Illustratør

-Tenk at jeg får betalt for å tegne, smiler Susann. Hun har hatt skisseboka med seg siden hun var liten.
Illustratør Susann Haaland Karlsen
Susann Haaland Karlsen, 31 år
Illustratør
Susannmann
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg har et mål om å tegne en tegning hver dag i snitt. Det er viktig for å holde meg i gang og utvikle streken min. »
― Susann Haaland Karlsen
Intervju:
Elin Tollevik Garvik
Publisert: 16.02.2022
«Jeg har et mål om å tegne en tegning hver dag i snitt. Det er viktig for å holde meg i gang og utvikle streken min. »
― Susann Haaland Karlsen
«Det holder ikke å bare være flink til å tegne, du må klare å skape en arbeidsplass.»
― Susann Haaland Karlsen

Hvorfor valgte du å bli illustratør?

– Da jeg vokste opp hadde jeg alltid skisseboka med meg. Jeg tegnet i friminuttene, i pausene når vi spilte håndball, ja overalt. Jeg visste ikke at tegning kunne være et yrke, og etter media og kommunikasjon på videregående var jeg usikker på studievalg. I løpet av et år i forsvaret var vi mye ute i skauen på post. Skisseboka var med, og jeg tegnet masse. Da fant jeg ut at jeg ville jobbe med noe kreativt. På en utdanningsmesse fikk jeg høre om Fagskolen Kristiania i Bergen, og søkte der. Underveis i studiet ble jeg mer og mer sikker på at det var illustrasjon jeg ønsket å jobbe med.

Image
Kvinne med briller og langt hår sitter ved skrivebord og tegner på et stort hvitt ark
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er frilanser, og har kontor hjemme. Der har jeg ro til å tegne, og kan ta pauser underveis for å lufte hunden. I tillegg har jeg kontorplass hos Haugaland Kunstverk, som brukes når jeg har tegnekurs og for å være del av et fellesskap.

Jeg starter arbeidsdagen med å få en oversikt over oppgavene som venter, og hva jeg må prioritere. Noen dager går det mye tid på å følge opp kunder, svare e-post, oppdatere sosiale medier og planlegge innhold. Da blir det mindre tegning. Andre ganger kan jeg lage fem tegninger i løpet av en arbeidsdag. Jeg har et mål om å tegne en tegning hver dag i snitt. Det er viktig for å holde meg i gang og utvikle streken min. Når det er travelt har jeg gjerne en økt på kontoret på kvelden også, etter at ungene har lagt seg. 

Jeg har mange ulike kunder og oppdrag, og har sånn cirka halvt-om-halvt med privatkunder og bedriftskunder. Privatkunder bestiller tegninger, gjerne ut fra foto av familien. Bedrifter bestiller tegninger til ulik bruk, jeg har blant annet dekorert en del vegger. Jeg holder også tegnekurs for bedrifter og privatpersoner.

Jeg tegner mest for hånd, og bruker i tillegg iPaden til noen digitale tegninger. Men aller best liker jeg å jobbe med penn og papir. 

Det går mye tid med til kundeoppfølging. Jeg vil at de som bestiller en tegning fra meg skal få en god opplevelse, og det er viktig å være imøtekommende og følge opp de som tar kontakt. Jeg er på Instagram og Facebook og har egen hjemmeside, og får en del oppdrag fra kunder som finner meg der. 

Hva kreves for å kunne jobbe som illustratør?

– Illustratør er ikke en beskyttet tittel, og det finnes flere ulike utdanninger og bakgrunner som kan være aktuelle. Jeg tok grafisk design ved Fagskolen Kristiania. Det siste året studerte jeg i England, og skrev bacheloroppgaven der. Jeg synes det er veldig nyttig å ha grafisk design i bunn. Det kan være smart å være allsidig når du vil leve av å være illustratør, slik at du har flere ben å stå på.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer for deg som er kreativ og flink til å tegne. Du bør være sosial og flink med mennesker, for det er mye kundekontakt. Det kan være vanskelig hvis du er en innadvendt og beskjeden type, for du må kunne selge deg inn og skaffe oppdrag. Det holder ikke å bare være flink til å tegne, du må klare å skape en arbeidsplass. 

Hva liker du best med å være illustratør?

– Det er at jeg tegner – tenk at det er jobben min! At noen betaler meg for å tegne på en vegg, det er veldig gøy. Jeg liker også veldig godt å ha tegnekurs. Det er veldig kjekt å se at andre får mestringsfølelse og finner glede når de tegner. Helt fra jeg var liten har jeg likt å lære andre å tegne, og jeg viste de andre hvordan de kunne tegne Donald i første klasse. 

Hva liker du minst?

– Det er usikkerheten. Jeg vet aldri når neste oppdrag kommer inn, og jeg må hele tiden sørge for å ha nok å gjøre. Nå sitter jeg med regnskapet for i fjor, som ble et rekordår, og det er veldig kjekt. Men det er ingen garanti for at det går like bra i år, og usikkerheten er nok det mest utfordrende med jobben min.

Image
Kvinne med briller og langt hår sitter ved skrivebord foran en stor dataskjerm med en penn i hånden.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Det er så mye. En kan jobbe i byrå eller som frilanser. Når det gjelder oppdrag er det nesten bare å være kreativ og se hva det er mulig å jobbe med. Illustratører kan tegne mønster til barneklær og tapeter, cover til vinylplater, tegneserier og mye annet. Mitt store ønske er å få designe melkekartongen til jul. Jeg har søkt mange ganger, og kommer ikke til å gi meg. Det er kjekt å sette seg noen mål.

Som illustratør er lurt å holde øynene åpne og se muligheter. Jeg er vikar i kunst og håndverk på en ungdomsskole en dag i uken, så undervisning er også en mulighet.

Hva kan man forvente i lønn som illustratør?

– Det kan være alt fra hundre tusen til en million i året. Det varierer veldig etter hvilke oppdrag du har og hvor mye du jobber. Jeg kan tjene 5000 kroner en måned, og 120 000 en annen. Men som utgangspunkt tjener gjerne en frilans illustratør rundt 400 000–500 000 kroner i året. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som illustratør? 

– Mulighetene vil nok variere etter hvor du bor, og om du jobber i et byrå eller som frilanser. Du må stå på, spesielt om du vil drive for deg selv. Det kan være smart å lage seg en hjemmeside og en portefølje, og vise frem arbeidet sitt. 

Tilhørende utdanninger

Animasjon, spill- og 3D-design

Utdanningene lærer deg å simulere, visualisere og skape effekter og illusjoner i 3D. Animasjon og 3d-design brukes blant annet i utvikling av dataspill, film og TV, reklamebyråer, produktdesign og i mange andre bransjer.

Finn studier
Kunstfag

Fagskoleutdanning i kunstfag gir introduksjon til kunstfag som tegning, maleri, objekt, skulptur og installasjonskunst.

Finn studier
Kunst og kunsthåndverk

Utdanningene gir kunnskap og ferdigheter innen ulike kunstformer og kunsthåndverk.

Finn studier