Musiker

Hvorfor valgte du å bli musiker?
– Jeg valgte å bli musiker fordi jeg har drevet med musikk hele barndommen – såpass mye at jeg etter hvert oppdaget at det faktisk går an å leve av det. Musikeryrket er et typisk «lidenskapsyrke», så man havner ofte der fordi man brenner for det og drømmer om en hverdag der man kan leve av det man liker aller best. Det gjelder meg også.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En typisk arbeidsdag for meg varierer mye, så jeg tror det gir mer mening å beskrive en arbeidsuke. Jeg prøver å ha en strukturert arbeidsrytme, omtrent som en vanlig jobb. Det betyr at jeg står opp tidlig og drar til studio før klokken 09.00. Dette er noe jeg har bestemt meg for å gjøre, for å holde struktur og for å få gjort et stykke arbeid hver dag.
I studio jobber jeg med produksjon av musikk, enten egne prosjekter eller for andre artister. Jeg gjør også en del pålegg for andre artister, for eksempel fiolin eller andre instrumenter. Det skjer på den måten at jeg får jeg tilsendt låtene deres med instrukser, og så legger jeg på det som trengs. Det at jeg drar i studio hver dag handler også om å ha noe å gå til, selv om jeg ikke alltid har spesifikke oppgaver eller frister.
Jeg bruker mye tid på å øve og forberede meg til forskjellige konserter. Administrativt arbeid er også en stor del av hverdagen: økonomistyring, booking av konserter og skriving av søknader.
På konsertdager forskyves arbeidsdagen utover ettermiddagen og kvelden. I perioder har jeg konserter flere dager i uka. Hvis jeg skal spille utenbys, går mye av dagen med til reise. Jeg tar med utstyret jeg trenger til stedet jeg skal spille, har en såkalt «get-in», og lydprøve før konserten på kvelden. Profesjonaliteten på konsertstedene varierer veldig. Noen steder har fullt crew og teknikere som hjelper til, og da trenger jeg bare å fokusere på musikken. Andre ganger må jeg rigge alt selv.
Hva kreves for å kunne jobbe som musiker?
– Det kreves ingen formell utdanning for å bli musiker, og det er ingen beskyttet tittel. Jeg har likevel utdanning fra jazzlinja i Trondheim, der jeg tok en utøvende bachelor i jazz, samt ett år med PPU (praktisk-pedagogisk utdanning). Jazz-utdanningen er veldig knyttet til musikkmiljøet og er derfor en god måte å komme inn i bransjen på. Mange av de jeg studerte sammen med, har senere blitt kollegaer. Utdanningen min har derfor vært viktig både for den musikalske utviklingen og for samarbeid og nettverk i yrkeslivet.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det viktigste er å kunne spille, men det lønner seg også å være omgjengelig, positiv og ikke minst arbeidsom. Du har i stor grad deg selv å takke – både for det som går bra og det som ikke gjør det. Det er få ting som løser seg selv i dette yrket, så man må være villig til å jobbe mye og stå på.
Hva liker du best med å være musiker?
– Det jeg liker best er friheten og alle opplevelsene som følger med. Jeg er utrolig privilegert som kan leve av musikk. Du får se mange flotte steder og oppleve store øyeblikk sammen med fine folk. I tillegg er jeg min egen sjef, noe som gjør at jeg kan administrere tiden min selv.
Hva liker du minst?
– Arbeidsforholdene er tidvis dårlige, både med tanke på betaling og arbeidstid. Selv om det finnes satser for minstelønn, er det slett ikke alle arrangører som klarer å møte dem. Du blir ikke nødvendigvis rik av dette. I tillegg er spilleoppdragene ofte på kvelder og i helger, som kan være utmattende og innebærer mye tid borte fra familie og kjæreste.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Innenfor kulturfeltet finnes det mange muligheter. Den vanligste veien videre er undervisning. Det er vanlig å undervise ved siden av konsertvirksomhet for å ha en stabil inntekt. Det finnes også muligheter for videreutdanning innen musikkterapi. Mange går også inn i «music business» og spesialiserer seg mot arbeid i plateselskaper eller bookingbyråer.
Hva tjener en musiker?
– Det er nesten umulig å gi et konkret tall. Musikere kan tjene alt fra minstelønn til flere millioner dersom de oppnår stor kommersiell suksess. De fleste som holder seg i bransjen over tid, tjener nok helt vanlig. Akkurat nå tjener jeg nok til å overleve og til å kunne investere i egen karriere.
Hvordan er sjansene for å få jobb som musiker?
– Sjansene er relativt smale. Det er en mettet bransje med ekstremt mange dyktige folk. Skal du inn, må du være forberedt på å jobbe hardt over tid – og tåle at livet som musiker kan være både uforutsigbart og ustabilt. Det krever tålmodighet, utholdenhet og en sterk indre motivasjon.
Tilhørende utdanninger
Utøvende musikk
Du tilegner deg ferdigheter og kunnskaper du trenger som profesjonell musiker. Du lærer blant annet om formidling, komposisjon, instrumental- og vokalteknikk og musikkteori.
Finn studierSang- og musikkutdanning
Du kan spesialisere deg innen ett bestemt instrument, sang, komposisjon, en bestemt musikksjanger, musikkteori eller musikkproduksjon og musikkteknologi.
Finn studierVidereutdanning innen musikk, dans og drama
En videreutdanning innen musikk, dans og drama gir deg spesialisert kunnskap innen det valgte fagområdet.
Finn studier