Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Nordsjøen er alltid noe jeg syntes har hørt veldig spennende ut, og derfor valgte jeg å begynne på brønnteknikk på Bergen Maritime. Jeg var på utplassering hos Schlumberger, og syntes det virket veldig interessant. De snakket om mulighetene ved å kunne reise til mange forskjellige installasjoner i Nordsjøen, oppleve ulike plattformer og muligheten med å jobbe forskjellige folk. De snakket også om muligheten av å kunne være med på forskjellige jobber hver gang, alt fra perforering, til leiteboring langt oppe i Barentshavet. Jeg søkte lærlingene plass hos dem, og var heldig som fikk dette.

Image
Bilde inne fra kontoret til brønnoperatøren. En PC står foran en kabelrull utenfor vinduet.
Lenke
Privat
Lisens
All rights reserved
Utsikt fra kontoret til brønnoperatøren for elektriske kabeloperasjoner

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jobben min er på oljeplattformen i Nordsjøen, og lengden varierer ut ifra hva slags jobboppdrag vi skal gjøre. Noen ganger er jeg på plattformen alt ifra noen dager, helt opp til 3 uker. Jeg reiser til forskjellige steder og gjør ulike typer loggejobber, som en brønnoperatør for elektriske kabeloperasjoner. Vi har både dagskift og nattskift. Dagskift starter med frokost klokka seks, og så tar vi over for nattskiftarbeiderne klokka sju, og jobber til klokka sju på kvelden.

Hovedoppgaven våres som brønnoperatør for elektriske kabeloperasjoner, er at vi skal klargjøre loggejobber, som vi kaller for wireline operasjon. Grunnen til at vi skal gjennomføre en wireline operasjon er at vi skal ‘’skanne’’ (logge) brønnen, for å danne oss et bilde av hva som er nede i brønnen. Det vi gjør for å danne oss dette bilde, er at vi sender ned mange forskjellige type verktøy som er skrudd sammen én etter én (se bilde).

Da sitter vi en unit, som er en container med datamaskiner. Foran uniten har vi en vinsj som vi kjører for å sende kabelvaieren ned til brønnen. Verktøyene som vi har koblet i sammen, henger på denne kabelvaieren som vi kan sende strøm gjennom og kontrollere verktøyene med. I uniten sitter også en ingeniør og styrer verktøyene nede i brønnen, og så skal jeg som brønnoperatør kjøre vinsjen opp og ned.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Du må være fleksibel og åpen for nye ting til enhver tid. Du må like å reise og treffe nye mennesker, samt tørre å ta i et tak. Det er en stor fordel om du er sosial, imøtekommende og samarbeidsvillig.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Hvis du er en person som er veldig hjemmekjær, og ikke er så samarbeids villig med andre, så tror jeg ikke dette er jobben for deg.

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Det må være at jeg får reise på forskjellige steder mye av tiden, og ikke minst jobbe med forskjellige mennesker til enhver tid. I læretiden min hos Schlumberger så var jeg på over 30 installasjoner i Nordsjøen, noe jeg syntes er ganske kult.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det er et utrolig bra miljø her, men det kan til tider være kjipt å reise bort på jobb i for eksempel juletider eller bursdager.

Image
En stor vinsj som brukes for å senke kabelen ned til havet.
Lenke
Privat
Lisens
All rights reserved
Fra dette kontoret styrer brønnoperatøren de elektriske kabeloperasjonene.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Jeg vil anbefale jobben til personer som liker å samarbeide med andre, og som liker å reise mye. De som ønsker å oppleve mye og som er virkelige er motiverte for å jobbe.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Det er litt opp til deg selv. Schlumberger er et veldig stort firma med ansatte over hele verden, så det er mange muligheter både innad i et firma, men også i andre firmaer i Norge. Du kan stige innenfor Schlumberger systemet, jobbe mer administrativt, eller for eksempel bli teknikker offshore. Du kan jobbe i forskjellige land hvis du ønsker det, jeg var selv i Danmark på jobb under læretiden.

Det er også mulig å ta etterutdanning og kurs. Schlumberger har egne skoler hvor du kan videreutdanne deg innen elektriske kabeloperasjoner.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Grunnlønna starter på rundt 600.000 kroner.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Firmaet jeg jobber i har ansatt alle lærlingene de siste årene. Det er flere andre firmaer i Norge som trenger brønnoperatører. Så det er ganske gode jobbmuligheter. Hvis noen lurer på noe i forhold til denne jobben, kan de ta gjerne ta kontakt med meg så kan jeg prøve å svare så godt jeg kan.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.