Portrett Rafael Escobar Løvdahl

YrkesintervjuMeteorolog favoritt ikon

Rafael Escobar Løvdahl var usikker på hva han ville jobbe med helt til han kom over en bok om hvordan bølger blir skapt. - Da visste jeg hva jeg ville bli, sier meteorologen.

Rafael Escobar Løvdahl
34 år
Meteorolog
Meteorologisk institutt, Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket? 

- Jeg har alltid vært glad i matematikk og fysikk, og hadde lyst til å studere dette videre etter gymnaset. Men at jeg ble meteorolog er ganske tilfeldig. Jeg var først innom både elektronikk og fysikk, før jeg oppdaget at det var meteorolog jeg ville og kunne bli. Jeg har alltid vært fascinert av stormer og bølger. På biblioteket fant jeg en bok med bilde av en stor bølge og ligninger på forsiden. Den handlet om hvordan bølger blir skapt, og da visste jeg hva jeg vil jobbe med. Det var veldig spennende å regne ut ligninger på det jeg faktisk så, som regnskyer, vind og bølger.

img_9746.jpg

All rights reserved.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av? 

- Det viktigste vi gjør her er å sikre liv og verdier. Det er vi som informerer folket og de som har ansvar for store institusjoner om været kan føre til at menneskeliv går tapt, eller gjøre store skader på infrastruktur. Hos oss er det folk på jobb hele døgnet. En vanlig dag på jobb begynner med en samtale med dem som har vært på vakt før deg der vi går gjennom hvilke elementer vi må være klar over, og hva som kan ha betydning for været videre. Ved å se på prognoser tar man avgjørelser om det for eksempel skal sendes ut OBS-varsler som kan føre til stengte veier. Vi samarbeider nært med meteorologer i Bergen og Tromsø, og har daglig konferanser der vi fordeler oppgaver, og diskuterer prognoser og utfall. Vi presenterer været i radio, på nett og i sosiale medier. Er det store endringer i været blir vi ofte intervjuet av journalister. Arbeidshverdagen varierer veldig fra å jobbe analytisk og forutse hva utfallet av prognosene vil bli, til å trekke fram det viktigste og presentere det på en god måte til folket.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli meteorolog? 

- For å jobbe som meteorolog må du ha mastergrad, helst innenfor meteorologi, men andre naturvitenskapelige grener kan også gi deg jobb. Meteorologistudiet finnes i Bergen, Oslo og i utlandet. Som meteorolog må du forholde deg til mye informasjon, og det er din jobb å trekke fram det viktigste som påvirker været i dag. Det er derfor viktig å kunne faget, og ikke se seg blind på små detaljer. Det er også viktig å ha god formidlingsevne, men dette får man kurs i. Det skjer stadig utvikling på det teknologiske hos oss, så derfor må man kjapt kunne omstille seg og ”henge med”.

img_9750.jpg

All rights reserved.

Hva er det beste med yrket ditt?

- Det er at vi prøver å forutse hva som kommer til å skje, samtidig som at det alltid er en fasit som er veldig synlig. Det er nære koblinger fra det jeg driver med til det jeg kan se ut gjennom vinduet.

Hva misliker du mest med yrket ditt? 

- Det kan være utfordrende når det man sier blir misoppfattet. Noen ganger kan man oppleve at journalister kommer med en forespørsel og har bestemt seg for hva de ønsker at du skal si. Svarer du ikke slik de hadde tenkt så de spør de om igjen, og på forskjellige måter. Da er det viktig at du står på ditt og ikke sier noe feil. Det har skjedd store teknologiske endringer som påvirker arbeidssituasjonen. Det er i dag billigere å bruke maskiner enn menneskelig kunnskap og det har ført til nedbemanninger. Noen ganger kan det føles som man ikke verdsetter den kunnskapen mennesket kan bidra med når man velger tjenester som kun leverer godt nok. Det er jeg ikke så stor tilhenger av.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Som meteorolog har du en bred naturvitenskapelig bakgrunn og der finnes det mange muligheter. Eksempelvis innenfor undervisning, forskning, programutvikling, klimaforskning og ingeniør.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Dette varier veldig, men jeg tror årslønnen ligger på cirka 500 000 kroner og oppover.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Jeg regner med at det er som i alle yrker akkurat nå - ikke det letteste arbeidsmarkedet.

 

Tekst: Hedda Berge

    • Det viktigste vi gjør her er å sikre liv og verdier.
    • For å jobbe som meteorolog må du ha mastergrad, helst innenfor meteorologi, men andre naturvitenskapelige grener kan også gi deg jobb.

Yrkesbeskrivelser