Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg tok fagbrev som yrkessjåfør og det var ikke tilfeldig. Jeg er født inn i bransjen med en far som driver med lastebiler. Jeg hadde også et selger-gen, var glad i å prate med folk og likte seieren ved en god handel. Jeg skiftet kurs og ble etter hvert selger for Volvo lastebiler. Med et fagbrev og interesse både for et godt salg, lastebiler og kundens behov, har jeg landet godt her på Volmax. Det er ikke som å selge nybakt brød, prosessen fra den første forespørselen til leveranse tar cirka ett år.

Image
Ole Jacob Gryte selger lastebiler.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Tidlig i dag morges leverte jeg en bil og det er alltid hyggelig. Jeg selger cirka 45 biler i året med en gjennomsnittlig pris på 1,6 millioner kroner. Det er altså ikke hver dag at dagen starter på denne måten. Når jeg kommer om morgenen er det mail å svare på, telefoner, jeg skriver tilbud og svarer på spørsmål. Oftest informerer jeg om når bilen er klar til levering, diverse forandringer og mye annet. Jeg treffer kunder daglig, de kommer enten hit eller jeg reiser ut til dem. Jeg må tilpasse meg kundene og det betyr at jeg strekker meg langt utenfor vanlig arbeidstid.

Som selger må jeg ha gode argumenter for at kunden skal kjøpe nettopp Volvo. Et krav fra alle kunder er at lastebilen ruller på veiene og tjener penger. Jeg må overbevise om at de gjør en god investering, at servicemarked fungerer og tilgangen på nye deler er enkel. Demokjøring er en del av jobben og fagbrevet er gull verdt.

På kundemøter har jeg som oftest gitt et tilbud på forhånd. Sammen går vi gjennom alle punktene som er viktige for kunden. Påbygg, ekstra kraner – ja hva som helst. Jeg må ikke bomme på ønskene til kunden. Det er en katastrofe å levere en bil med feil utstyr.

Som selger jobber jeg med et budsjett og har ansvaret for privatkunder. Budsjettet er et lagarbeid med de andre selgerne og ikke individuelt. Det ligger i en selgers personlighet å like å være best. Det kreves at jeg alltid er på alerten, setter meg inn i ny teknologi og er oppdatert på alt mulig. Et salg handler ikke kun om lastebilen, men også om personlige relasjoner og jeg følger med i det som skjer for å kunne prate om alt.

Jeg må vite veldig mye om lastebiler for å være en overbevisende selger. Kundene kan masse, og jeg må kunne enda litt mer. Vi har derfor internopplæring og E-læring i regi av Volvo konsernet.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er mange veier til selgeryrket og min er yrkesfaglig. Jeg gikk mekanisk- og transportfag. Så var jeg lærling i to år før jeg tok fagbrev som yrkessjåfør. Ettersom jeg forandret kurs og ble selger, tok jeg to nettkurs i salg og markedsføring på NKI.

Det er ingen formell utdanning som gjør deg til kundeansvarlig salg. Alle med et fagbrev til en master, kan jobbe med dette.

Historisk sett er det folk med bransjeerfaring som selger lastebiler, men det er ikke nødvendig. Uansett hva du selger, må du ha interesse og syntes det er spennende med salg. Du må ha et oppriktig engasjement og være serviceorientert. Kundene glemmer ikke en god og ærlig selger.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Liker du ikke å prate med folk, så blir det vanskelig å selge noe. Du må ha evne til å tenke økonomi, både for deg selv, kunden og bedriften. Min jobb er ikke fysisk tung, men er jeg ikke på, så selger jeg heller ikke biler. Den psykiske belastningen er mye tyngre enn den fysiske. Er jeg ikke på, så mister jeg kunder. Jeg må være på tilbudssiden bestandig. Det er en vanesak. Du må verken ha telefonskrekk, være redd for en konfrontasjon, og du må kunne møte folk og forstå deres behov. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er utvilsomt når jeg vinner et salg og leverer fine nye biler til fornøyde kunder.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det skjer at kunden og jeg ikke er enige om penger. Det er alltid penger som er minst hyggelig ved et salg. En annen ting jeg misliker er å skanne og lagre dokumenter. Det er kjedelig!

Image
Ole Jacob Gryte er stolt av å selge nettopp Volvo. - Kvalitet i hvert minste ledd, sier han.ee ledd
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg tror det er enklere å være utadvendt framfor innadvendt. Som selger må du følge med og kunne snakke om alt og ingenting. Du må være nysgjerrig rett og slett, og lytte til kunden og få tillit. De må kunne stole på at det du sier stemmer og at du holder ord. Lastebilmarkedet er snevert. Alle kjenner alle og i sånne nisjer er det kanskje spesielt viktig å holde det du lover.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange muligheter. En kundeansvarlig får mye erfaring med mennesker og økonomi. Etter hvert lærer man hvordan man skal, og ikke skal gjøre ting. Du kan stige i gradene og bli salgssjef. Du kan også jobbe med salg, innkjøp, kundeinformasjon og hvorfor ikke starte for seg selv?

Mange bygger på med annen utdanning. Jeg har mange muligheter med et fagbrev. Jeg kunne søkt Y-veien og blitt ingeniør, eller ta en salgs- og markedsføringsutdanning.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er veldig individuelt. Normalt sett i min type jobb tjener man mellom 500 000 og 700 000 kroner i året. Mange tjener sikkert mindre og også mye mer.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror det er både kvalifikasjon- og personavhengig. Jeg søkte på to jobber og fikk begge. Med et fagbrev i bunn stiller du sterkt fordi markedet trenger folk med begge beina på jorden. Har du ikke yrkesutdanning, ja da har du kanskje personligheten du trenger, og må stå på for å få mest mulig kunnskap om produktet og konsekvensene ved å velge akkurat det du selger. 

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.