvem passer yrket for og hvem passer det ikke for?
– Du må være skogsinteressert i dette yrket. Er du ikke interessert i skogen og utviklingen i forhold til markedet og bygg av treverk så passer nok ikke jobben. Det prates mye om tømmer og skog med både kollegaer og skogeiere.
Andre gode egenskaper i jobben er å være imøtekommende og samarbeidsvillig med skogeiere, og ikke minst være ydmyk. Det hjelper ikke å komme busende frem selv om du kan mye.
Er du imøtekommende, strukturert og selvstendig tror jeg du kommer langt! Du bør også være glad i å være ute i alt slags vær, selv om du kan legge opp dagene mye selv så må du også være ute når det for eksempel er kaldt eller det regner.
Hva liker du best ved å være skogbruksleder?
– Det må være fleksibiliteten i arbeidshverdagen og det å kunne ha muligheten til å være så mye ute. Det setter jeg stor pris på. Det er også gøy å kunne jobbe med noe man er interessert i og syntes er spennende. Jeg er en veldig sosial person, og jeg møter mange nye mennesker i denne jobben. Det blir mange trivelige og sosiale møter i løpet av en uke.
Hva liker du minst?
– Det administrative er kanskje ikke det gøyeste jeg gjør. Det kan også være litt kjedelig å være ute i 20 minusgrader.
Hvilke andre muligheter finnes det innenfor yrket?
– Du kan jobbe deg høyere opp i firmaet du jobber i, som skogsjef for eksempel, som er lederen min igjen. Noen blir skogbrukssjef, som er en kommunal stilling. Typiske skogsrettede stillinger kan være maskinfører, skogbruksleder eller skogbrukssjef.
Hva tjener en skogbruksleder?
– Det kommer gjerne an på utdanning, erfaring og fagbrev. Lønnen som skogbruksleder begynner gjerne med alt fra 420.000 – 450.000 kr i årslønn. Men de som har høyere utdanning (bachelor eller mastergrad) får automatisk en høyere startlønn, kanskje 450.000 – 480.000 kr i årlig startlønn.
Hva er sjansen for å få jobb som skogbruksleder?
– Det er nok veldig avhengig av bosted og hva du vil fremtidsmessig. Det åpner seg stadig nye stillinger, men når de rette folka for jobben har blitt ansatt så blir de som regel værende i jobben i mange år.
Tilhørende utdanninger
Skogbruk
Du lærer om ledelse, administrasjon og styring av skog, naturbruk og utmarksarealer.
Finn studier