Skipsmegler

– Du bør ha interesse for skip eller maritim næring og bidra med det lille ekstra for kundene, sier offshore skipsmegler Hege Johanne.
Dame med lyst hår og stripete cardigan smiler til kamera
Hege Johanne Fredheim, 27 år
Offshore skipsmegler
Grieg, Shipbrokers, Oslo
«Jeg jobber med offshore båter som er veldig spesialiserte skip, og bruker derfor også mye tid i vår interne database for å kartlegge hvilke skip som har de riktige tekniske spesifikasjonene.»
― Hege Johanne Fredheim
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 01.04.2025
«Jeg jobber med offshore båter som er veldig spesialiserte skip, og bruker derfor også mye tid i vår interne database for å kartlegge hvilke skip som har de riktige tekniske spesifikasjonene.»
― Hege Johanne Fredheim
«Det er også fint å kunne fortelle en mulig kjøper at du har sett på båten selv.»
― Hege Johanne Fredheim

Hvorfor valgte du å bli skipsmegler? 

– Jeg valgte dette yrket fordi jeg jobbet i et rederi og synts det var veldig spennende å jobbe med skip. Samtidig hadde jeg erfaring med salg fra deltidsjobber på videregående, og ønsket gjerne å kombinere salg og båt. Jeg ønsket også en jobb hvor hverdagene er varierte og hvor du får jobbe internasjonalt og med flere ulike kulturer. Skipsmegling er et aktivt yrke, og det passer meg godt.

Image
Dame sitter med headset og mikrofon og ser på en pc-skjerm
Foto: Irene Fosse

 

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Skipsmegleryrket er veldig variert, men de fleste dager er jeg på kontoret og snakker med kunder. Som skipsmegler kan du både jobbe medå megle lasteskip eller lasteplass på skip, eller megle kjøp og salg av skip. Jeg jobber hovedsakelig med sistnevnte.

Det blir mange telefonsamtaler med kunder for å forstå hva slags behov de har, og hvilke skip som vil passe dem best. Jeg jobber med offshore båter som er veldig spesialiserte skip, og bruker derfor også mye tid i vår interne database for å kartlegge hvilke skip som har de riktige tekniske spesifikasjonene. Så må jeg kontakte rederne (de som eier skipet) for å få oversikt over om de kan være ledige til enten jobb eller salg, og forstå hva slags priser og betingelser de ønsker seg for båten. Jeg bruker også mye tid på å diskutere med kollegaene mine hvilke løsninger som kan fungere, og hvordan vi kan hjelpe kundene best. 

Fordi det er viktig å forstå hva slags skip du jobber med, bruker jeg også mye tid på å besøke fartøyene. Det er en veldig fin måte å lære seg det tekniske ved skipene, som er viktig når du ikke har maritim bakgrunn. De aller fleste rederier syns det er hyggelig at du vil lære mer om båtene deres, og tar gjerne imot besøk. Det er også fint å kunne fortelle en mulig kjøper at du har sett på båten selv og har en oppfatning av hvordan den ser ut og fungerer. 
 
Enkelte perioder kan det også være mye reising. Enten for prosjekter du jobber med eller på bransjekonferanser. Reising og konferanser er viktig for å møte både nye og gamle kunder. Vi reiser til store byer rundt om i verden, samt til mindre bygder i Norge som man kanskje ikke har hørt om. Det er veldig varierende, og noe jeg setter stor pris på med jobben min.  

Hva kreves for å kunne jobbe som skipsmegler? 

– Du må være genuint interessert i shipping og båter for å jobbe som skipsmegler. Shipping påvirkes av hvordan det går i markedet. Du må derfor være forberedt på at det kan bli mange «stang ut» og at du kanskje ikke får til et salg med en gang. Du må være tålmodig og klar for å jobbe hardt. 

Det er ikke en fast utdanning for å bli skipsmegler, og i et godt team er det fint med ulike bakgrunner. De fleste har likevel gjerne bakgrunn fra maritime eller økonomiske studier. Hos oss har vi også skipsingeniører og arkitekter, samt tidligere sjøfolk som har praktisk erfaring fra båt. Det er også verdifullt med utvekslingsopphold eller utenlandsstudier, ettersom det er et internasjonalt fagfelt hvor forståelse for andre kulturer og nettverk er viktig. 

Selv har jeg tre år med økonomiutdanning i Norge og en mastergrad i Logistikk og Supply Chain Management fra England. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Megleryrket passer for sosiale mennesker som ønsker å lære. Du må kunne samarbeide på tvers av land og kulturer, og ønske å være tilgjengelig for kundene dine. Du bør ha interesse for skip eller maritim næring og å bidra med det lille ekstra for kundene. Det skader heller ikke å ha litt konkurranseinstinkt ettersom meglerbransjen er preget av konkurranse og det er mange om beinet. 

Dette yrket passer ikke for de som ønsker å sitte i ro alene. Det er en sosial jobb som krever at du er påskrudd og ønsker å snakke med mennesker. Du må tørre å ta kontakt med nye selskaper og ta litt plass. Samtidig må du ha analytisk forståelse for å klare å se muligheter og løsninger.

Hva liker du best med å være skipsmegler?

– Jeg liker absolutt best at jeg får møte mange nye og spennende mennesker. Samtidig syns jeg det er veldig gøy med båt, og å få lov til å foreslå skip til rederier som ønsker å utvide sin flåte. Det er også givende å tenke på at dersom du booker et oppdrag eller selger et fartøy, så bidrar du med større ringvirkninger enn bare selve salget. Et nytt skip kan skape alt fra 20-60 arbeidsplasser, og det er gøy å tenke på at du kan bidra til dette. Jeg syns også det er gøy at ingen dag er lik og at du aldri vet hvilke muligheter som dukker opp.

 

Hva liker du minst? 

– Det må være at det er mange ting du dessverre ikke kan kontrollere. Det kan for eksempel være politiske situasjoner, kriger, pandemier og klimaendringer. Dette er faktorer som påvirker shippingbransjen og hva slags fokus kundene våre har. Du kan ha et veldig godt skip til salgs til en god pris, men så passer det plutselig ikke for kjøperen fordi landet de opererer i får noen nye retningslinjer. Det kan også skje at du legger ned mye tid og energi et prosjekt som plutselig ikke blir noe av likevel. Da må du ta deg tid til å bli litt skuffet, men så omstiller du deg og ser etter nye muligheter igjen. 

Image
Dame holder en presentasjon. Hvit bord med duk og blomster. Mann i dress ved siden av.
Foto: Anne Marthe Vestre Berge

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Yrket skipsmegler kan åpne mange dører. Fordi du jobber med mennesker i ulike bransjer, får du et stort nettverk og muligheter. Mange går videre til å jobbe i rederier eller hos lastekunder, men du kan også gå videre til utstyrsleverandører eller bank og konsulentvirksomhet.

Hva kan man forvente i lønn som skipsmegler?

– Lønnen som skipsmegler er i stor grad preget av bonus/provisjon. Det betyr at lønnen baseres på egne resultater. De aller fleste har en normal lønn, og så vil en eventuell bonus kunne øke lønnen. Som ny skipsmegler tjener du kanskje fra 500.000 kroner i året, og så jobber du deg oppover. Selv om media skriver fint om skipsmegleres lønninger, er det ikke representativt for flertallet. Men jo hardere du jobber og står på, jo bedre tjener du. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som skipsmegler?

– Dersom du er motivert, vil jeg si at sjansen for å få jobb er god. Det er et populært yrke og vi mottar ofte mange søknader når vi lyser ut stillinger, både fast jobb eller trainee/internship for kortere perioder. Det viktigste er å vise at du er interessert i faget og at du helst har med deg en form for maritim erfaring. Enten du har hatt relevant deltidsjobb, seilt på skip selv eller har erfaring med foreninger eller andre verv. Videre kan du også ta dedikert eksamen i Skipsmegling via Norsk Skipsmeglerforbund. Da får du konkret undervisning rettet mot yrket skipsmegler. 

Tilhørende utdanninger

Shipping

Du lærer deg å lede og koordinere gode logistikkløsninger i den maritime bransjen.

Finn studier
Økonomi og administrasjon

Du lærer om ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.

Finn studier