Forretningsutvikler

– Om du brenner for å bidra til strategisk utvikling av bedrifter og samfunnet, finnes det mange muligheter for deg som arbeider målrettet og vet hva du vil, sier Isabel Elin.
Kvinne med brunt hår, beige dressjakke, hvit bluse. Hun smiler til kameraet.
Isabel Elin Myrdal, 27 år
Forretningsutvikler
Pwc Barcode, Oslo
«Gjennom prosjekter opparbeider du deg en verktøykasse og du lærer å se sammenhenger som kommer til nytte for nye problemstillinger.»
― Isabel Elin Myrdal
Tekst og foto:
Kathrine Vikne Holth
Publisert: 13.07.2025
«Gjennom prosjekter opparbeider du deg en verktøykasse og du lærer å se sammenhenger som kommer til nytte for nye problemstillinger.»
― Isabel Elin Myrdal
«Jeg har alltid vært svært nysgjerrig og glad i å finne løsninger, og synes det er gøy å gå både analytisk og kreativt til verks for å løse en oppgave eller utfordring. Dette har nå blitt kjernen av arbeidshverdagen min.»
― Isabel Elin Myrdal

Hvorfor valgte du å bli forretningsutvikler? 

– Da jeg skulle velge studieretning og begynne å tenke på jobb visste jeg ikke nøyaktig hva jeg ønsket å jobbe med. Jeg visste at jeg ønsket en variert arbeidshverdag med mulighet for å kontinuerlig utvikle og utfordre meg faglig og personlig. Jeg ønsket også å samarbeide med dyktige folk, og føle at det arbeidet jeg gjør har en reell verdi og positiv påvirkning på samfunnet. 

Jeg har alltid vært svært nysgjerrig og glad i å finne løsninger, og synes det er gøy å gå både analytisk og kreativt til verks for å løse en oppgave eller utfordring. Dette har nå blitt kjernen av arbeidshverdagen min, og for hvert nytt prosjekt er det nye utfordringer som står for tur. 

Kombinert med at jeg elsker å møte nye mennesker falt valget på konsulentyrket og strategisk forretningsutvikler, hvor jeg videre har spesialisert meg mot prosjekter i offentlig sektor. 

Jeg har utdanning som siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH). I PricewaterhouseCoopers (PwC) jobber jeg med alt fra analyse og utredning til tjenesteinnovasjon, strategi- og organisasjonsutvikling. 

Image
En dame med brunt hår. Hun har på seg en beige dressjakke og hvit bluse. Hun sitter på en brun stol. Kvinnen sitter foran en bærbar PC som hun jobber på, og smiler.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidshverdagen min er veldig variert, og avhenger av hvilket type prosjekt jeg jobber med. Som regel jobber jeg med flere prosjekter parallelt, og de kan være svært ulike. 

Ofte har et departement, direktorat, etat eller en kommune utlyst et oppdrag for noe de behøver bistand til, hvor de har definert hva de ønsker å oppnå, når de trenger at prosjektet er ferdig, og hvilken type kompetanse de har behov for. Vi i PwC setter sammen et team med den beste kompetansen og erfaringen for å løse problemet. 

Noen prosjekter har hovedfokus på ekstern analyse og utredning. Da jobber jeg enten alene eller i team, sitter som regel på kontoret, og går strukturert gjennom alle dokumenter og informasjon jeg behøver for å gjennomføre analysen og gi anbefalinger om veien videre. Jeg har som regel noen jeg kan samarbeide med enten på teamet mitt eller andre kollegaer, og vi har statusmøter med jevne mellomrom. 

Et slikt prosjekt kan for eksempel handle om å finne ut hvor det er smartest å bygge et nytt museum. Da må vi vurdere fordeler og ulemper ved ulike steder, og lage et godt grunnlag for å ta en beslutning. 

Et annet eksempel er å undersøke hvilken kompetanse de ansatte i en bedrift har, hva som mangler, og foreslå hvordan de kan lære det de trenger. For å gjøre dette, snakker jeg med ansatte i intervjuer, sender ut spørreundersøkelser og deltar i workshops. Etterpå samler jeg inn og analyserer all informasjonen, og presenterer det vi har funnet sammen med forslag til hva kunden bør gjøre videre.

I andre prosjekter sitter jeg fysisk hos kunden i hele eller deler av prosjektets varighet, og dette kan være alt fra en måned til flere år. Arbeidsoppgaver kan da være utarbeidelser av analyser og presentasjoner, intervjuer, arbeidsmøter og workshoper. 

Sammen med kunde har vi laget en prosjektplan, med klare tidsfrister og god planlegging av alle aktivitetene vi skal gjennomføre for å oppnå prosjektets ønskede effekt. Formålet med prosjektet kan være alt fra utvikling av en ny virksomhetsstrategi, organisasjonsutvikling og omorganisering, gjennomføring av planlagte tiltak eller behov for innovasjon av en tjeneste. Eksempelvis bisto jeg et direktorat med utvikling og implementering av en ny strategi, hvor vi hadde workshoper med alle ansatte for å involvere dem i hele prosessen. 

Tempoet i arbeidshverdagen min er ofte høyt, og det er stor variasjon mellom rolige og mer hektiske perioder. Mange prosjekter avsluttes til jul og sommer, og da er det mer travelt foran slike tidsfrister. Til gjengjeld har jeg også rolige perioder, og fleksibilitet til å ta meg en langhelg fri eller ta hjemmekontor om jeg er på reise. 

Hva kreves for å kunne jobbe som forretningsutvikler?

– Veien til å bli konsulent og forretningsutvikler er ganske fleksibel, og du kan ha utdannelse som eksempelvis siviløkonom, samfunnsøkonom, sivilingeniør, advokat, statsviter, kjemiker, matematiker, utvikler etc. Vi jobber med enormt mange ulike problemstillinger, og tverrfaglighet er derfor helt essensielt. For å løse et prosjekt setter vi sammen et team av folk med ulike bakgrunner og med ulik kompetanse. 

Jeg mener at det viktigste er at du har lyst til å lære nye ting, og at du klarer å lære raskt. Det er også en fordel om du både liker å tenke analytisk (altså forstå og løse problemer) og å være kreativ.

De fleste bedrifter vil at du har en mastergrad, fordi det viser at du har god faglig bakgrunn, at du kan sette deg inn i vanskelig stoff, løse komplekse oppgaver og jobbe strukturert på et høyt nivå.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Dette er et yrke som passer for deg som er nysgjerrig, som trives med variasjon, som liker kontinuerlig problemløsning og ikke er redd for å bli utfordret og tenke kreativt. 

Du bør like å samarbeide med mennesker, da forretningsutvikling er noe man får til i fellesskap. Du bør også være tilpasningsdyktig og trives med en høy grad av usikkerhet, ettersom du sjelden har alle svar på forhånd, og både typen prosjekter du jobber med og hva du gjør hver dag kan endre seg fort. 

Kombinasjonen av å tenke utenfor boksen samtidig som du har en strukturert tilnærming til problemet er et godt utgangspunkt, og du bør trives med å ha mange baller i luften samtidig. 

Yrket passer nok ikke like godt dersom du er en person som helst ønsker rutiner og arbeidsoppgaver som er forutsigbare og følger et fast årshjul. 

Hva liker du best med å være forretningsutvikler?

– Det jeg liker aller best er at jeg får jobbe med utrolig mange dyktige folk som virkelig brenner for det de holder på med. Som konsulent for prosjekter i offentlig sektor får jeg jobbe med komplekse utfordringer som har en direkte påvirkning på samfunnet. Og dette synes jeg er spesielt givende fordi det handler om å forbedre tjenester som påvirker mange mennesker. 

Det jeg liker best med PwC er at vi har som mål å gi våre kunder trygghet til å utforske usikkerhet og sammen løse komplekse problemstillinger. Vi har som visjon å løse de viktigste utfordringene i samfunnet. Dette er både viktig og vanskelig i et samfunn i kontinuerlig endring, og jeg liker enormt godt at vi fokuserer på å jobbe sammen med kunder og kollegaer for å finne svar og løsninger. 

Hva liker du minst?

– Jeg liker aller minst at prosjektene som regel har et svært definert omfang med tilhørende tidsfrister. I slike tilfeller har man ikke tid til å gjøre alt det man egentlig har lyst til å gjøre på prosjektet. Det er mange harde prioriteringer som må til for å komme i mål, og ofte skulle jeg ønske man hadde mulighet til å bistå kunde med enormt mye mer. 

Image
En kvinne i beige dressjakke og hvit bluse. Hun smiler mens hun ser på en plakat på tavlen.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Dette yrket er i seg selv veldig variert. Du kan spesialisere deg innen et fagområde eller en sektor, og bli ekspert for en viss type utfordringer. Du kan jobbe for deg selv, i private konsulentselskaper av ulik størrelse, eller i det offentlige. 

Gjennom prosjekter opparbeider du deg en verktøykasse som du lærer å bruke på tvers av kunder og utfordringer, og du lærer å se sammenhenger som kommer til nytte for nye problemstillinger.

Du er aldri ferdig utlært, og faglig påfyll er både gøy og nødvendig for å holde tritt med utviklingen i feltet og samfunnet. Dette kan være alt fra kurs og sertifiseringer innen spesifikke fag, til mer generell kompetanse knyttet til prosjektledelse og arbeidsmetodikk i stort. 

Hva tjener en forretningsutvikler?

– I privat sektor varierer startlønnen fra ulike selskaper, bransjer og tidligere erfaring fra studieløpet. I tillegg er det variasjon på om man får overtidsbetalt eller om overtidstimer er inkludert i fastlønnen. Det er derfor vanskelig å si hva man kan forvente å få i lønn. Videre vil lønnen øke når du blir forfremmet, da man får økt ansvar og høyere forventninger knyttet til rollen sin. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som forretningsutvikler?

– Jeg vil tro det er svært gode sjanser fordi forretningsutviklere behøves i de fleste virksomheter både i privat og offentlig sektor. Om du brenner for å bidra til strategisk utvikling av bedrifter og samfunnet, finnes det mange muligheter for deg som arbeider målrettet og vet hva du vil. 

Tilhørende utdanninger

Innovasjon og entreprenørskap

Du lærer om hvordan en idé kan utvikles og bli et produkt eller en tjeneste gjennom ulike teorier og metoder.

Finn studier
Entreprenørskap

Du lærer om å etablere en bedrift, og hvordan du kan utvikle en virksomhet, tjeneste eller en produkt ut fra en idé.

Finn studier
Økonomi og administrasjon

Du lærer om ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.

Finn studier
Forretningsjus

Du lærer om temaer som skatterett, selskapsrett, finans og rettsøkonomi og hvordan jurdiske prinsipper brukes i forretningsverdenen.

Finn studier