Planteinspektør

Som planteinspektør sørger jeg for at relevante virksomheter følger regelverket innen plantehelse, sier Anne Camilla Bergkvist.
Portrettbilde.
Anne Camilla Bergkvist, 50 år
Planteinspektør/seniorinspektør
Mattilsynet, Oslo
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Vår oppgave er å sørge for at varene holder visse kriterier og å forhindre at plantesykdommer sprer seg i Norge.»
― Anne Camilla Bergkvist
Tekst og foto:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 30.08.2022
«Vår oppgave er å sørge for at varene holder visse kriterier og å forhindre at plantesykdommer sprer seg i Norge.»
― Anne Camilla Bergkvist
«Som planteinspektør hos Mattilsynet er det et krav om en mastergrad, og det vanligste er innen plantevitenskap. »
― Anne Camilla Bergkvist

Hvorfor valgte du å bli planteinspektør?

– Jeg har studert skogfag og tenkte ikke på at jeg kom til å ende opp i Mattilsynet. Jeg visste faktisk ikke om denne jobben før jeg så at stillingen var utlyst. I stillingsbeskrivelsen ble vi som hadde studert skogfag oppfordret til å søke, så da gjorde jeg det. Jeg fikk først vikarjobb, og så fast jobb.

Image
Sitter ved pulten sin og arbeider.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Som planteinspektør sørger jeg for at relevante virksomheter følger regelverket innen plantehelse. Dette gjelder virksomheter som driver i Norge, eller som eksporterer eller importerer planterelaterte varer til Norge. Vi ser på planter, såvarer, plantevernmidler, gjødsel og biprodukter. Vår oppgave er å sørge for at varene holder visse kriterier og å forhindre at plantesykdommer sprer seg i Norge.

Dette gjør vi blant annet ved å gjøre tilsyn i ulike virksomheter, for eksempel gartnerier, planteskoler og produksjonssteder. Noen virksomheter vi gjør tilsyn hos er veldig store, som Bama – mens andre er veldig små, det kan være et lite sagbruk som et ektepar driver i en liten dal.

Vi kan gjøre ulike typer tilsyn. Noen ganger vil vi se at virksomhetene har rett dokumentasjon, andre ganger vil vi se på varene deres. Da kan vi ta prøver, som så sendes til et laboratorium for videre analyse. Etter kontrollen skriver vi rapporter. Hvis vi finner avvik under kontrollen, så fatter vi et vedtak. Vedtaket kan være at varer skal destrueres, altså ødelegges, for eksempel fordi de bærer på smitte eller er skadet.

Vi har også ulike overvåknings- og kontrollprogrammer. Akkurat nå er det en skadegjører som gjort skade på olivenplantasjer sør i Europa, og som vi vil unngå skal komme til Norge. For å holde oversikt over slikt, gjør vi prøver på aktuelle trær og planter på bestemte plasser.

Hva kreves for å kunne jobbe som planteinspektør?

– Som planteinspektør hos Mattilsynet er det et krav om en mastergrad, og det vanligste er innen plantevitenskap. Dessuten må man ha førerkort.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Å ha en interesse for biologi er viktig. Utenom det så bør man også flink å kommunisere, da man møter nye og forskjellige mennesker hele tiden. Det er viktig å ha forståelse for hvordan du skal møte andre på best mulig måte.

Det er ingen som synes det er gøy å si nei til ting, men det er en del av jobben. Du kan ikke overse skadene i det lille gartneriet, selv om man synes synd på eierne. Noen eierne kan bli sure og sinte, det må man stå i. Klarer man ikke det, bør man velge et annet yrke. 

Dessuten er det positivt å være i en grei fysisk form, da vi av og til gjør tunge løft, går igjennom lange åkrer en hel dag og generelt står mye på beina under kontroller.

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Jeg liker at jeg hele tiden lærer nye ting. Dessuten får jeg jobbe med biologiske fag, noe jeg synes er veldig spennende.

Hva liker du minst med yrket ditt?

Det er ikke særlig gøy å fatte vedtak mot noen, som for eksempel kan føre til at en sending må destrueres. Det er ikke spesielt moro, men det er en del av jobben.

Image
Kikker inn i et teleskop.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er ingen vanlige karrieresteg å ta etter at man har blitt planteinspektør i Mattilsynet, men med en utdanning innen plantevitenskap kan du jobbe med ulike typer ting. Ofte innen offentlig sektor, for eksempel som rådgiver innen landbruk eller skogbruk i en kommune. Man kan også ha ulike typer stillinger i Miljødirektoratet, Klima- og miljødepartementet, Landbruksdirektoratet, Landbruks- og matdepartementet eller hos Statsforvalteren. Dessuten kan man jobbe med forskning hos NIBIO.

Hva kan man forvente i lønn som planteinspektør? 

– Har man mastergrad begynner man med 550 000 kroner i året hos Mattilsynet.

Hvordan er sjansene for å få jobb som planteinspektør?

– Man kan bare være planteinspektør hos Mattilsynet og det er et begrenset antall stillinger. Hvis noen slutter så blir en stilling ledig, men folk pleier å bli lenge i jobbene. Planen er dessuten å kutte ned på disse stillingene. Alt dette i betraktning er det ikke gode sjanser for å få jobb som planteinspektør. Hvis man ønsker veldig sterkt å bli planteinspektør, så kan man heller jobbe med andre relevante ting i mellomtiden og følge med på om det blir noen ledige stillinger her etter hvert.

Tilhørende utdanninger

Plantevitenskap

Du lærer om hvordan klima påvirker miljø, plantenes vekst og utvikling, og hvordan naturskader kan rettes opp på miljøvennlig måte.

Finn studier
Biologi

Du lærer om levende organismer i plante- og dyrelivet. Faget har fokus på evolusjon og økologi.

Finn studier
Veterinærutdanning

Du lærer om hvordan dyrs kropper fungerer, sykdommer og behandlingsmetoder. Du får også kunnskap om legemidler og hva som kan gjøre dyr syke.

Finn studier