Hvorfor valgte du dette yrket?

– Egentlig var det tilfeldig at jeg ble økonomikonsulent. Etter videregående jobbet jeg som kontormedarbeider og likte det godt. Jeg fikk barn og var hjemme i to år. I den perioden søkte jeg mange jobber, men hadde ikke kompetansen til de jobbene jeg ønsket meg fordi jeg manglet regnskap. Jeg tok derfor et regnskapsstudie på Treider Fagskole og det til tross for at jeg aldri har vært spesielt glad i tall. Det ga meg en helt ny forståelse for faget og jeg fant både glede og mestringsfølelse i det.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber på økonomiavdelingen i Trondheim parkering. Hvert parkeringsanlegg er et spesifikt prosjekt. Vi sitter i et åpent landskap med drift på den ene siden og økonomi på den andre. Å jobbe på tvers gjør det enkelt både å få informasjon og be om råd. Det er bra fordi vi har mange nye prosjekter og det er mye å følge med på. Parkering får stadig nye smarte løsninger og bedriften er i vekst. Systemet jeg jobber i viser hvert enkelt anlegg. Jeg gjør grunnarbeidet for at fakturaer blir betalt og at de går ut fra de enkelte anleggene. Det vil si at jeg sjekker hvilken konto pengene skal faktureres fra og hvilket prosjekt de tilhører.

Jeg lager fakturagrunnlagene til parkerende på våre anlegg og sjekker at bilene er registrert riktig, hvor lenge de har stått og om de skal ha en faktura. Det er mye smart ny teknologi og mange måter å betale parkering på i dag. Remittering er en annen stor del av jobben. Det betyr å betale regninger fra regnskapsprogrammet ved å overføre en liste med fakturaer til et venteregister i banken. En stor og rutinemessig oppgave er å bokføre bankbilag. Jeg får en kontoutskrift fra banken som jeg bokfører på rett konto. Det å jobbe med tall krever at jeg er konsentrert og har totalt fokus. Å få tallene til å stemme gir mestringsfølelse og er mye mer interessant enn jeg trodde. Per i dag har jeg ingen kundekontakt, men på litt sikt vil jeg få det.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Etter videregående jobbet jeg som kontormedarbeider, men fant ut at jeg trengte skolering i økonomi og tok et halvårig studie i regnskap på Treider Fagskole. Jeg fikk jobb rett etter fagskolen, bygget erfaring og kompetanse og etter to lengre vikariater fikk jeg den jobben jeg har i dag. Her har alle kolleger i min aldersgruppe en bachelor, og hadde jeg hatt mulighet ville jeg hoppet på og tatt jeg bachelor jeg også.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke så bra for de rastløse. Det er et stillesittende yrke som krever stor grad av fokus. Liker du ikke en rutinejobb, så er ikke dette ideelt. Jobben kan spesialtilpasses ulike fysiske utfordringer.

Image
Lisens
1

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker godt mestringsfølelsen når tallene stemmer. Det er en fasit og det skal bare stemme!

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er mange tidsfrister som skal holdes og det gir litt stress og overtid.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må være strukturert og systematisk. Du trenger ikke være en tallknuser, alt kan læres, men du må kunne konsentrere deg over lengre tid. Det kommer godt med å være hyggelig og bidra til å skape et godt arbeidsmiljø.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Økonomikonsulenter jobber både i det offentlige og private, og i alle sektorer i samfunnet. Selv jobber jeg i et bemanningsbyrå og det har vært et godt sted å starte. Mange får fast jobb gjennom vikariater. Nesten alle jobber har krav om en bachelor og det vil jeg absolutt anbefale.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tjener rundt 400 000 i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror de er gode, men kommer tilbake til det med en bachelor i økonomi/administrasjon. Da stiller du mye sterkere på jobbmarkedet. Erfaring er selvsagt også veldig viktig.

 

 

 

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.