Hvorfor valgte du dette yrket?

– På mange måter valgte yrket meg. Jeg utdannet meg som eksportmedarbeider. I studietiden fant jeg ut at salg var noe jeg gjorde ganske bra. Når bedriften jeg jobbet i gikk konkurs, kastet jeg meg på ny inn i salgsbransjen. Etter hvert bød en sjanse seg hos et stort bemannings- og rekrutteringsselskap. Jeg grep muligheten, og følte at jeg virkelig fant min nisje: det å jobbe med folk, og koble de til forskjellige typer arbeidsgivere og bedrifter. 

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Som karriereveileder har jeg flere forskjellige arbeidsoppgaver. Jeg veileder, rekrutterer, holder seminarer, coacher og tilbyr tips og støtte ved nedbemanning, for å nevne noe. Dette gjelder mennesker i alle aldre, fra unge som lurer på om veien videre går via høyskole eller universitet, til godt voksne som er på utkikk etter en ny jobb. Jeg kan veilede både arbeidsgiver og arbeidstaker.

Som karriereveileder er det viktig å være oppdatert på hva som skjer ute i markedet, når vi jobber mot forskjellige type arbeidsgivere. Hver dag må man orientere seg litt om hva som foregår ute i verden.

Jeg ønsker at jobbsøkerne skal få mer personlig veiledning. Jeg kjører jobbsøkerseminarer og har coachingtimer hvor man kan få veiledning til hvordan søke en jobb, gjøre seg synlig på markedet og sette opp en CV. Jeg hjelper for eksempel kunder med å finne de rette kandidatene til et jobbintervju. Man må stadig vekk være på utkikk etter interessante kandidater som noen kan få bruk for, og jeg lyser noen ganger ut stillinger.

Man kan også ringe meg før et jobbintervju for en pepp. Det er viktig for meg å være en lagspiller. Flere ganger i året holder jeg ledersamlinger, hvor målet er å bygge gode nettverk. Her holdes det foredrag og vi diskuterer aktuelle problemstillinger. Jeg hjelper også yngre personer til å komme i kontakt med arbeidsgivere som kan tilby dem traineestillinger, sommerjobber eller fast ansettelse etter studiene. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For eksempel utdanning innen karriereveiledning, men erfaring fra bransjen kan kompensere. Jeg driver et eget firma, hvor jeg både veileder og rekrutterer. Det gjør jeg på bakgrunn av lang erfaring fra arbeidslivet, og en lidenskap for mennesker. Man må også ha salgs-genet. Man bør være en selger, samtidig som man må være interessert i folk og løse problemer for bedrifter og kandidater. 

Hvem passer ikke til dette yrket?

– Man må ikke være arrogant. Jeg var en gang i kontakt med en karriereveileder som var arrogant og nedlatende. Det kan være en utfordrende type å møte, når man endelig har mannet seg opp til å søke på en stilling. Man bør ikke være ute etter profitt, men heller å se menneskene bak.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Som selvstendig næringsdrivende har jeg mye frihet. Med yrket generelt er det gleden man får ved å bidra ovenfor en bedrift som finner sin ansatte, og bidra ovenfor den kandidaten som får en jobb. Jeg får mange fine tilbakemeldinger av folk som sier at veiledningen har betydd mye. For eksempel holdt jeg et seminar for ungdom en gang. Mange var usikre på hva de skulle velge videre i livet, med tanke på høyere utdanning. De ble veldig beroliget når jeg fortalte at de ikke kunne velge feil. Selv om man kanskje går et år på et studie som ikke var helt slik man så for seg, er ikke det året bortkastet! Man vil uansett kunne bruke erfaringen videre i livet på et eller annet vis. Det er en god opplevelse for meg når jeg ser at andre får en god opplevelse, og blir beroliget og trygge. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Før jeg startet for meg selv jobbet jeg som karriereveileder i et større system, hvor jeg opplevde et profittjag og det var et høyt press på daglig basis. Det likte jeg ikke. Samtidig er det lett at det blir sånn, da jeg som selvstendig næringsdrivende også er avhengig av god inntjening. Men igjen, det viktigste for meg er å se menneskene.

Image

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale den til folk som er kreative, bryr seg om folk og liker salg. Hvis man vil gjøre en forskjell for mennesker er dette en jobb for deg! 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er en god del muligheter. Man kan drive med kommunikasjon, være koordinator, være karriereveileder i skolen eller jobbe som hodejeger. Man kan fint gå videre inn i mange salgsstillinger.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg vil si 500 000 kroner i året. Som senior kan det ligge på opp mot 600 000–700 000 kroner.

Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg ser på sjansene for å få jobb innen dette yrket som relativt gode, særlig i de store byene. I distriktene er det kanskje mer begrenset, men da kan man starte for seg selv dersom man ønsker det.