Økonomikonsulent

Camilla Wold vil endre ryktet om at regnskapsførere er kjedelige folk. Hun gleder seg til hver arbeidsdag, hvor hyggelige kolleger, kundemøter og spennende arbeidsoppgaver venter.
Økonomikonsulent Camilla Wold har på seg en hvit skjorte og smiler rett inn i kamera
Camilla Wold, 29 år
Økonomikonsulent
Balanse Økonomi, Tønsberg
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Regnskapsførere og andre som jobber med regnskap har fått et ufortjent dårlig rykte om at regnskap er kjedelig og at vi som driver med det også er tørre og kjedelige. Men vi er jo ikke det! »
― Camilla Wold
Tekst og foto:
Lena Ramberg
Publisert: 30.05.2022
«Regnskapsførere og andre som jobber med regnskap har fått et ufortjent dårlig rykte om at regnskap er kjedelig og at vi som driver med det også er tørre og kjedelige. Men vi er jo ikke det! »
― Camilla Wold
«Det handler mye om å følge utviklingen i faget og i teknologien.»
― Camilla Wold

Hvorfor valgte du å bli økonomikonsulent?

– Jeg valgte dette yrket fordi jeg er veldig glad i orden og struktur, og da passer det bra å jobbe med regnskap, for vi jobber jo etter orden og struktur, i tillegg til lover. Min tittel er regnskapsmedarbeider, og det er fordi jeg foreløpig ikke er autorisert.

Jeg begynte å studere økonomi og ledelse, med fordypning i økonomisk analyse. Det er også grunnen til at jeg ikke er autorisert, jeg har ikke en ren regnskapsgrad, men de fagene jeg mangler kan jeg ta senere. For å bli autorisert må man også ha minst to års arbeidserfaring.

Jeg er glad i tall, men jeg er enda mer opptatt av hva tallene kan fortelle. Det var nok noe av det som overrasket meg mest da jeg begynte med regnskap, at man ikke må være et matematisk geni for å jobbe med regnskap. Du må ha god tallforståelse og forstå hvorfor ting er som det er og hva det forklarer i det store bildet, og det synes jeg er interessant. Det er mye spennende innsikt å hente fra tallene vi jobber med. 

Image
Økonomikunsulent Camilla Wold sitter med headset og jobber på tre skjermer samtidig

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det første jeg gjør når jeg kommer på jobb, er å hente meg en kaffe. Så går jeg på kontoret, åpner systemet og åpner mailen. Deretter logger meg inn i banken for å sjekker hva som skjer hos kundene mine og betaler det som skal betales for dem. Ofte er det en del telefoner jeg må ta, kanskje noen kundemøter, og i enkelte perioder jobber jeg mer med noe helt spesifikt. Jevnlig kommer frister for å avstemme og betale moms, og da blir det ekstra mye jobbing med det. Registrering og utbetaling av lønn er også en fast oppgave. Jeg planlegger som regel arbeidsdagene mine etter hvilke frister som nærmer seg. 

I dag sitter jeg med dokumentasjon av årsoppgjør, det skal inn nå snart. Da er det også en del avstemninger, der jeg setter summer opp mot hverandre og sjekker at det som blir rapportert inn stemmer med det som er registrert i regnskapet. 

Mange tror kanskje at regnskap handler om fakturering og bokføring, men sånn er det ikke lenger. Vi jobber skybasert, og mange av mine arbeidsoppgaver handler om kundeoppfølging. Det kan være alt fra hjelp til å betale noe, rådgivning, ringe banken eller sjekke opp noe for dem. Vi bistår kundene våre med det de trenger, dette er like mye et serviceyrke som det er å drive med bokføring og tall. 

Fordi jeg ikke er autorisert ennå, har jeg en annen med på oppdraget sammen med meg. Hun kvalitetssjekker det jeg gjør. For å kunne føre og stå ansvarlig for egne regnskap, må man ha autorisasjon. Det å ha en kollega som følger meg på den måten er en stor trygghet, både for kunden, selskapet og meg selv. Da har jeg også en partner å sparre med, om det er noe jeg lurer på eller om det er noe jeg burde gjort annerledes. To hoder tenker jo ofte bedre enn ett. 

Hva kreves for å kunne jobbe som økonomikonsulent?

– Det kreves i utgangspunktet ingen formelle kvalifikasjoner for å jobbe som regnskapsmedarbeider. De fleste stillinger som utlyses nå krever likevel en regnskaps eller økonomiutdanning, og jeg tror også det vil være en fordel i jobben å ha den kompetansen. Regnskapsmedarbeider er ikke en beskyttet yrkestittel, men autorisert regnskapsfører er det. For å være autorisert regnskapsfører må man ha treårig utdanning innen regnskap, og så kreves det to års praksis etter studiene. 

For min del, hvor jeg har en treårig økonomiutdanning uten regnskapsfag, må jeg i tillegg til de to årene med praksis, ta de fagene som kreves for å kunne bli autorisert. Det er fint at det er mange ulike veier inn i dette yrket.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Man må ha god tallforståelse. Også tror jeg det er en fordel at man liker utfordringer, med tanke på at verken dager eller kunder er helt like. Det skjer nye ting hele tiden. For eksempel under koronapandemien måtte en del bedrifter permittere sine ansatte. Da hjelp vi dem å søke koronastøtte, både fra stat og fra kommune. Det blir lettere å stå i utfordringer og uforutsette ting dersom man er litt fremoverlent, løsningsorientert og liker å holde seg oppdatert. Jobben blir også mye lettere dersom man har sansen for teknologi, liker å jobbe digitalt og har god systemforståelse. 

Fordi vi hele tiden forholder oss til kunder, er det også en fordel om man synes det er hyggelig å snakke med folk, og forstå hvordan man yter god service. Dersom man i tillegg takler stress greit, vil det gjøre arbeidshverdagen mye lettere. I perioder er det ganske hektisk.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker at det er utfordrende, og at jeg har så mange hyggelige og kompetente kolleger som jeg har det gøy sammen med. Det er mange dyktige damer på kontoret her, og det finnes kolleger med kompetanse på ulike områder. En er kanskje spesialist på advokatregnskap, mens en annen kan mye om aksjer, så vi henter mye hjelp og kunnskap fra hverandre også. Jeg lærer veldig mye på jobb, og det liker jeg utrolig godt. 

Variasjonen i arbeidsoppgaver er også en bonus for meg, og noe av det beste jeg vet er når kundene mine er fornøyde og synes jeg har gjort en god jobb for dem. Det motiverer meg stort, og det er jo tross alt derfor vi er her, for å hjelpe kundene våre best mulig og gjøre hverdagen deres enklere. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er det ryktet regnskapsførere og andre som jobber med regnskap har fått, et ufortjent dårlig rykte om at regnskap er kjedelig og at vi som driver med det også er tørre og kjedelige. Men vi er jo ikke det! Her er vi en gjeng morsomme, hyggelige damer.

Tidligere var det kanskje mer strømlinjeformet, at man satt med permen og bilag, men sånn er det ikke lenger. Regnskap i dag er annerledes, og det meste er teknologibasert. Det handler mye om å følge utviklingen i faget og i teknologien. En stor del av jobben er rådgivning og menneskemøter.

Image
Økonomikonsulent Camilla Wold har på seg hvit skjorte og sitter ved et bord med en stor skjerm på veggen bak.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Når du er autorisert regnskapsfører, finnes det mange muligheter utover å jobbe på regnskapskontor. Du kan egentlig jobbe med alt som har med økonomi å gjøre, som lønningsansvarlig eller økonomisjef, for eksempel. Det er også mulig å starte for seg selv og ha egne kunder. Sjefen min gjorde det, og så ansatte hun flere medarbeidere etter hvert som firmaet vokste. Nå driver hun et firma med 13 ansatte.

Det finnes også et stort utvalg av videreutdanninger man kan ta, slik at man kan fordype seg i det man liker best ved jobben og faget. 

Hva kan man forvente i lønn som økonomikonsulent?

– Lønnen i dette yrket vil variere i forhold til utdanning, ansiennitet, om man jobber privat eller i det offentlige og hvor i landet du jobber. De fleste starter på en lønn på rundt 400 000, mens en autorisert regnskapsfører kan tjene opp mot 800 000 kroner. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som økonomikonsulent?

– Det ser ut til å være stor etterspørsel etter regnskapsførere nå. Vi er jo en yrkesgruppe som de fleste virksomheter er avhengige av. Du er omtrent sikret jobb dersom du utdanner deg som regnskapsfører i dag, etterspørselen blir tydelig når man ser på stillingsannonsene som legges ut. Jeg tror ikke det vil forandre seg med det første.

Tilhørende utdanninger

Økonomi og administrasjon

Du lærer om ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.

Finn studier
Økonomi og regnskap

Du lærer om økonomistyring, regnskap og personaladministrasjon, og hvordan disse områdene henger sammen for å sikre god drift og utvikling av bedrifter.

Finn studier