Lydtekniker

Det beste med jobben er alle opplevelsene jeg får være med på, og alle menneskene jeg møter. Det er veldig fint når jeg får tilbakemelding fra artister som er fornøyde, forteller lydtekniker Julie Alise.
Lydtekniker Julie Alise Holm Matinlassi er avbildet ved en miksepult som vi såvidt skimter i forgrunnen. Hun er iført mørkerød hettegenser, og ser i kamera og smiler. Hun har mørkt, langt hår med midtskill og håret frem mot ansiktet er farget rødt/rosa.
Julie Alise Holm Matinlassi, 21 år
Lydtekniker
Stormen Scene og teknikk
«Når man har jobbet som lydtekniker en stund er det umulig å gå på konsert uten å legge merke til lyden.»
― Julie Alise Holm Matinlassi
Intervju:
Elin Tollevik Garvik
Publisert: 01.06.2022
«Når man har jobbet som lydtekniker en stund er det umulig å gå på konsert uten å legge merke til lyden.»
― Julie Alise Holm Matinlassi
«En av de største opplevelsene jeg har hatt var da crewet mitt fikk være med på en a-ha-produksjon her i Bodø. »
― Julie Alise Holm Matinlassi

Hvorfor valgte du å bli lydtekniker? 

– Jeg har alltid hatt stor interesse for musikk og det tekniske. Da jeg bodde i Tromsø hadde "Ten Sing Norge" et lydtekniker-kurs som jeg deltok på, da ble jeg virkelig interessert i faget. Etter det begynte jeg å gjøre det lydtekniske for den lokale korgruppa. Senere flyttet jeg til Bodø, og her har jeg jobbet videre og fått mange muligheter. 

Image
Lydtekniker Julie Alise Holm Matinlassi er avbildet ved miksepult og utstyr i Stormen konserthus. Rommet er mørkt, og hun sitter og jobber ved miksepulten. Hun er iført mørkerød hettegenser, og har mørkt hår med rød/rosa fremst mot ansiktet. Vi ser henne fra siden.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg jobber ved "Stormen Scene og teknikk" i Bodø, der jobben min er å klargjøre lyden til diverse arrangementer, som konserter og forestillinger. Dette innebærer å gjennomføre lydprøver, og å ta imot artister. Som lydtekniker har jeg ansvaret for at artistene har det de trenger, og at lyden er god.

Før konserter gjør jeg lyd-innstillinger og skaper et godt lydbilde. Når konserten starter sjekker jeg at lyden er riktig, for den kan forandre seg når publikum kommer. Jeg sørger for at lyden er bra gjennom hele konserten. Når man har jobbet som lydtekniker en stund er det umulig å gå på konsert uten å legge merke til lyden, jeg hører forskjell på ulike lydteknikere, alle har sin måte å justere lyden på. 

Hva kreves for å kunne jobbe som lydtekniker? 

– Jeg har foreløpig ikke tatt utdanning, og har lært det meste selv. Jeg har fått være med mange gode lydteknikere, og lært av dem. Du kan utdanne deg til lydtekniker ved Høyskolen Kristiania. Det er også noen folkehøgskoler som har linjer for lyd og musikk.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Du må være tålmodig, ha evne til å lære raskt, og ha et godt øre for lyd. Du må være interessert i å utvikle deg, for du blir aldri ferdig utlært. Det er stadig utvikling i utstyr og teknologi man må følge med på. Du bør ha teknisk interesse og det er en fordel med en grunnleggende forståelse for hvordan et instrument fungerer, for å sette sammen et best mulig lydbilde. Det er en mannsdominert bransje, og er du jente må du takle det. 

Hva liker du best med å være lydtekniker? 

– Det beste med jobben er alle opplevelsene jeg får være med på, og alle menneskene jeg møter. Det er veldig fint når jeg får tilbakemelding fra artister som er fornøyde. En av de største opplevelsene jeg har hatt var da crewet mitt fikk være med på en a-ha-produksjon her i Bodø. Det var utrolig spennende og lærerikt å jobbe i en så stor produksjon med så mange involverte. Det var både krevende og morsomt. 

Hva liker du minst?

– Det kan være frustrerende å jobbe på utesteder med mange fulle mennesker. Som lydtekniker jobber du ofte ettermiddag og kveld, og gjerne helger. Jeg synes det går greit, men du må være forberedt på å jobbe når mange andre har fri.

Image
Lydtekniker Julie Alise Holm Matinlassi er avbildet ved miksepulten i Stormen konserthus. Rommet er mørkt. Hun er iført mørkerød hettegenser, og har mørkt hår med rød/rosa fremst mot ansiktet, som vi ikke ser. Vi ser henne bakfra, og utstyret hun jobber med viser som lysende skjerm og knapper.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– En lydtekniker kan for eksempel jobbe på lydstudio, kulturhus og utesteder. Man kan også jobbe på diverse arrangement, som festivaler, turnéer, og konferanser. Det er mange muligheter. 

Hva kan man forvente i lønn som lydtekniker?

– Det er vanskelig å si, og kommer an på om du er ansatt privat eller offentlig, hvor du jobber, og hvor mye du jobber. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som lydtekniker?

– Det kan være tøft å komme seg inn i bransjen. Det er en fordel å kjenne noen og skaffe seg kontakter. Da jeg startet takket jeg ja til alle oppdrag og muligheter jeg fikk. Man må være villig til å stå på for å få navnet sitt ut. 

 

Tilhørende utdanninger

Lyd- og musikkproduksjon

Utdanningen omfatter alle aspekter av lyd- og musikkproduksjon.

Finn studier
Lyd- og lysdesign

Lyd og lys spiller en viktig rolle i hvordan mennesker opplever for eksempel et rom, en film eller en forestilling.

Finn studier