Billedkunstner
Hvorfor valgte du å bli billedkunstner?
– Mens brødrene mine spilte fotball, satt jeg og drømte meg bort og tegnet. Jeg ble etter hvert fotointeressert og ønsket å følge i fotsporene til moren min, som var pressefotograf. Jeg startet på medieutdanning, og deretter grafisk design og multimediadesign.
I skoletiden hadde jeg utfordringer med konsentrasjon og sterk dysleksi. Det ble på nytt krevende da jeg kom ut i jobb etter endt utdanning og jeg fikk diagnosen ADHD. Skaperbehovet mitt vokste gjennom denne perioden, og jeg bestemte meg for å satse som billedkunstner.
Jeg tok en treårig kunstfagskole hvor jeg lærte teknikker og sakte forsterket mitt utrykk. ADHD ble en styrke, og gir meg evnen til å fokusere intenst og med stor arbeidskapasitet. Å være kunstner handler om å fordype seg, utforske, velge bort og finne nye ståsted. Det handler også om å gi av seg selv og bruke sine erfaringer. Våge å være sårbar, og tåle at ikke alle omfavner det du gjør. Konstruktiv kritikk er en gave på sikt, selv om det kan gjøre litt vondt der og da. I kunstnermiljøet har jeg funnet min plass.
Hvordan er en arbeidsdag for deg?
– Jeg har et atelier i Fredrikstad, og prøver å være her tidlig om morgenen. Å starte tidlig gir meg en god flyt gjennom dagen. Jeg gir meg selv en enkel oppgave for å komme i gang. Det kan være å grunne et lerret eller lage en blindramme.
Jeg jobber alene og er avhengig av ro for å få flyt. I løpet av en dag gjør jeg mye forskjellig og antar at jeg maler cirka halvparten av dagen. Jeg kan ofte jobbe med mange bilder av gangen, og maler lerret direkte på gulvet. Det er en arbeidsmetode som funker godt for meg. Jeg er veldig bevisst på hvordan jeg skal bruke øynene for å se sammenhenger, og jeg bearbeider inntrykkene av menneskene jeg har møtt og setter de sammen med tanker jeg har i hodet.
Jeg må ofte ut av studio for å få nye impulser fra omgivelsene, og å se mennesker gir meg inspirasjon. Jeg er nok det man vil kalle litt nerdete, alltid på søken etter noe nytt å fordype meg i som kan styrke og videreutvikle mitt uttrykk. Jeg jobber også frem forskjellige typer installasjoner, og bruker ting jeg finner på min vei. En del av en lyktestolpe jeg fant her om dagen er nå i ferd med å bli et kunstverk. Jeg er som Askeladden og finner mye rart.
En arbeidsdag kan også bestå av å være i kontakt med gallerister. Jeg har alltid bilder til salgs på ulike gallerier. Jeg planlegger for utstillinger noen ganger fra år til år, andre ganger har jeg booket utstillinger flere år frem i tid. Jeg opplever ofte at gallerier kontakter meg med ønske om å stille ut mine arbeider, andre ganger søker jeg eller blir bedt om å søke.
Jeg er aktivt med i kunstnermiljøet og sitter i styrer, planlegger prosjekter og deltar på workshops. Det er et fantastisk miljø i dette området, og vi inspirerer hverandre. Flere har en tung akademisk utdanning, og jeg har fortsatt mye å lære.
Det er en del papirarbeid ved å drive eget firma, og jeg må nok si at dagene ikke helt strekker til. Det kan både bli lange dager og mange prosjekter på samme tid. For å sikre fremgang og samtidig mer eller mindre leve av kunsten, så er det hardt arbeid. For å holde hjulene i gang søker jeg på ulike stipend og andre mulige inntektsmuligheter.
Hva kreves for å kunne jobbe som billedkunstner?
– Det er stor forskjell på utdanningen til kunstnere. Man kan være alt fra selvlært, til å ha en tung akademisk utdanning. Det er en stor fordel å gå den tradisjonelle veien innom fagskoler og deretter kunstakademiet for å få de nødvendige verktøyene man trenger for å navigere i kunstverdenen.
Du må selv sørge for økonomien ved å ha utstillinger, søke stipender og tenke kreativt i forhold til inntektsmuligheter. Mange kunstnere har en jobb ved siden av kunstner-yrket, fordi det ofte er vanskelig å leve av kunsten alene. Det krever evnen til å jobbe selvstendig og drive egne prosjekter fremover.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Yrket passer i utgangspunktet for alle typer mennesker som ønsker å formidle eller belyse noe. En typisk kunstner er vanskelig å finne, og det passer best for de som har både skaperglede, er kreative og tør å gå egne veier. Mange av oss passer ofte ikke helt inn i vanlige typer jobber. Som dyslektiker er det fint for meg å kunne jobbe med bilder.
Man må ha tro på seg selv og til tider godta redselen for skrantete økonomi. Det er alltid en deltidsjobb som kan redde deg. Jeg har blant annet jobbet deltid hos rammemaker, i kunstbutikk, holdt kurs og montert utstillinger.
Yrket passer ikke for de som ikke har glede av å skape noe eller de som ønsker stabil inntekt. Det passer heller ikke for de som lett mister motet.
Hva liker du best med å være billedkunstner?
– Jeg elsker friheten til å skape mitt eget univers og uttrykke meg på den måten jeg vil. Samtidig kan jeg disponere min egen tid ganske fritt, noe jeg liker godt.
Hva liker du minst?
– Å skrive søknader et nok det jeg liker minst. Også økonomi da! Men begge deler er så viktige at de må gjøres.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er mange og varierte muligheter for en billedkunstner. Man kan undervise barn og voksne gjennom kurs eller i skolen.
Man kan også åpne eget galleri, drive med ulike typer konsulentvirksomhet, kulturpolitikk, jobbe på galleri eller på museum. Det er ofte en blanding av flere jobber som gir en inntekt å leve av.
Hva kan man forvente i lønn som billedkunstner?
– En gjennomsnittslønn for en kunstner ligger rundt 400 000 kroner i året. Det er inkludert ulike bijobber og eventuelle stipend. Det kan ta lang tid å etablere seg, og inntekten varierer ofte fra år til år. Selv har jeg tjent godt noen år, og andre år mindre.
Hvordan er sjansene for å få jobb som billedkunstner?
– Du kan skape din egen arbeidsplass, men må vite at konkurransen er beinhard. Det krever at du er både dedikert og tålmodig. Noen har en medfødt evne til å uttrykke seg kunstnerisk, og det er en klar fordel. For å lykkes som billedkunstner bør man skape sitt eget uttrykk og gjerne skille seg ut.
Tilhørende utdanninger
Kunst og kunsthåndverk
Du lærer deg å praktisere og formidle ulike kunstformer og kunsthåndtverk.
Finn studierKunstfag
Du lærer om kreative uttrykksformer og praktiske ferdigheter innen ulike kunstretninger som design, illustrasjon, fotografi og visuell kunst.
Finn studier