Biolog

- Å formidle om naturen og spre naturglede er min ytterst privilegerte jobb, smiler en entusiastisk Cecilie.
Cecilie Notø poserer foran en stor undervannsplakat på besøkssenteret på Verdens Ende.
Cecilie Notø, 37 år
Biolog
Besøkssenter Færder Nasjonalpark og besøkssenter våtmark Ilene
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Nesten alle blir overrasket over hvor morsom og kul naturen er.  »
― Cecilie Notø
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 16.02.2022
«Nesten alle blir overrasket over hvor morsom og kul naturen er.  »
― Cecilie Notø
« Et ønske om å ville være med å ta vare på naturen og kloden vår er viktig for en biolog.»
― Cecilie Notø

Hvorfor valgte du å bli biolog?

– Jeg ville bli veterinær, men tok helomvending de første ukene på et årstudium i realfag på NMBU. Jeg trivdes så godt både med fagene og miljøet at jeg valgte å bli biolog. Jeg var ikke var en hardbarka friluftslivsjente, men vanlig glad i naturen og alt som finnes der. Biologi er utdanning med mange muligheter, og med den bakgrunnen har jeg funnet drømmejobben som naturveileder i et skjærgårdsparadis.

Image
Kvinne i båt peker utover et opprørt hav med vippefyret på i svaberg i bakgrunnen.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det finnes ingen helt vanlig arbeidsdag, og jeg deler jobben min i to bolker. Den ene er å jobbe med undervisningsopplegg for to forskjellige senter, her på Verdens ende og ved Ilene naturreservat i utkanten av Tønsberg. Jeg utvikler undervisningsopplegg for dem fra barnehagealder og opp til universitetsnivå, og også arrangementer for publikum generelt. Det kan være mye forskjellig. For eksempel «småkrypdag» med fangst av insekter eller livet i fjæra. Jeg formidler både om livet i havet, i våtmark og om livet på land. Jeg holder også foredrag for mer voksne grupper. Besøkende skal ha aktiviteter og få leke litt.

Selve gjennomføringen av aktiviteter og undervisning er den andre delen av jobben. Da er vi stort sett ute i naturen og lærer helt konkret om det vi ser og tar på.  Rundt 15 000 mennesker deltar årlig på arrangementene og undervisningsopplegget. Hvor dypt jeg går og hvordan jeg formidler, bestemmes av alderen til deltakerne. Det sikre er at nesten alle blir overrasket over hvor morsom og kul naturen er!

Vi er få ansatte og alle må ta i når det skal være en aktivitet eller undervisning. Å rigge, bære, hente ting i fjæra, lage naturstier og ordne og fikse er en del av jobben.

En helt annen oppgave er å bidra til å lage utstillinger på besøkssentrene.  Akkurat nå setter vi sammen en geologiutstilling, og jeg har lest meg opp på emnet. Jeg skriver også nyhetsartikler på nettsiden vår. En litt sær glede er å skrive korte, morsomme rim om naturformidling. De handler for eksempel om kråkeboller, maneter eller flyndrer. 

Ingen slipper helt unna det administrative og jeg er også litt involvert i den daglige driften med søknader og rapporter. En helt vanlig arbeidsdag er med andre ord ikke enkel å beskrive!

Hva liker du best å formidle til publikum?

– Sjøstjernen er gull og min kjære favoritt. Den er en underlig skapning og kan miste flere armer – de gror de ut igjen. Øynene er ytterst på hver arm, munnen er i midten underst og rompa i midten på toppen. Den kan gulpe ut tarm og magesekk for å fordøye et bytte på utsiden av kroppen. Det er en fantastisk kul egenskap. Vi har både hval og blekksprut rett ute i fjorden her. For ikke å glemme en type selvlysende hai. Det overrasker de fleste, og er et herlig emne å snakke om.

Hva kreves for å kunne jobbe som biolog?

– Min vei var å ta en bachelor i biologi og en master i økologi fra NMBU. For å jobbe som naturveileder må du minst ha en bachelor i biologi. Det aller viktigste er å ha en interesse og entusiasme for naturen, og i mitt tilfelle være god på å formidle til folk med forskjellige kunnskapsnivåer.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– I min jobb må man være glad i å fortelle om naturen og kunne snakke foran mange mennesker – for å kunne formidle godt må du være entusiastisk. Men det finnes et utall av retninger innen biologi, du kan spesialisere deg i alt som har med naturen å gjøre. Med andre ord, du trenger ikke nødvendigvis å være god på formidling. Jeg tror kanskje et ønske om å ville være med på å ta vare på naturen og kloden vår er viktig for en biolog.  Vil du bli rik, så er kanskje ikke biologi det rette valget. Det er ikke helt enkelt å svare på hvem det ikke passer for i og med at faget så stort.

Hva liker du best med å være biolog?

– For meg personlig er det møter og å gi folk gode naturopplevelser. Å se at folk lærer noe nytt og blir entusiastiske, er kjempegøy.

Hva liker du minst?

– Søknader, rapporter og regnskap er ikke min greie.

Image
Kvinne med langt hår og svart ytterjakke sitter ved en datamaskin og jobber, en utstoppet ærfugl står på pulten hennes.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Mange forsker eller blir lærere, man kan jobbe i oljeindustrien, på laboratorium, i naturvernorganisasjoner, farmasøytisk industri eller spesialisere seg på et annet område.

Hva tjener man som biolog?

– Jeg tjener 513 000 kroner i året. Jeg tror det er en ganske en god lønn for en naturveilleder.

Hvordan er sjansene for å få jobb som biolog?

– Som biolog tror jeg sjansene er gode nasjonalt i og med at det trengs biologer innen mange slags områder. Det er ikke mange naturveilederstillinger i landet så det er kanskje vanskelig å finne en jobb akkurat som min.

Tilhørende utdanninger

Biologi

Du lærer om levende organismer i plante- og dyrelivet. Faget har fokus på evolusjon og økologi.

Finn studier
Marin- og ferskvannsbiologi

Du får bred kunnskap om hvilke utfordringer og muligheter som ligger i fiskeri- og havbruksnæringen.

Finn studier