Økonomikonsulent
Hvorfor valgte du å bli økonomikonsulent?
– Jeg har alltid har vært glad i tall, og det er jo essensen i å være økonomikonsulent. Det er for det meste tall vi jobber med, og jeg synes at regnskap er veldig spennende. På videregående var både matematikk og økonomi mine favoritter. Likevel valgte jeg å studere psykologi etter skolen, og gå i min mors fotspor.
Det viste seg at psykologi ikke helt var min greie. Jeg fullførte ikke studiet, og begynte å jobbe. Etter noen år kom jeg tilbake til det jeg synes var mest artig – jeg kom inn på bachelorstudiet i økonomi og administrasjon.
På siste året av studiet begynte jeg å jobbe på kundemottaket i banken. Der svarte jeg på telefoner fra kunder og hjalp dem mest med tekniske problemer. Da jeg nærmet meg slutten av studiet, fikk jeg jobb i økonomiavdelingen. Jeg har jobbet her som økonomikonsulent i litt over to år.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg jobber i SpareBank 1 Nord-Norge i økonomiavdelingen. Vi håndterer regnskapet til hele konsernet vårt, det vil si alle datterselskaper og eiendelene som banken har andre plasser.
Regnskapet vi jobber med på avdelingen min, er på over 120 milliarder kroner. I 2023 var omsetningen på over 3 milliarder, så det viser at vi jobber med store tall. Samtidig er det ikke så stor forskjell på å jobbe med små og store tall, det handler bare om hvor mange nuller som er bakerst. Man må være nøye uansett – det er litt av det som er poenget i denne jobben.
Vi har de daglige oppgavene som vi gjør hver dag, blant annet avstemming av regnskapet. Det er også en del faste oppgaver, som fordeling av regnskapet, kostnader, inntekter og fakturabehandlinger. Når vi får inn faktura, behandler vi den og delegerer ut i driften, slik at riktig leder får riktig faktura.
Avdelingen vår har et tidsskjema som vi må forholde oss til. Der står alle frister for å levere ting, som for eksempel kvartalsrapport. Mye kommer an på hvor vi befinner oss i en måned og et kvartal.
Jeg jobber både alene og med andre, litt avhengig av hvor vi er i løypa i løpet av året. Når vi lager kvartalsrapportering, har vi både egne oppgaver og samarbeid oss imellom. Det meste av kommunikasjonen foregår over teams eller e-post, men vi har gjerne også fysiske møter.
Når man jobber med store regnskap, er samarbeid veldig viktig. Det er en del ting jeg gjør som de andre er avhengige av for å gjøre sine oppgaver, og det fungerer på samme måte andre veien også. Vi er også avhengige av regnskapene til datterselskapene våre, fordi vi må ha tallene deres. Så kan vi slå det sammen til et konsernregnskap til slutt.
Jeg jobber en del prosjektbasert, med forbedring av utføring av oppgaver. Når nye fagsystemer tas i bruk, må det kvalitetssikres. I jobben min bruker jeg også mine datakunnskaper, og jeg skriver en del kode for å automatisere arbeidsoppgaver. I stedet for å gjøre en stor utregning på utlån eller på segmentene i banken, kan jeg skrive kode. På den måten sparer vi mye tid i hektiske perioder.
Vi jobber faktisk hele tiden med å effektivisere oss. Det er en kjempestor fordel å kunne både økonomi og data. Hvis du jobber kun med IT, så er det vanskelig å forstå en økonomisk regnskapsmessig metode som man vil komme fram til. Når vi allerede jobber med økonomi, vet vi godt hva vi er ute etter. Når man kan kode, kan man lage mange artige løsninger når det for eksempel handler om databaser, eller for å automatisere filtrering i et regneark.
Hva kreves for å kunne jobbe som økonomikonsulent?
– For å være økonomikonsulent er det ikke krav om autorisasjon, for å få jobb trenger man å ha relevant utdannelse. Minstekravet hos oss i SpareBank 1 Nord-Norge er som regel å ha bachelor.
Det er fullt mulig å få seg jobb som økonomikonsulent etter kortere utdanning enn bachelor eller master, og mange har klart det. Samtidig er det en fordel å ha minimum bachelor, for jobben krever mye kompetanse. Der er du avhengig av erfaring, som er vanskelig å få uten en bachelor.
Det er viktig å si at det er forskjeller mellom å jobbe som økonomikonsulent og som regnskapsfører. Den viktigste er at en regnskapsfører gjerne har en kundeportefølje, og gjør alt fra A til Å for dem. Der snakker vi om alt fra lønn og fakturabehandling til hele regnskapet. En økonomikonsulent jobber litt mer spesialisert på ett fagområde, og jobber også i utgangspunktet bare for én bedrift.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det passer for deg som er litt analytisk og liker å dykke ned i tall. Man må være nøye, for som økonomikonsulent jobber man med tall, ofte store. Du bør også være glad i data. Her jobber man stort sett kun med datamaskin, åtte timer i døgnet – det er ikke en fysisk aktiv jobb. Det er også viktig at du både kan både samarbeide og jobbe individuelt.
Jobben krever faktisk at du er litt flink på nytenking. Økonomi og regnskap er i seg selv felter som går veldig fort framover teknologisk. Det blir flere arbeidsoppgaver per person, men samtidig er de mer automatiserte.
Hva liker du best med å være økonomikonsulent?
– Jeg liker best fleksibiliten. Jobben min krever kun en datamaskin, så jeg kan gjøre den på kontoret, hjemme, eller egentlig hvor som helst. Hos oss har vi også et testprosjekt, hvor det er lagt opp til at man skal ha minimum en dag hjemmekontor. Jeg har kun sitteplass 80 % av arbeidstiden, så jeg kan ikke jobbe på kontoret mer enn fire dager i uka.
Vi har oppstartstid mellom kl. 7 og 9, så du velger litt selv når du starter. Det er i utgangspunktet åtte timers arbeidsdag, så når du starter kl. 9 er du ferdig kl. 17, for eksempel.
Samtidig handler jobben min mer om å få levert ting innenfor deadline enn selve arbeidstiden, derfor styrer man en del selv. Det kan være at jeg noen dager jobber lengre for å få ting ferdig innen fristen, og etter den har jeg kortere dager eller sparer avspasering for å ta en langhelg fri.
Det er veldig fint å jobbe med både økonomi og IT. De siste årene har det blitt mye mer IT-relatert innen økonomi, og det er jeg kjempeinteressert i. Det er en veldig god kombinasjon for meg.
Hva liker du minst?
– Korte frister og situasjoner der vi ikke har helt kontroll. Det kan være forskjellige årsaker til det siste, men det meste faller tilbake på frister. Man mister kontroll når man får beskjed om å endre ting på veldig kort tid, eller rett før deadline.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Som økonomikonsulent har du mange muligheter. Økonomi er et veldig bredt fag, så det er litt opp til hver enkelt hva man vil gjøre selv. Det er alt fra regnskap til controller- og lederstillinger. De fleste ledere, i hvert fall innenfor økonomiavdelingen, har jobbet med en eller annen form med regnskap eller økonomi tidligere.
Ofte er det mulig å bytte stilling internt i en bedrift. Hos oss finnes det alltid muligheter, man må bare å søke. Den erfaringen man har kan man godt bruke i en annen avdeling.
Man kan også ta videreutdanning, men hvilken avhenger av hva man vil bygge på. Hvis du for eksempel har en bachelor i økonomi og administrasjon, kan du bli siviløkonom eller revisor.
Hva tjener en økonomikonsulent?
– Det er vanskelig å si noe om lønn helt konkret, spesielt hvis du jobber privat. Men jeg vil si at en økonomikonsulent med bachelor i utgangspunktet har startlønn på minimum 500 000. Den kan stige ganske kraftig, avhengig av kompetanse og erfaring, men også hvor flink du er til å forhandle lønn.
Hvordan er sjansene for å få jobb som økonomikonsulent?
– Hvis du har lyst å jobbe med regnskap, er det store muligheter. Men hvis du ønsker stilling som økonomikonsulent, spesifikt i en bank, er det begrenset antall stillinger. I mitt tilfelle gikk jeg rett inn i stilling som økonomikonsulent, men for de fleste pleier det å være en vei å starte med å jobbe som regnskapsfører, og så bli økonomikonsulent senere.
Tilhørende utdanninger
Økonomi og administrasjon
Studier innen økonomi og administrasjon er tverrfaglige og gir innsikt i ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.
Finn studierØkonomi og regnskap
Du lærer om økonomistyring, regnskap og personaladministrasjon, og hvordan disse områdene henger sammen for å sikre god drift og utvikling av bedrifter.
Finn studier