Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det startet litt tilfeldig da jeg var 15 år. Søsteren min jobbet som hovmester på en restaurant i byen, og skaffet meg jobb som oppvaskhjelp. Etter hvert fikk jeg lov til å bevege meg inn på kaldkjøkkenet, og fikk lage desserter og annen kald mat. Det ga mersmak, og jeg søkte det som den gang het grunnkurs i hotell- og næringsmiddelfag på videregående. Etter det flyttet jeg til Stavanger for å søke jobb der, siden det var flere muligheter der. Jeg bodde i Stavanger i noen år og fikk jobbet meg opp litt erfaring. Så flyttet jeg tilbake til Bodø. Jeg jobbet som kokk flere steder, og fikk til slutt tilbud om kjøkkenlederstilling på Egon.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidsdagen starter som regel i åttetiden om morgenen. Jeg sjekker e-poster og om varebestillingene er i orden. Så setter jeg opp kjøkkenet til daglig drift, og sjekker om renholdet fra kvelden før er ordentlig gjort. Deretter sjekker jeg produksjonslista. Den gir meg god oversikt over hva som må lages den dagen, og om det er noen store bookinger som jeg må ta hensyn til.

Når kokkene kommer på jobb, får de en oppdatering på hva som kommer til å skje i løpet av dagen. Når restauranten åpner er jeg på service sammen med kokkene. Å stå på service betyr at vi lager maten som gjestene i restauranten bestiller.

På slutten av dagen går jeg gjennom vaktlistene og sjekker om noe bør endres. Om det blir fint vær forventer vi mange gjester på uteserveringa, og da må vi må kanskje ha flere folk på jobb. Det samme gjelder om vi får store bookinger eller om det er et stort arrangement i byen. Jeg jobber alt fra åtte til tolv timer per dag.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Som leder må du være en god menneskekjenner og god til å lese folk. Du må heller ikke være den som skyr unna konflikter. Å være leder krever enormt med innsats. For meg er det mer en livsstil, enn en jobb.
Det er greit å forstå og snakke engelsk, siden mange på kjøkkenet i denne bransjen er flerspråklige og ikke kan norsk spesielt godt.

Du må ikke ha utdanning for å være kjøkkenleder, men du bør ha en god del relevant erfaring, og det er et pluss å ha fagbrev . I denne bransjen teller riktig holdning mer enn utdanning.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Einstøinger. Man må være sosial og kunne jobbe i team. Det passer heller ikke for folk som ikke takler å lukte grill og svette etter en arbeidsdag. Om du vil ha en enkel åtte til fire-jobb bør du se etter noe annet. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Å kunne samhandle med folk. Å være i stand til å lese hva folk vil og trenger uten at de har sagt noe om det. Jeg liker å være både den som irettesetter, og den som folk tør å åpne seg til om hva som foregår hjemme. Det er bra for arbeidsmiljøet.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det må nok være at det er veldig fysisk tungt yrke, og at ting ikke alltid går som man vil.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Aktive folk som vil jobbe med hendene, jobbe i et aktivt miljø og gjøre en god innsats. Og selvfølgelig de som er glad i å lage mat! Dette er jo tross alt et serviceyrke.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er alltid pluss å ha ledererfaring når man søker etter jobb, så man har sikkert mulighet til å få andre lederstillinger. Men det er nok best utvalg innen matfaget. Det er ekstremt mange muligheter! Her er det bare fantasien som setter grenser.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Man får mellom 40.000 og 50.000 kroner i måneden som leder her jeg jobber, men jeg kan ikke svare for alle restauranter. Det kommer nok litt an på om det er innen privat eller offentlig sektor.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er veldig lett å få jobb så lenge du har en god holdning. Det er alltid mangel på flinke folk. Man kommer langt ved å være tålmodig, engasjert og med vilje til å bli best.
 

Tekst: Isabell Grønnslett

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.