Økonomisjef
Hvorfor valgte du å bli økonomisjef?
– Utgangspunktet mitt var at jeg var glad i tall og analyser. Jeg utdannet meg innen økonomi, og én jobb førte til en annen, og plutselig fikk jeg lederstilling i kommunen. Jeg var budsjettsjef i ni år, og så ble jeg økonomisjef. Det har jeg vært i tre år nå.
Hvordan er en vanlig dag for deg?
– En vanlig dag inneholder møter. Økonomisjefstillingen er med toppledelsen, og da blir det en god del møter. Når jeg var budsjettsjef, var det mye selvstendig arbeid med analyser. Som økonomisjef er oppgavene mer overordnede, som å løse utfordringer, få prosjekter til å fungere, legge langsiktige strategier og prioritere riktig. Som økonomisjef har du et bredt ansvar for hele organisasjonen. Du skal støtte og følge opp ledere i deres respektive felt slik at de kan levere innenfor rammene vi har.
Jeg må også besvare politiske bestillinger i kommunestyret og utvalg vi er med i. Dette innebærer å skrive og legge frem økonomisaker for politisk behandling. Gjennom året rapporterer jeg om kommunens økonomiske status i forhold til budsjettet, og på slutten av året er det årsregnskap og årsrapport. Det er et fast årshjul å rapportere på. Utover dette kan det dukke opp andre saker som jeg som økonomisjef må kvalitetssikre og vurdere for å sikre at kommunens økonomi er i balanse.
Jeg kan også motta rapporter fra andre som jeg skal kommentere på eller skrive en konklusjon på. Dette er siste finish før rapporten sendes ut.
Hva krever for å kunne jobbe som økonomisjef?
– Det er alltid en fordel å ha kunnskap om regnskap og budsjett, samt interesse for analysefag. Du må kunne finne ut av ting selv, bruke Excel, hente inn data og bearbeide den. En økonomiutdanning er det vanligste.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Som økonomisjef må du tenke langsiktig og strategisk, og evne å følge strategien. I en kommune må du gjerne være samfunnsengasjert, siden man kommer bort i kommunens tjenester fra før man er født, til etter man har gått bort. Du må være opptatt av å gi gode tjenester over tid.
Hvis du ikke liker tall eller analysearbeid, bør du kanskje ikke bli økonomisjef. En annen ting er at i rollen som økonomisjef, så kan man oppfattes som en festbrems. Når andre får gode ideer og foreslår initiativer, må du vurdere det helhetlig og ofte si «nei, det skal vi ikke gjøre, for da kommer vi i trøbbel om ett eller to år. Vi fortsetter på den stien vi var på». Å tenke langsiktig og klare å si nei er viktige personlige egenskaper.
Hva liker du best med å være økonomisjef?
– Jeg er noen som liker å sitte og konsentrere meg om egne oppgaver, det kan gi meg energi. Samtidig er jeg mye i kontakt med andre mennesker i min jobb. Den balansen synes jeg er veldig kjekk!
Hva liker du minst?
– Det som kan være krevende er å si nei, stå i det og greie å tenke langsiktig, samt få med politikken og organisasjonen for at vi skal klare oss godt over tid.
Hvilken andre muligheter er det innenfor yrket?
– Du kan jobbe både i offentlig og privat sektor. Det innebærer mye styring, strategiarbeid og pengeforvaltning. Dette er viktige områder for en organisasjon, og du blir fort involvert i strategiske diskusjoner og toppledergruppen. På den måten får du et godt innblikk i hvordan organisasjoner bør styres. Det gir mulighet til å bli administrerende direktør i en organisasjon.
Hva tjener man som økonomisjef?
– Jeg tror det er litt over en million gjennomsnittlig, kanskje 1,1 millioner, avhengig av organisasjonens størrelse.
Hvordan er sjansene for å få jobb som økonomisjef?
– Det er ikke en jobb man vanligvis starter i. Du må ha erfaring og jobbe deg oppover for å komme i posisjon til å få en økonomisjefstilling. Når det er sagt, har alle organisasjoner en økonomisjef eller økonomiansvarlig, så det er mange muligheter. Det er et bredt spekter av jobbmuligheter.
Tilhørende utdanninger
Økonomi og administrasjon
Studier innen økonomi og administrasjon er tverrfaglige og gir innsikt i ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.
Finn studierØkonomi og regnskap
Du lærer om økonomistyring, regnskap og personaladministrasjon, og hvordan disse områdene henger sammen for å sikre god drift og utvikling av bedrifter.
Finn studier