Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte å jobbe som forretningsutvikler fordi det gir meg muligheten til å bruke både kreativitet, struktur og metode. Det er veldig gøy å få jobbe med nye, spennende problemstillinger i en variert stilling, hvor ingen dag er lik. Å være forretningsutvikler går ut på å fornye gammeldagse forretningsmodeller, slik at man kan gi bedriften flere og nye bein å stå på. Slik kan bedriften vokse, både for eksisterende og nye kunder. Dette er en typisk stilling i USA, men slik den i er i dag, er den relativt ny i Norge.

Image
Lenke
Jonina Reynisdottir
Lisens
All rights reserved
Forretningsutvikler Solveig Christine Nielsen må ofte ringe rundt til kolleger, kunder og samarbeidspartnere.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Mine arbeidsdager er varierte, de baseres på hvilken prosjekter jeg har gående. Som en tommelfingerregel er det mye møter og workshops, enten med teamet mitt eller stakeholderen av prosjektet jeg holder på med. Mine oppgaver kan blant annet bestå av å analysere innsikt om marked og kunder, eller identifisere og utvikle nye konsepter. Så skal jeg sy sammen innsikten til en samlet vurdering og anbefaling om hva vi bør gjøre for å skape vekst i bedriften. Jeg jobber kreativt i den form av at jeg ser etter nye muligheter og konsepter for å nå kunder og markedet, og metodisk og analytisk for å skape bedre løsninger enn det vi har i dag. Når en idé er formet skal jeg pitche den inn, og så eventuelt gjennomføre prosjektet, og til slutt analysere resultater. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Man trenger ikke en utdanning for å være forretningsutvikler. I noen tilfeller kan relevant arbeidserfaring og personlighet veie opp for utdanning. Selv er jeg siviløkonom i bunn. De fleste forretningsutviklere kan også være det, eller så har de gjerne en mastergrad innenfor fagfeltet økonomi- og administrasjon, eller lignende. Uansett er en god tallforståelse viktig å ha. Man jobber ofte også mye med teknologi som forretningsutvikler, fordi man skal fornye bedrifter og forretningsmodeller. Av den grunn er det viktig å vite hva som skjer der ute, når det kommer til digitale trender og teknologi, og å kunne bruke denne forståelsen ved videreutvikling av morgendagens forretningsmodeller.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Denne jobben passer ikke for dem som vil jobbe rolig i forutsigbare omstendigheter, hvor hver dag er lik. Hvis man er ekstremt kreativ, men mangler struktur og en metodisk tilnærming, så kan denne stillingen også bli utfordrende. 

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Jeg synes det er veldig gøy å kunne være med på å skape idéer som blir lansert og brukt, i tillegg trives jeg med det høye tempoet. Det beste er når mine idéer blir likt av kundene og markedet. Et eksempel på et slikt prosjekt er en løsning vi kom opp med når kinoene stengte på grunn av koronautbruddet. Da foreslo vi at vi skulle gjøre det mulig å kjøpe og leie filmer fra TV 2 Sumo. Denne idéen gikk fra en idé til lansering på under 30 dager. Idéen ble godt tatt imot av kundene, og det var gøy å se.

Å være forretningsutvikler er ikke en rutinepreget jobb, det er stadig nye utfordringer – og det liker jeg veldig godt. 

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det jeg liker minst er når jeg pitcher inn en idé som er god, men etter å ha sett på den totale kapasiteten så blir idéen lagt til side fordi det er noe annet som brenner mer. I slike tilfeller kan gode idéer bli avslått, og det er kjipt.

Image
Lenke
Jonina Reynisdottir
Lisens
All rights reserved
Forretningsutvikler Solveig Christine Nielsen jobber aktivt med å innhente og analysere verdifull innsikt.


Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg ville anbefalt denne jobben til noen som liker et høyt tempo, har en drive, er selvstendig og har høy gjennomføringskraft. Du må ha et sterkt kundeperspektiv og alltid være på jakt etter nye muligheter til å nå kunden. Til syvende og sist handler det om at det må være et behov hos kunden som dekkes for at noe skal lykkes. I tillegg må du være god på å samarbeide med andre og trives i tverrfaglige team. Rollen krever at du er flink å bygge relasjoner både internt og eksternt. Med kontinuerlige endringer og utviklinger må du være kjapp til, og trives med, å omstille deg. 

Det er en fordel hvis du klarer å tenke praktisk på hvordan det blir å implementere idéene dine, og hvordan prosessen videre blir.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Hvilke muligheter finnes ikke? Ved å være forretningsutvikler får du en veldig god mulighet til å bli kjent i en bedrift internt, og hvis man har gode resultater og har høy gjennomføringskraft så er det nesten litt ubegrenset på hva man kan gjøre, så lenge det ikke er noen faglige kvalifikasjoner som stopper man. Noen eksempler på andre jobbmuligheter er innen marked, økonomi og produktutvikling.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Man kan forvente en årslønn på 500 000–600 000 kroner som nyutdannet uten arbeidserfaring, og det er gode mulighet for å tjene veldig mye mer med gode resultater. Når du har litt mer arbeidserfaring og kan vise til gode resultater så kan du godt tjene rundt 800 000 kroner i året i en etablert bedrift.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De er veldig gode! Du trenger ingen formell utdannelse, og det er veldig mange veier inn i yrket. Du kan jobbe i både etablerte bedrifter som trenger vekst, eller gründerbedrifter som opplever stor vekst og trenger struktur og videreutvikling av forretningsmodellen sin.

Tekst:
Jonina Reynisdottir
Å være forretningsutvikler går ut på å fornye gammeldagse forretningsmodeller, slik at man kan gi bedriften flere og nye bein å stå på
Jeg ville anbefalt denne jobben til noen som liker et høyt tempo, har en drive, er selvstendig og har høy gjennomføringskraft.