Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg vokste opp i et veldig musikalsk hjem. Moren min er fiolinist og søsteren min Ragnhild og jeg ble flasket opp med musikk. Da jeg var seks år gammel hadde jeg konsert for blant annet kongefamilien. Jeg fikk alle muligheter til å utvikle meg og har alltid hatt et intenst forhold til musikk. Hadde jeg kunnet valgt om igjen ville jeg valgt akkurat det samme. Et liv uten musikk er ikke noe liv for meg. Jeg har en spennende livsstil med opptil 120 konserter i året i mange verdenshjørner. Jeg øver som en toppidrettsutøver opptil seks timer om dagen. Jobbene er få, og jeg må stå på for å holde meg på toppen.

Image
Lenke
Nikolaj Lund
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er et morgenmenneske og dagen starter med å sjekke mailboksen. Jeg har agenter i München, London og et PR- byrå i New York. De har hovedansvaret for konsertene og innspillingene mine. Det er alltid spørsmål og forespørsler å svare på. Etter kontortiden må jeg øve. Ideelt sett spiller jeg fiolin cirka seks timer hver dag og øver på alt fra teknikk, til et repertoar som må sitte før en konsert eller innspilling. Det er belastende å spille fiolin og jeg må passe godt på muskulaturen i hånd, armer, rygg og nakke. Jeg øver et par timer og så tar jeg en pause. 

Før koronaepidemien reiste jeg jorda rundt hver måned og hadde konserter med ulike symfoniorkester. Med regelmessige konserter er jeg i en god flyt og har lite problemer med nervene. Er det en premiere på noe helt nytt kan jeg kjenne på en viss nervøsitet. Jeg setter et skille mellom meg og jobben. På scenen, foran et symfoniorkester og ofte et kresent publikum, er jeg profesjonell. Etterpå er jeg enten utslitt eller supergira. 

Musikk er en god brobygger oss mennesker imellom. Jeg har jobbet mye i Kina og vet at i musikken opphører kulturelle forskjeller. Tidsforskjellene derimot kan være enorme og det er tøft. Mellom Shanghai og Vancouver er det for eksempel 16 timers tidsforskjell og det kjennes på kroppen.

Jeg har hatt mange virkelig store øyeblikk. Ett var på nobelprisutdelingen i Oslo rådhus med presidenter, statsministere og seks millioner seere. Jeg spilte norsk musikk og det var stort. Det er magisk når jeg blir borte i musikken med et fantastisk orkester.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har ikke fulgt en vanlig skolegang. Jeg var elev på Barratt Due fra jeg var syv til jeg var 18. Samtidig tok jeg timer hos en anerkjent professor i Wien gjennom syv år. Jeg har fått godkjent en master i utøvende musikk og mitt instrument er fiolin. Min vei har vært veldig individuell fordi jeg har hatt en til en undervisning. Musikk er for meg livslang læring og må hele tiden utforskes og utfordres.    

Det er mange måter å være musiker på. Hvordan man blir det spenner seg fra det å være egenlært til en mastergrad.

Det vanligste er å ta en bachelor i utøvende musikk i Norge og så reise ut og ta en master. Norge er for mange litt for lite. Skal du være utøvende solist og fiolinist, da må du ut av landet. Norge har kun syv symfoniorkester og det betyr at det ikke er nok konserter for en som lever som solist.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg tror at dersom du ikke starter som veldig ung blir det vanskelig å nå er bra nivå. Er du ikke musikalsk, glad i å reise, være alene og er spesielt utholdende, da er det vanskelig å leve av å være musiker. Det er mange utøvere og en kamp om de jobbene som er. Du må også ha et visst talent.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det aller beste er å få jobbe med musikk. Musikken er en uttrykksform med hele spekteret av følelser. Det er trøst, glede og sorg – ja rett og slett alt!

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Overgangen fra det som kalles vidunderbarn, til å bli voksen og stå på egne ben har vært en tøff prosess. I dag liker jeg minst det som er utenfor min kontroll. Det kan være at en konsert blir avlyst eller at de velger en annen solist.

Image
Lenke
Nikolaj Lund
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må ikke være avhengig av å ha faste rutiner. De er det få av. Derfor må du være fleksibel og like å møte mennesker i sosiale situasjoner. Å være utadvendt kommer godt med, og det å være nysgjerrig på folk gjør jobben mye lettere. En stor dose viljestyrke og selvdisiplin er helt nødvendig for å lykkes.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er tre hovedpilarer; orkestermusiker, lærer, eller solist. Utover det kan yrket formes som du selv ønsker. Mange er frilansmusikere.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tjener godt og har et komfortabelt liv. I dette yrket kan du tjene alt fra ingenting til mange millioner.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er helt avhengig av ditt nivå. Jeg har skapt min egen jobb, og det gjør de fleste musikere. Det er din egen innsats som avgjør om du kan leve som musiker.

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
Jeg øver som en toppidrettsutøver opptil seks timer om dagen.
På scenen, foran et symfoniorkester og ofte et kresent publikum, er jeg profesjonell. Etterpå er jeg enten utslitt eller supergira.