Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var ikke bevisst at jeg skulle bli entomolog, men jeg likte å studere biologi, og bestemte meg for å fortsette. Da jeg begynte på master ble jeg kjent med folk som jobbet med insekter, og syntes at det hørtes veldig gøy ut. Som barn hadde jeg nok ikke hørt om yrket engang.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg sitter mye med lupe og ser på insekter fra samlingen her på museet, eller insekter som jeg har samlet inn selv. Da finner jeg ut hvilke arter det er, studerer dem, markerer dem, og sorterer dem. Og så sitter jeg en del foran datamaskinen og skriver, eller er på DNA-laboratoriet. Det tar tid å analysere data og skrive vitenskapelige artikler, som er en viktig del av jobben. Det er en veldig fin jobb dersom man liker å jobbe selvstendig, og bare drive med sitt. Man får friheten til å studere alle mulig rare ting, og både tegne og skrive om dem. Om sommeren er vi ute i felt og samler insekter, og da er vi ofte flere sammen. Jeg driver ikke bare med forskning, jeg driver med utforskning. Jeg oppdager ting. Det er veldig gøy å oppdage nye arter, og beskrive ting som aldri har blitt beskrevet før.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok bachelor i biologi i Bergen, og master i økologi og evolusjon i Oslo. Jeg vet at det går an å jobbe med insekter via naturforvaltning for eksempel, men jeg tror de fleste som jobber som entomologer har en grunnutdannelse i biologi. Men det er jo også mange som driver med insekter på hobbybasis.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Arbeidsoppgavene er varierte, og det er ganske lett å bli ekspert på noe. Entomologi er et enormt stort felt, men det er ikke så mange som jobber med det. Dersom du spesialiserer deg på noe, kan du dermed bli ekspert ganske fort. Det er gøy, fordi da blir du den personen folk spør om akkurat den gruppen. Fordelen med å være så få er at det dannes et internasjonalt nettverk som man får delta ifra starten. Men det hadde vært morsomt å være flere her i Norge. Det er derfor jeg tror for eksempel Norsk entomologisk forening er viktig, fordi da kan folk se hva vi driver med. Det jeg holder på med minner om den gammeldagse biologien der man reiser ut og finner ting, studerer hva det er, ser på mangfold. Dette er på en måte «urbiologi». Det er veldig gøy! Men det er dessverre mange som ikke vet om det.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det hadde hjulpet å være flere unge som jobbet med det. Det er ikke så stort miljø, og vi trenger bedre rekruttering.

Image
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– En del entomologer jobber i konsulentbransjen, med kartlegging for eksempel. Også er det noen som jobber på Folkehelseinstituttet med skadedyr og medisinsk entomologi. Det er også en del som jobber i naturvernorganisasjoner, for eksempel med formidling og folkeopplysning. Det er jo heller ikke slik at alle entomologer jobber spesifikt med en insektgruppe, det går an å jobbe mer generelt med insekter, for eksempel med økologi eller evolusjon.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det vet jeg ikke, men som PhD-stipendiat er det en standard. Man kan gå ut i jobb rett etter masteren også, og jeg vil tro det er ganske bra lønn, men jeg er ikke sikker på hva som er snittet.

Hvordan anser du sjansen for å få jobb innen dette yrket?

– Jobbene kommer ikke så ofte, men når det først dukker opp en jobb er det ikke så høy konkurranse. Jeg tror ikke det er vanskeligere å få seg jobb som entomolog enn å få seg andre jobber innenfor biologi. I fremtiden blir det nok flere jobber, ettersom entomologi har vært i vinden i det siste, og man begynner å se at samfunnet vet altfor lite om insektsdiversiteten i Norge og i verden. Som entomolog har du ikke bare kunnskap om artene, men gjennom studiene bygger du deg opp et «skill set» av ulike metoder og ting du kan. Du blir veldig selvstendig, og selv om du kanskje ikke får jobbe med akkurat den insektsgruppen du fordypet deg i som student, kan du få jobb med de analysemetodene du har lært deg.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.