Prosessingeniør

Det er viktig å være litt «på» og ha et ønske om at produksjonsanlegget skal gå til enhver tid, forteller prosessingeniør Bjarte Iversen.
Portrettbilde av prosessingeniør Bjarte Iversen foran hvit bakgrunn
Bjarte Iversen, 53 år
Prosesingeniør/produksjonssjef
BIR Ressurs
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Det er en god egenskap å kunne leve litt med anlegget på et vis, altså ikke stemple ut og «legge fra seg jobben» klokken tre på ettermiddagen.

»
― Bjarte Iversen
Tekst og foto:
Sigrid Hegge Eriksen
Publisert: 23.05.2022
«Det er en god egenskap å kunne leve litt med anlegget på et vis, altså ikke stemple ut og «legge fra seg jobben» klokken tre på ettermiddagen.

»
― Bjarte Iversen
«Mange prosessingeniører har personalansvar og det er både frihet og mye jobb forbundet med det.»
― Bjarte Iversen

Hvorfor valgte du å bli prosessingeniør?

– Det var litt tilfeldigheter. Jeg var i utgangspunktet maskinist og jobbet i forsvaret. Da jeg var ferdig i forsvaret begynte jeg på ingeniørskolen. Til slutt havnet jeg her som prosessingeniør og produksjonssjef.

Image
Prosessingeniør Bjarte Iversen står med ryggen til og ser utover et produksjonsanlegg. Det er over flere etasjer og mye metallrør over alt.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Hovedoppgavene mine er å sørge for at driften på anlegget her går som planlagt. Vi produserer strøm og fjernvarme ved å brenne avfall. Altså er energikilden vår avfall. Produksjonen foregår hele døgnet i et stort dampanlegg. På en time produserer vi cirka 100 tonn damp. Når det brenner, skaper det damp som videre skal veksles over til fjernvarme, som via en turbin som produserer strøm.

For å holde produksjonen i gang samarbeider jeg tett med teknisk sjef og formenn på vedlikeholdsavdelingen. Vi må hele tiden følge opp driftsdata fra både fyringen, røyk og turbin. Det vil si at vi hele tiden må sjekke om verdiene vi får ligger innenfor normalverdiene vi ønsker. Vi vil ikke ha unormale verdier på anlegget.

Jeg har også personalansvar for de ansatte, siden jeg er produksjonssjef på anlegget. Det betyr oppfølging av vakter og litt organisering dersom det blir sykdom og lignende. Det er til enhver tid noen på jobb på anlegget. Selv om jeg i utgangspunktet bare er på jobb fra 07-15, vil jeg alltid være tilgjengelig for de ansatte på telefon.

Hva kreves for å kunne jobbe som prosessingeniør?

– Du må ha utdannelse som ingeniør. Noen tar fagbrev i kjemi- og prosessfag, for så å gå videre på ingeniørutdanning på fagskole. Man kan også gå litt forskjellige retninger innenfor en ingeniørutdanning for å jobbe som prosessingeniør. På anlegget vårt er maskinutdannelsen også veldig aktuelt.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må være veldig dedikert og ha teknisk bevissthet. Du må også ha forståelse for prosesser og være en ansvarlig person. Det viktigste er nok en teknisk forståelse for anlegget og dette er kanskje det som det oftest skorter på. På et anlegg er det veldig mye å sette seg inn i og det kan bli for mye for noen. I en produksjonsbedrift er det nesten alltid noen som jobber.

Å ha et ønske om at anlegget skal gå til enhver tid er også viktig. Det gjør at en kanskje må ta telefonen midt på natta. Derfor er det en god egenskap å kunne leve litt med anlegget på et vis, altså ikke stemple ut og «legge fra seg jobben» klokken tre på ettermiddagen.

Hva liker du best med å være prosessingeniør?

– Som produksjonssjef har jeg mye frihet og disponerer arbeidsdagen slik jeg ønsker. Den friheten er kanskje det jeg liker best med denne jobben. Det betyr ikke at alle prosessingeniører har det slik, men mange prosessingeniører har personalansvar, og det er både frihet og mye jobb forbundet med det.

Hva liker du minst?

– Jeg har ingenting å utsette på denne jobben egentlig. Jo bedre og flinkere kollegaer, jo mindre stress er det og jo bedre gjør man sin egen jobb, mener jeg.

Image
Prosessingeniør Bjarte Iversen sitter ved et langt skrivebord. På veggen foran han er det 12 forskjellige skjermer som viser ulike verdier. Det er noen vinduer til høyre i bildet.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– I tillegg til produksjonsbedrifter, jobber mange prosessingeniører innenfor olje. Å jobbe i smelteverksindustri er også en mulighet.

Hva kan man forvente i lønn som prosessingeniør?

– Man kan vel regne med noe fra 600.000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som prosessingeniør?

– Det er ikke veldig lett å få jobb i bransjen og vi har mange søkere på stillingene våre. Store deler av prosessindustrien er flyttet til utlandet og det gjør at konkurransen blir høyere på de stillingene som lyses ut. Men flinke folk er det alltid behov for, mener jeg.

Tilhørende utdanninger

Kjemi og bioteknologi

Du lærer om stoffer, hvordan disse reagerer med hverandre, og hvor de finnes. Du kan velge både praktisk rettet kjemi med mye laboratoriearbeid, eller rene teoretiske studier.

Finn studier
Kjemiprosessfag

Du lærer å styre og overvåke produksjon i prosessindustrien samt rense drikkevann, avløpsvann og prosessvann.

Finn studier