Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg var glad i skolen, likte realfag og har alltid visst at jeg ville jobbe med mennesker. Foreldrene mine lærte meg at det var lurt å ta en utdanning med mange valgmuligheter. Valget falt på Norges handelshøgskole og jeg tok en master i strategi og ledelse. Utdanningen gav meg veldig fine studieår og jeg lærte masse som jeg bruker hver dag både på jobb og på privaten. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber i konsulentselskapet Innowin, som er spesialisert innenfor forskning, utvikling og innovasjon. Vi hjelper bedrifter gjennom innovasjonsprosesser, og kundene er alt fra små gründere til store konserner. Jeg har vært her i fire år og i hovedsak forvalter og vedlikeholder jeg kundeporteføljen. Det vil si at jeg passer på at kundene til enhver tid er fornøyd med jobben vi gjør. Jeg bidrar under hele prosessen med kunnskap og kompetanse. Jeg er også med på å utvikle rutinene for hvordan vi jobber. Det betyr at alle tilbakemeldinger, fra både fra kunder og kollegaer, blir nøye vurdert for at vi alltid skal kunne levere best mulig. Vi er et ungt firma i vekst og veien blir til mens vi går.

En annen del av jobben min er å ha hovedansvar for rapportering av utviklingsprosjekter til myndighetene. Det vil si at jeg hjelper kundene med års- og sluttrapporter. Rapportene sendes for eksempel til Innovasjon Norge, Enova og Forskningsrådet. Det jeg synes er mest spennende er at jeg får jobbe med både små gründere og store konsern. Jeg møter et enormt spekter av både ideer og mennesketyper.

Jeg har altså roller i både konsulent- og salgsavdelingen, og jeg jobber i åpent kontorlandskap. Det er nyttig fordi vi som jobber her er avhengige hjelpe hverandre og bruke av hverandres kunnskap.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har altså master i strategi og ledelse fra Norges Handelshøyskole i Bergen. På masternivå kan du for eksempel velge å fordype deg i finansiell økonomi, strategi og ledelse, markedsføring, økonomisk styring eller økonomisk analyse. Fullført mastergrad gir tittelen siviløkonom.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Utdanningen er så bred at den kan passe for de fleste. Det er vel å merke høye karakterkrav for å komme inn. Liker du ikke å jobbe med skole og er lite strukturert kan det bli vanskelig.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er å møte et bredt spekter av ulike kunder og mennesker. Å se kundene lykkes med det vi har hjulpet med er fantastisk gøy. Det er også fint å være med å skape og forme Innowin sammen med andre dyktige og kunnskapsrike mennesker.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Har tenkt nøye gjennom spørsmålet. Jeg klarer ikke å komme på en eneste ting.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må være arbeidsom, dedikert, fleksibel og ha evnen til å snu deg fort rundt. Å være litt robust kommer godt med. I tillegg er det bra å være strukturert, blid og hyggelig. I min type jobb bør du være en god lytter og glad i å jobbe med mennesker.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De jeg studerte med jobber blant annet som revisorer, med markedsføring, i produktutvikling, med kapitalforvaltning og som konsulenter. Utdanningen er så bred at du kan jobbe med veldig mye. Det trengs siviløkonomer i de fleste selskap av en viss størrelse. Med litt erfaring kan du starte for deg selv.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– En siviløkonom får godt betalt. Startlønn varierer etter hvor i landet du jobber, ansvarsoppgaver og hvilket type selskap du jobber i. En vanlig lønn for en som er nyutdannet ligger mellom 500 000 og 600 000 kroner i året. Det varierer veldig. Generelt vil jeg si at det er en godt betalt jobb.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De er gode. En stor andel av studentene får jobbtilbud før de er ferdig utdannet.

 

 

 

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
I min type jobb bør du være en god lytter og glad i å jobbe med mennesker.
Å se kundene lykkes med det vi har hjulpet med er fantastisk gøy.
Fullført mastergrad gir tittelen siviløkonom.