Oscar Blesson satser på musikken.

YrkesintervjuMusiker favoritt ikon

Oscar Blesson begynner med slutten når han skriver tekster og sier han liker det best sånn.

Karl Oskar Larsen Klazai med artistnavnet Oscar Blesson
21 år
Musiker
Selvstendig artist

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg er halvt afrikansk og har rytmen og musikken fra Elfenbenskysten i genene. Faren min var en kjent musiker i hjemlandet sitt og har vært en stor inspirasjonskilde. Selv vokste jeg opp i en drabantby i Oslo hvor gutta enten ville bli proffe idrettsutøvere eller rappere. Jeg drømte om å bli fotballspiller, men tilfeldigheter og stor musikkglede avgjorde valget. Det er ikke lett å etablere seg som musiker, men jeg har vært heldig og fått en god start. Nå satser jeg alt!

nrk_p3_parkteatret-13.jpg

Oscar Blesson in action.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

- Jeg skriver tekster og er med på å produsere mitt eget lydbilde som er en mix av afrikansk, europeisk og amerikansk musikk. Rap er hovedsjangeren min. Jeg er en uavhengig artist, som betyr at jeg selv står for musikken, det visuelle og markedsføring. Sosiale medier er fantastisk, og gir meg mulighet til å skape en hit uten å være tilknyttet et plateselskap. I dag kan jeg skape en karriere på nettet og kan kun skylde på meg selv hvis det går galt. Det er mye jobb, men desto mer lukrativt den dagen jeg slår gjennom.

En arbeidsdag varierer veldig. Når jeg spiller inn album er det lange dager og sene kvelder i studio. Å «ta opp» et spor kan ta alt fra en eneste tagning til over 50. Jeg jobber tett med produsenten Tommy Tee, selve pionéren innenfor norsk hiphop. Tommy lager ofte beaten først, som er selve musikkskjelettet. Jeg bygger videre på beaten, lager lyrikken og jobber videre med musikken.

Jeg har alltid idéer og låter i hodet, men må først finne refrenget. Jeg begynner med å nynne, repeterer rytmen igjen og igjen, inntil jeg finner et refreng. Underveis bygger jeg  på ordene til melodien. Lyrikken finner jeg i egne opplevelser,  gjennom det jeg ser og hører og mennesker jeg møter. Stemmebruken avgjøres av hvilken type låt jeg synger. Stemmen er et så personlig instrument at jeg former min egen teknikk. Jeg varmer ofte opp stemmen med ulike øvelser. Kvelden er den beste tiden, da er jeg mest inspirert. Jeg liker å jobbe i puljer, og jo mer jeg jobber, jo mer inspirert blir jeg.

Som uavhengig musiker må jeg ha et visuelt bilde på sosiale medier. Jeg har flaks og min nærmeste venn, støttespiller og fotograf Noah, lager det visuelle. Jeg har gitt ut en EP,  og nå jobber jeg hardt med albumet Remy and Flowers som skal slippes i februar.

Å jobbe som musiker handler for meg om pakken Oscar Blesson. Jeg må ha en klippefast tro på det jeg gjør. Vi er mange typer musikere. Noen er klassiske, andre er som meg. Jeg er en ny type musiker som skaper meg selv via sosiale medier.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

-Jeg er selvlært. Min vei til yrket er masse pågangsmot, en bra stemme, musikalitet i genene og gode idéer. Jeg er glad i ord - gjerne store ord - som jeg må bruke ordboken for å finne. Jeg jobbet med lyd på videregående og hadde musikk i lydtimene. Min viktigste utdanningsanstalt var lydstudioet på Holmlia. Nå har jeg mitt eget hjemmestudio.

Musikere er en stor gruppe. Noen er universitetsutdannet, andre er selvlært som meg. Jeg tror at det aller viktigste er å ha en enorm glede av musikk. Kjenne den på kroppen og føle at du beveger deg i ditt musikalske univers.

Det er veldig mange forskjellige utdanninger for en musiker, både i Norge og utenlands. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

- Uten selvtillit kommer du ingen vei. Tror du ikke på at det du gjør passer for deg, så dropp det! Det som er helt sikkert, er at kan du verken synge eller er musikalsk, så blir dette yrket veldig vanskelig.

udanningno-2.jpg

Oscar Blesson blir intervjuet av en journalist.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt?

- Jeg elsker alle øyeblikkene. For eksempel når jeg kommer på en melodi, eller kommer opp med en flott idé.

Hva liker du minst med yrket ditt?

- Jeg er i startgropa og kan ikke forvente å tjene godt på en stund. Det krever mye tid og flaks. Jeg legger enormt mye tid i noe jeg ikke vet om jeg noensinne vil bli betalt for. Alt jeg tjener går til investering i meg selv og utstyr. Fordi jeg elsker det jeg gjør, så er det mer enn greit. Men på sikt håper jeg å kunne leve av musikken.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

- De som har noe å komme med og har glede av å dele. Du bør være utholdende og ha stor tro på det du skaper.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

- Jeg kan på sikt bli for eksempel produsent, lydtekniker, manager eller låtskriver. Egentlig alt som har noe med musikkbransjen å gjøre. Alle roller er viktige for at hjulet skal gå rundt.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- For å være ærlig så kan du forvente alt fra masse gjeld til en inntekt helt uten tak. Ville jeg hatt en forutsigbar lønn, så ville jeg satset annerledes.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Denne jobben må du skape selv.

 

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Jeg jobbet med lyd på videregående. Min viktigste utdanningsanstalt var lydstudioet.
    • Ville jeg hatt en forutsigbar lønn, så hadde jeg satset annerledes.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser