Portrettbilde av forsikringsrådgiver Bjørn Håvard Bjørnstad

YrkesintervjuForsikringsrådgiver favoritt ikon

Noe av det viktigste forsikringsrådgiver Bjørn Håvard Bjørnstad gjør, er å dekke folks behov for trygghet.

Bjørn Håvard Bjørnstad
31 år
Forsikringsrådgiver
Totens Sparebank

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var egentlig litt tilfeldig. Jeg hadde sommerjobb i banken under studiet, og så søkte jeg på en ledig stilling som ble utlyst mens jeg studerte og fikk jobben. Jeg begynte her i banken rett etter studiene.

Jeg hadde sett for meg at jeg skulle jobbe i bank, men ikke direkte med forsikring, så det er ganske tilfeldig at jeg søkte meg hit. Men så var det jo veldig spennende når jeg først begynte i forsikring. 

forsikringsradgiver_bjorn1.jpg

Forsikringsrådgiver Bjørn Håvard Bjørnstad i samtale med en kunde på kontoret.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Det første jeg gjør når jeg kommer på jobb, er å få oversikt over mail. Det kan være framgang i forskjellige forsikringssaker og eventuelle nye skader.

I forsikring jobber man med veldig mange kunder samtidig, for å kunne nå de tallene vi vil nå, og da bruker man mye tid på mail. I løpet av dagen tar jeg en ringerunde for å hente nye kunder, men også for å følge opp eksisterende kunder. I tillegg går jeg gjennom kunder som burde gjøre endringer i sine forsikringer.

Jeg jobber primært med næringsliv og landbruk, så en stor del av jobben er booking av kundemøter og risikovurdering ute hos kunder. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Man må ha autorisasjon innen skadeforsikring, og eventuelt personforsikring om man skal jobbe med dette. Ellers er det krav om en bachelorgrad fra høyere utdanning, gjerne innenfor rådgivning.

Selv har jeg en bachelor- og mastergrad innen økonomi og autorisasjon innen skade- og personforsikring. 

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Som forsikringsrådgiver må du like å jobbe med folk. Gjør man ikke det, burde man kanskje ikke gå denne veien. En annen ting er at man nesten alltid vil ha noe på blokka når man reiser hjem fra jobb. Mange vil kanskje gjøre unna alle arbeidsoppgaver før arbeidsdagen er ferdig, men slik er det ikke i forsikring. Man har mange baller i luften til enhver tid, og det er det kanskje ikke alle som takler. 

Hva liker du best med dette yrket?

– Det å møte mange spennende mennesker. Det er veldig gøy. Jeg synes også det er veldig ålreit at man kan gjøre en forskjell for folk, forsikring er jo det viktigste finansielle produktet man kjøper. At vi kan bidra til at huset var riktig forsikret når det brant, eller det å si «den bilskaden, den fikser vi, det går bra» – det synes jeg er givende.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er egentlig ikke noe jeg ikke liker.

forsikringsradgiver_bjorn2.jpg

Forsikringsrådgiver Bjørn Håvard Bjørnstad foran et fjøs på befaring av næringseiendom.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Man bør være litt utadvendt og klare å ha mye som skjer rundt seg. Forsikring handler mye om tillit, og kunder skal kunne stole på at de får det de betaler for. Det å være tillitsskapende vil være en fin egenskap å ha som forsikringsrådgiver. Det kan være en fordel å ha en interesse for økonomi og risiko.

Noe av det som gjør at man lykkes eller ikke lykkes, er forståelsen for risiko. Å føle omsorg for andre mennesker er også en veldig fin egenskap i dette yrket. Det er lettere å formidle hvorfor en kunde bør ha en forsikring hvis man bryr seg. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan jobbe i ulike instanser som Staten, Finanstilsynet og Finans Norge. Alle disse har egne avdelinger for forsikring. Man kan også gå over til produktutvikling, eller innen digitalisering- og IT-delen av forsikring. Det er også mange som har erfaring og kompetanse innen byggteknikk som jobber med forsikring. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er stor variasjon. Jeg har sett lønn fra 300.000 til det mangedoble. Jobber man på provisjon kan man jobbe veldig mye, og tjene deretter. Men en snittlønn for en nyutdannet forsikringsrådgiver er vel kanskje rundt 400.000 kroner.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er gode sjanser. Det kan være litt vanskelig å få jobb innenfor bank-delen av forsikring, så mange starter kanskje innen provisjon først. 

Tekst:
Sigrid Hegge Eriksen
    • Forsikring handler mye om tillit, og kunder skal kunne stole på at de får det de betaler for.
    • Jeg jobber primært med næringsliv og landbruk, så en stor del av jobben er booking av kundemøter og risikovurdering ute hos kunder.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser