Helsesykepleier

– Det gir meg påfyll og energi når jeg kan finne frem styrkene og ressursene hos andre, sier Kathrine.
Portrett av kvinne med blondt hår og sort dressjakke.
Kathrine Pollestad, 37 år
Helsesykepleier
Riska ungdomsskole
«Jeg liker best at man har ett helsefremmende fokus der man ønsker å styrke og fremme andre.»
― Kathrine Pollestad
Tekst og foto:
Vetle Mørch Tvedt
Publisert: 21.01.2025
«Jeg liker best at man har ett helsefremmende fokus der man ønsker å styrke og fremme andre.»
― Kathrine Pollestad
«Vi ønsker å bidra til et godt samspill mellom foreldre og barn.»
― Kathrine Pollestad

Hvorfor valgte du å bli helsesykepleier?

– Jeg valgte å bli helsesykepleier fordi jeg elsker å jobbe med mennesker, og som helsesykepleier kan man jobbe med barn og deres familier fra 0–20 år. Jeg kom til et punkt i livet der jeg ønsket å arbeide mer helsefremmende og sykdomsforebyggende, noe som er selve «mandatet» til en helsesykepleier. Jeg har alltid vært interessert i psykisk helse, og som helsesykepleier på en ungdomsskole har man en unik mulighet til å forebygge psykisk uhelse hos ungdom. 

Jeg valgte også helsesykepleie fordi jobben er varierende og ikke minst at man har flere muligheter; alt fra helsestasjon, skolehelsetjeneste, smittevern og flyktninger. Som helsesykepleier er man alltid i faglig utvikling. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å bli helsesykepleier. 

Image
Kvinne med langt lyst hår og mørk jakke holder opp en ampulle med klar væske og studerer den. I bakgrunnen ser man kontormøbler og dataskjermer.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidsdagen starter ofte på kontoret på ungdomsskolen hvor jeg får en oversikt over møter, avtaler og oppgaver for dagen. Dagene pleier å være veldig varierende og selv om jeg har planlagt dagen, kan den bli helt annerledes.

En av arbeidsoppgavene er å sette vaksiner. Da vaksinerer vi for å gi immunitet mot ulike alvorlige sykdommer. Vi utfører også syns- og hørselsundersøkelser. Vi måler vekt og høyde av barn, med oppfølging på indikasjon eller forespørsel.

En viktig del av jobben er å bidra til at foreldre opplever mestring i foreldrerollen. Vi ønsker å bidra til et godt samspill mellom foreldre og barn. Det er viktig for å forebygge, avverge og avdekke vold, overgrep og omsorgssvikt. Vi skal bidra til barnets beste, gi oppfølging og henvise videre ved behov. 

Vi samarbeider med skolen for at hverdagen til barna skal være trygge. Jeg har helsesamtaler med barn og ungdom om psykisk, fysisk, sosial og seksuell helse. Undervisning, gruppetilbud og oppfølgingssamtaler om ulike temaer er også en stor del av jobben. Her på ungdomsskolen bistår jeg også med prevensjonsveiledning.

Det gir meg påfyll og energi når jeg kan finne frem styrkene og ressursene hos andre, og hjelpe dem videre frem med det som oppleves utfordrende. Da gjerne i samarbeid med skole, foreldre, PPT, psykolog, ernæringsfysiolog eller andre instanser.

Hva kreves for å kunne jobbe som helsesykepleier?

– For å kunne søke til master i helsesykepleie kreves det fra de fleste studiesteder at du har en bachelor i sykepleie og minst ett års relevant yrkespraksis.

Først tok jeg en bachelor i sykepleie og jobbet da innenfor psykisk helse i ett år. Etter det jobbet jeg på sykehuset på en kreftavdeling og tok samtidig en master i helsevitenskap med spesialisering innenfor psykisk helse. Det var nok først da jeg fikk øynene opp for å jobbe mer helsefremmende, sykdomsforebyggende og fokusere på livskvalitet. Derfor søkte jeg på jobb som helsesykepleier. Da startet jeg som konstituert helsesykepleier og begynte på helsesykepleierstudiet.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer for deg som liker å jobbe tett på mennesker og har ett ønske om å fremme, finne ressursene og styrke andre. Du bør ha gode ferdigheter innenfor kommunikasjon og er tilpasningsdyktig i møte med mennesker med ulik bakgrunn, kultur og religion.

Det passer gjerne ikke for deg som strever med å jobbe selvstendig, at du har behov for å snakke og samarbeide tett med andre kontinuerlig. Du må like å jobbe med barn og familier.

Hva liker du best med å være helsesykepleier?

– Jeg liker best at man har et helsefremmende fokus der man ønsker å styrke og fremme andre. Vi ser muligheter og hjelper barn, ungdom og foreldre ut fra deres situasjon. Jeg liker også at man som helsesykepleier er svært opptatt av at dem man hjelper skal få medvirke og bestemme hva de ønsker at vi skal bidra med.

Hva liker du minst?

– I skolehelsetjenesten sitter man som helsesykepleier stort sett alene på skolene, men her er det muligheter og vi jobber allerede med å samarbeide enda mer med eksempelvis undervisning og vaksinering. En annen utfordring som man kan kjenne på er situasjoner der vi opplever at barn og familier strever, men hvor vi av ulike grunner ikke kommer i posisjon til å hjelpe. 

Image
Kvinne med blondt hår og mørk dressjakke jobber på en datamaskin ved et skrivebord..

Hvilke andre muligheter finnes det innenfor yrket?

– Det er mange muligheter. En kan jobbe på helsestasjon, skole, helsestasjon for ungdom, med flyktninger eller med smittevern. Du kan også jobbe på universitetet og er nok attraktiv i flere bedrifter på grunn av vårt helsefremmende og sykdomsforebyggende mandat. 

Hva tjener en helsesykepleier?

– Det vil variere med tanke på ansiennitet og om man har en mastergrad, men det ligger på mellom 600.000 og 760.000 i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som helsesykepleier?

– Det er stort sett behov for helsesykepleiere, men det er nok lettere å få jobb noen steder i landet enn andre. Behovet for helsesykepleiere øker fordi det utdannes færre enn de som går av med pensjon.

Tilhørende utdanninger

Helsesykepleierutdanning

Du lærer å planlegge, igangsette, gjennomføre og utvikle helsefremmende og forebyggende arbeid for barn, unge og deres foreldre.

Finn studier
Videreutdanning for sykepleiere

Sykepleiere kan ta videreutdanning innen mange ulike retninger. Du kan bli jordmor, helsesykepleier, eller spesialisere deg i blant annet psykisk helsearbeid, anestesi-, operasjons-, intensiv-, barne- og kreftsykepleie.

Finn studier