Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg snekret mye som liten, lagde armbrøster og forskjellige minimodeller. Da jeg skulle velge yrke tenkte jeg likevel ikke at snekker kunne være en yrkesvei for meg. Det sto ikke på lista. Så jeg begynte på akademisk utdanning i stedet. Først ett år med filosofi, før jeg begynte på lærerutdanning. Mens jeg var ute i praksis var det en lærer som spurte meg rett ut om jeg var sikker på at dette var riktig yrkesvei for meg. Etter å ha tenkt meg om forsto jeg at han hadde rett. Det endte med at jeg hoppet av lærerutdanningen.

Etter en tid var det en snekker-kompis som tipset meg om muligheten for å bli hjelpearbeider. Jeg kjente ikke til yrket på forhånd, men forsto gjennom min kompis at dette kunne være noe for meg. Da kunne jeg jobbe, tjene penger, samtidig mens jeg lærte et fag. Og jeg behøvde ingen forkunnskaper. Jeg fikk først korte vikariater, før jeg etter et års tid fikk fast jobb. Det har vært veldig artig å jobbe seg inn som hjelpearbeider.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

–Firmaet jeg jobber i rehabiliterer privathus. Noen ganger gjør vi tilbygg og nybygg. Det er stor forskjell mellom å jobbe med nybygg og med rehabilitering. På nybygg følger man gitte tegninger i byggingen, mens på rehabilitering er det mer uforutsigbart hva som dukker opp. Det er mer variasjon og vi må være løsningsorienterte. Som hjelpearbeider utfører jeg oppgaver hvor det ikke kreves fagbrev. Det kan være lemping, flytting, riving, transport av materialer og assistering.

Jeg har vært fast ansatt som hjelpearbeider i seks år, og har fått mer og mer ansvar. I praksis fungerer jeg nå som andre snekkere på jobb. Det er opp til deg selv hvor mye ansvar du vil ta. Du utvikler deg enormt som person! Jeg kan snart ta fagbrev som tømrer. Det er et løp jeg har tatt ansvar for på egen hånd, uten noen form for støtteapparat. For andre som ønsker å ta den veien inn i tømreryrket er det viktig å huske at man får dokumentasjon på tiden man har jobbet som hjelpearbeider, det må man ha. Jeg synes det har vært en veldig bra vei å komme inn i yrket på. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det trengs null bakgrunn for å jobbe som hjelpearbeider. Det forventes ikke at du kan noe når du begynner. Etter hvert vil det være opp til deg selv å ta tak i jobben og ta ansvar. 

Man må ha en viss form for fysikk for å klare dette yrket. Det er fundamentalt. Jeg kjenner ikke en eneste snekker, uten meg selv, som har unngått skader eller slitasjeskader i jobben. Det er fysisk krevende. Jeg forebygger gjennom å holde på med yoga. De som skal begynne med dette må trene!

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er flere ting. Det ene er at man aldri blir utlært. Det gjør jobben interessant. Som rehabiliteringssnekker må man tenke mye. Her hos oss er det også rom for å ta ansvar. Det er en fantastisk følelse! Sjefen er sjef, men han er også samarbeidspartner. Jeg får både tillit og ansvar. Det gir en yrkesstolthet som gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det må være å jobbe med isolering. Det klør og støver. Men det er egentlig ikke noe å mase om. Vi har jo verneutstyr til å beskytte oss med. Vi jobber mye ute, men jeg synes ikke det har så mye å si om det regner, blåser og snør. Da tar vi en pause om det blir for ille. Man må egentlig bare kle seg. Været er med å bygger karakter, synes jeg.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Å bli hjelpearbeider passer til alle som vil jobbe med hendene.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som hjelpearbeider innen bygg vil det være alle firmaer enten innen nybygg eller rehabilitering. Det spørs hva man trives med.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Tarifflønn for hjelpearbeider i dag er omtrent 190 kroner i timen.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det gikk ganske greit for meg å få jobb, da jeg først satte i gang. Jeg jobbet først gjennom vikarbyrå, før jeg ble fast ansatt. Det er viktig å vise initiativ, vise at du har lyst til dette. Og som jeg ble fortalt en gang – du må møte presis og ha med matpakke! For det trenger du i dette yrket.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Man må ha en viss form for fysikk for å klare dette yrket. Det er fundamentalt.
Jeg får både tillit og ansvar. Det gir en yrkesstolthet som gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag.