Karriereveileder
Hvorfor valgte du å bli karriereveileder?
– Det var tilfeldig at jeg oppdaget dette yrket. Jeg var inne på ledige stillinger på NAV.no. Så stoppet jeg opp på annonsen «karriereveileder». Det som sto der traff meg med en gang!
Jeg har gått en lang vei for å bli karriereveileder. Det startet med at jeg på videregående ikke visste hva jeg skulle bli. Etter et par års jobbing, valgte jeg et årsstudium i sosiologi fordi jeg visste at jeg var interessert i samfunn og mennesker. Dette var så spennende at jeg gikk to år til og fikk en bachelor i sosiologi.
Etter det tok jeg noen studiepoeng i veiledningspedagogikk og jobbet som vikar i voksenopplæringen, før jeg startet på en masterutdanning i karriereveiledning på deltid i Lillehammer. Dette førte til at jeg fikk jobben som karriereveileder på Karrieresenteret.
Et råd fra meg er å ikke utelukke utdanninger og yrker før man har lest nøye gjennom hva de går ut på og hvordan de kan gjennomføres. Det er lurt å undersøke så mye som mulig selv, og spørre rådgivere og veiledere om hjelp når du trenger det.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En arbeidsdag kan være svært varierende. Arbeidstiden er i utgangspunktet fra 08.00–15.30, men vi har fleksibel arbeidstid. Det betyr at vi kan starte senere eller tidligere, også kan vi jobbe tilsvarende kortere eller lengre. Jobben går ut på å være en tjeneste med et gratis veiledningstilbud for alle over 19 år.
Mange av de som booker time hos oss, har allerede et mål, men de trenger hjelp til å finne ut hvordan de kan nå det målet. Det kan være alt fra hvordan de kan finne seg en jobb, til tips og råd for hvordan man skal gå fram for å få den jobben man vil eller finne den rette utdanningen. Mange kontakter oss også uten å ha et tydelig mål om en spesifikk jobb eller utdanning, da kan det være at vi kartlegger interesser, egenskaper og muligheter, og ofte er den gode samtalen og de gode spørsmålene en viktig del av denne prosessen. Vi veileder mennesker i alle aldre.
Vi har også startet opp med samtaler og karriereveiledning for flyktninger som er nye i kommunene. Her snakker vi om deres tidligere erfaringer, deres egenskaper og eventuelle tanker og ønsker for tiden videre i Norge.
Karrieresenteret er også et ressurs- og kompetansesenter for andre rådgivere og veiledere. Vi kan blant annet holde workshops og faglige innlegg for rådgivere i NAV eller veiledere som jobber i skole.
Vi setter ikke folk i kontakt med bedrifter og ordner dem jobb, vi bare veileder og gir tips og råd til hvordan de kan komme seg videre.
Hva kreves for å kunne jobbe som karriereveileder?
– Hos oss har vi ulike mennesker med ulik bakgrunn, innsikt og kompetanse på forskjellige områder. Tidligere var det ikke et krav om kompetanse knyttet til dette yrket, men nå ser vi at det er ønskelig med noen studiepoeng innen karriereveiledning. Mange ansatte her har en annen utdanning i bunn, noe som er en styrke i vårt team.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette yrket passer for personer som er interessert i mennesker, og det som skjer i samfunnet. Man må ha en evne til å sette seg inn i andres liv og være nysgjerrig.
Man må holde seg oppdatert på utdanning og arbeidsliv og man bør være faglig interessert i veiledningsfaget. Formidlingsevne er også greit å ha ettersom man skal nå ut til ulike type mennesker. Man må også ha kulturforståelse.
Yrket kan passe til mange forskjellige mennesker ettersom vi treffer så mange forskjellige mennesker. Det passer ikke så godt for de som ikke liker å treffe mennesker. I tillegg jobber vi i Karrieresenteret i en stor organisasjon så det tar litt før ulike prosesser går gjennom. Hvis man er veldig utålmodig kan jo dette være litt frustrerende.
Hva liker du best med å være karriereveileder?
– Det er vanskelig å peke på noe fordi det er så mye. Skal jeg velge en ting så må det være det å prate med så mange flotte forskjellige folk. Å få jobbe med folk sine styrker og ressurser, og være med på deres reise er helt utrolig givende. Mange kan være på et vanskelig tidspunkt i livet, men med et ønske om å komme seg videre. Å få være en støttespiller i den prosessen er fint.
Hva liker du minst?
– Det som kan oppleves som et savn er at vi ofte bare har ett til tre møter med de som vil ha veiledning og så får vi ikke nødvendigvis høre noe mer. Jeg er nysgjerrig på hvordan det har gått med de jeg har snakket med noen ganger. Det er også bra at vi ikke blir med over lengre tid, for meningen er at de skal eie selve prosessen selv, uten oss. Målet mitt er å gi folk et godt møte.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det kan være mye forskjellig. Man kan jobbe på de offentlige karrieresentrene, man kan også jobbe på skoler. I tillegg kan man jobbe i ulike bedrifter, i NAV og i privat næringsliv kan det også være behov for mennesker med en bakgrunn som det vi har.
Hva kan man forvente i lønn som karriereveileder?
– Dette varierer fra det offentlige til det private, og hvor lenge man har jobbet, men det kan ligge på alt fra rundt 450.000 til 650.000.
Hvordan er sjansene for å få jobb som karriereveileder?
– I de siste årene har karriereveiledning blitt satset på fra politisk hold. Dette vises for eksempel i faget utdanningsvalg i skolen, den nye integreringsloven og en lovfestet rett til tilgjengelig karriereveiledning i fylkeskommunene. Det har skapt mange muligheter og arbeidsplasser hvor kompetansen vår er relevant, så jeg tror det er gode sjanser.
Tilhørende utdanninger
Karriereveiledning og rådgivning
Du lærer å veilede unge og voksne, slik at veisøkere blir mer bevisst på egne ønsker og muligheter når det kommer til valg av utdanning og yrke.
Finn studier