Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg trodde lenge jeg hadde et valg i hva jeg skulle bli, men spør du folk rundt meg ville de fleste gjettet biolog fra starten av. Jeg var alltid den ungen som satt og gravde i fjerdesteinene og tok med meg alt mulig levende og dødt hjem. Jeg drev blant annet med noe som min far oppgitt omtalte som «lomme-kompostering».

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Hverdagen min består i hovedsak av å bruke mine kunnskaper om naturen rundt meg til å svare på problemstillinger vi står overfor. Dette kan være alt fra hvordan en utbygging kan påvirke et område med tanke på belastning på miljøet rundt, til deltakelse i forskningsprosjekter. Akkurat nå er jeg med på et prosjekt som prøver å gjenvinne biologisk slam fra oppdrettsnæring ved å bruke det til å avle børstemark. Arbeidshverdagen innebærer mye tid ute på reise til lands og vanns for feltarbeid langs kysten. Nå om dagen jobber jeg også mye med ledelse, prosjektplanlegging og kundekontakt.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Som marinbiolog har man en mastergrad fra et universitet. Måten man kommer dit er å ha med seg realfaglig studiekompetanse fra videregående. Selv tok jeg matte, biologi og engelsk på VGS. Etter det startet jeg på en treårig bachelor i vanlig biologi med flere marine fag som valgfag. Etter bacheloren spesialiserte jeg meg og tok en toårig master i marinbiologi.

Selv om det hjelper meg å ha marinbiologi som bakgrunn i jobben min, overlapper mange av biologiretningene på viktige områder. Jeg jobber med økologer, limnologer, taksonomer, toksikologer og til og med en geolog. Det er sjelden bare én vei inn i et yrke, så velg den du liker best.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det beste med yrket mitt er følelsen av å gjøre en forskjell. Når arbeidet og rådene mine blir hørt og fører til at et firma jeg jobber med endrer praksis og tilpasser seg til naturen, da smaker det nesten bedre enn salt lakris. Nå skal det også sies at å suse rundt mellom fjellene på Helgelandskysten i egen firmabåt og gjøre feltarbeid heller ikke er så ille.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Å føle at økonomien gjentatte ganger går på bekostning av biologien er aldri morsomt. Man er som biolog ofte blant de første som ser hvilke endringer som skjer i et miljø som utsettes for negativ påvirkning. Det gjør likevel jobben vår desto viktigere. Å sitte på kontoret når det er fint vær ute er jeg heller ikke særlig glad i.

Image
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Hvis man søker etter jobb med søkeord «Biolog» blir man skuffet. Det er ikke fordi det er få jobber for biologer! Biologer finnes mange flere steder enn man kanskje tenker seg, men jobbene skjuler seg ofte bak ord som «Rådgiver», «Konsulent», «Avdelingsingeniør», «Senioringeniør», «Miljøkonsulent» og lignende.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønn varierer mye mellom bransjer og yrker, men med en mastergrad i biologi vil startlønn trolig ligge på mellom 400 000–500 000 kroner i året.

Hvordan tror du sjansene er for å få jobb innen dette yrket?

– Som ferdig utdannet biolog er det ingen som kommer til å stå utenfor universitetet og kaste en jobb etter deg. Den må du skaffe selv. Derfor er det viktig å være engasjert gjennom studieløpet. Meld deg inn i foreninger, skaff deg relevante sommerjobber, prøve å bygge kontakter steder du ønsker å jobbe. Gjør du i det minste noe av dette, som faktisk er veldig gøy, vil sjansene for en relevant jobb være veldig gode.

Arbeidshverdagen innebærer mye tid ute på reise til lands og vanns for feltarbeid langs kysten.
Det beste med yrket mitt er følelsen av å gjøre en forskjell. Når arbeidet og rådene mine blir hørt og fører til at et firma jeg jobber med endrer praksis og tilpasser seg naturen, da smaker det nesten bedre enn salt lakris.