Sangpedagog

Det var litt tilfeldig at jeg ble sanglærer, men det er ærlig talt den beste jobben jeg har hatt så langt i livet, forteller Amanda om jobben som sangpedagog.
Sangpedagog Amanda Victoria Bäcklin Hatlevik, portrett.
Amanda Victoria Bäcklin Hatlevik, 31 år
Sangpedagog
Muno – Musikkundervisningen Norge
«Hjemme hos oss har det vært musikk og danseglede fra jeg var baby.»
― Amanda Victoria Bäcklin Hatlevik
Intervju:
Hege Enersen Bjerkelien
Publisert: 03.05.2022
«Hjemme hos oss har det vært musikk og danseglede fra jeg var baby.»
― Amanda Victoria Bäcklin Hatlevik
«Jeg har ligget på gulvet og ledd med elever, jeg har grått med elever, trøstet elever og heiet på elever. »
― Amanda Victoria Bäcklin Hatlevik

Hvorfor valgte du dette yrket?

–Hjemme hos oss har det vært musikk og danseglede fra jeg var baby. Faren min danset rundt med meg på brystet til Elvislåter og mamma spilte Beatles. Jeg elsket musikk, og sto ofte med hårbørsten foran speilet med Britney på CD-spilleren. Jeg begynte tidlig i kor og sang på scenen fra jeg var syv år gammel.

I 13 år sang jeg i barnekor, tensingkor og skolekor, jeg opptrådte på alle skolekonserter og opptredener jeg kunne. Fra jeg hørte temamusikken til Titanic og så musikkvideoen til «My heart will go on» ble Céline Dion idolet, og drømmen var å bli popstjerne og spre glede med musikk. Sanglæreryrket valgte på en måte meg. Det var litt tilfeldig at jeg ble sanglærer, men det er ærlig talt den beste jobben jeg har hatt så langt i livet!

Image
Sangpedagog Amanda har akkurat begynt sangundervisningen med sin elev Nikolai som varmer opp til timen med å tøye og bøye.
Lisens
1

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Jeg er ansatt i Muno, Norges største private musikkskole. Her jobber jeg både i administrasjonen og som sangpedagog. Cirka 80 % av stillingen min er administrativt arbeid på kontor, og én gang i uka har jeg sangundervisning. I undervisningstimene bruker jeg HELE meg – både fysisk og psykisk. Man må være «skrudd på» til enhver tid for å se og høre elevens behov, ønsker og personlighet. Jeg har opptil 13 elever på en undervisningsdag. Undervisningen varer stort sett en halvtime. På slutten av dagen går jeg hjem sliten, men med glede i hjertet.

I Muno koordinerer jeg sanglærere og elever på de 17 avdelingene våre. Jeg har personalansvar for de cirka 150 musikklærerne vi har rundt om i landet. Muno tilbyr undervisning i sang og flere ulike instrumenter. Selv om jeg jobber fulltid for Muno har jeg andre oppdrag også. Jeg holder egne konserter og gir ut egne låter under artistnavnet «Amanda Bäcklin». Jeg har gitt ut en EP og to singler som ligger på alle streamingplattformer. Jeg tar også sangoppdrag til spesielle anledninger som bryllup og begravelser.

Jeg syns alle burde få oppleve sangglede. Også de som ikke kommer seg så lett på konserter selv. Derfor tilbyr jeg sangopplevelser på seniorsentre, hvor jeg både underholder og setter i gang allsang. Blant eldre mennesker spiller jeg opp til sanger fra deres ungdomsår, og gjett om jeg blir erta når jeg ikke kjenner låtene de kan så godt! Det er så fint å se at selv folk med demens har musikken i minne, og den kommer virkelig frem når vi kjører på med piano og allsang.

Hva kreves for å kunne jobbe i dette yrket?

– Det hele bunner jo i en stor interesse og lidenskap for musikk, og en glede i å videreføre den. Hvis man har lidenskap og en utdanning innen musikk, sammen med litt pedagogikk-utdanning på toppen, så har du gode kvalifikasjoner også på papiret. Selv har jeg utdannelse både fra musikklinja på Foss VGS, og fra Berklee College of Music i USA. Fra Berklee har jeg en Bachelorgrad i Professional Music, med fokus på utøvende sang, låtskriving og music Business. Berklee er en eliteskole for musikk og opptakskravene er veldig høye. Jeg søkte i hemmelighet og trodde aldri jeg skulle komme inn.

Da jeg ble invitert til audition kunne jeg nesten ikke tro mine egne øyne. Jeg trodde ikke at jeg faktisk ville komme inn, så jeg bestemte meg for å gjøre auditionen til en opplevelse. Jeg dro med meg en av mine beste venninner til Roma for å avgi opptaksprøve. Venninnen min måtte nesten bære meg inn i auditionlokalet for jeg var så nervøs. Da jeg to dager etter min fødselsdag fikk mailen med overskrift «CONGRATULATIONS», spruta tårene og seiersjubelen løfta omtrent taket.

Etter fire år med beinhardt arbeid gikk jeg ut med toppkarakterer og æresbemerkningen «Summa Cum Laude», og ikke minst kunnskap og minner for livet. Denne skolen er fryktelig dyr å gå på. For å spare opp penger, hadde jeg på et tidspunkt fem jobber av ulike størrelser. Jeg fikk også økonomisk støtte gjennom legater, personlig lån fra familievenner og etter hvert støtte fra Lånekassen og stipend fra skolen.

Det finnes flere typer utdanning innen musikk og sang, og hva som kreves av en sangpedagog vil nok variere med jobben du har. Som rekrutteringsansvarlig i Muno er det personlig egnethet jeg vektlegger mest ved siden av musikalske evner. Som jeg nevnte tidligere må en som jobber som én-til-én pedagog være «påskrudd». Du må kunne lese mennesker, ha stor empati, kunne by på deg selv og invitere eleven til et varmt og trygt undervisningsmiljø. For oss i Muno handler det om hva eleven har lyst til å gjøre, ikke det som er bestemt i en rammeplan.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Dette yrket passer for folk som elsker musikk og som har gode menneskeevner. Du må være en varm og trygg omsorgsperson som folk kan komme til. Du må kunne lytte både med ørene og med hjertet, og du må gjøre alt du kan for å hjelpe eleven til å nå målene de har satt seg, eller lede dem til deres potensial.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er selve undervisningen som er det beste med jobben. Når en elev får til noe som de har slitt med lenge, og lyset liksom blir slått på er det verdens beste følelse. Ikke minst det å ha det gøy sammen med elevene. Jeg har ligget på gulvet og ledd med en elever, jeg har grått med elever, trøstet elever og heiet på elever. Det beste med undervisningen er elevene!

Hva liker du minst med jobben din?

– Det er den delen av det personalansvaret jeg har, der jeg må ta opp ting med lærere som ikke funker så bra.

Image
Sangpedagog Amanda Victoria Bäcklin Hatlevik synger på konsert sammen med et band.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Muligheter er det mange av, det er mange steder som trenger en sangpedagog. Man kan undervise i grunnskolen, videregående skole og på folkehøyskoler. Ellers finnes det mange kor, både for voksne, barn og babysang. Man kan også coache artister i studio. Hvis du er åpen for forskjellige typer folk, ulike aldersgrupper og stilarter, vil det alltid være en jobb til deg. Du må være forberedt på å jobbe hardt, ha mange ulike jobber og trives med å ha mange baller i lufta.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det kommer veldig an på hvor man jobber og hvor mye. I Muno har de aller fleste denne lærerjobben som en deltidsjobb ved siden av andre jobber eller studier. Lønnen kommer også veldig an på om du jobber i det kommunale skolesystemet, i statlig finansiert kulturskole, eller privatskole. Du kan også undervise elever i egen bedrift der du står for alt selv, markedsføring, booking, fakturering, regnskap, oppfølging og lignende.

Hvordan er sjansene til å få jobb innen dette yrket?

– Med de rette egenskapene, gode musikalske ferdigheter, og med litt utdanning vil jeg si at sjansene er gode for å få jobb, eller lage seg jobb selv.

Tilhørende utdanninger

Sang- og musikkutdanning

Utdanningen gir deg mulighet til å fordype deg i et eller flere musikkrelaterte emner.

Finn studier
Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU)

Praktisk-pedagogisk utdanning er for deg som allerede har en utdannelse, og som ønsker å jobbe med undervisning.

Finn studier
Videreutdanning innen musikk, dans og drama

En videreutdanning innen musikk, dans og drama gir deg spesialisert kunnskap innen det valgte fagområdet.

Finn studier