Barnehagestyrer
»
Hvorfor valgte du å bli barnehagestyrer?
– Jeg utdannet meg som førskolelærer fordi jeg har et stort hjerte for barn og ville jobbe med mennesker. Underveis i karrieren har jeg gått gradene fra gulvet som pedagogisk leder til å bli styrer for tre år siden.
Som styrer opplever jeg at det er en stor fordel å ha innsikt i jobben til de jeg skal lede, og forstå deres arbeidshverdag. Jeg hadde det jeg trengte for å fylle styrerrollen, og det er gøy med nye utfordringer.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Det er en jobb med store variasjoner og ulike dager. I en jobb med mennesker er det aldri godt å vite hva som dukker opp. I dag har jeg for eksempel flere møter, registrering av nye barn, registrering av ulike vedtak. Jeg skal også skrive kontrakter for nyansatte. Det er mye administrasjon å være styrer i en barnehage med 102 barn fra null til seks år. Jeg har rundt 28 ansatte i ulike stillingsstørrelser.
Dagene begynner jeg med morgenmøte med pedagoger fra hver avdeling. Vi organiserer dagen, og ser hvor det trengs hjelp, og hvem som kan gi fra seg hjelp i forhold til sykdom, kurs og planene for barna i de ulike gruppene. Det er ren logistikk for å sikre gode rammer rundt barnegruppene.
Siden det er en relativt stor barnehage med mye administrativt arbeid, har jeg liten tid sammen med barna. Det oppstår til tider situasjoner hvor jeg prioriterer barna, og kontorjobben må vente. En gang iblant deler jeg ettermiddagsmåltidet med fire av de største barna på kontoret mitt, og det er stas.
For øvrig er vi en del av et stort konsern, og jeg samarbeider mest med regionleder, styrerkollegaer i regionen, og mine fem pedagogiske ledere. Vi hjelper hverandre med ulike praktiske utfordringer og veileder/hjelper hverandre i uforutsette situasjoner. Styrerteamet møtes månedlig og deler av kunnskap og erfaringer. Jeg samarbeider også med andre instanser som er relevante for barnas utvikling og de ansattes arbeidsforhold. Dette kan være helsesykepleier, PPT, Fagenheten, barnevernstjenesten og NAV.
Jeg jobber mye med arbeidsmiljøloven og barnehageloven. Følger jeg dem, og rammeplanen, er jeg på rett vei. En viktig del av jobben min er å lage overordnede pedagogiske planer, som er kjempeviktige for å sikre god drift av barnehagen. Planene baserer seg på våre satsingsområder, som er språk og sosiale relasjoner, samt på rammeplanen, brukerundersøkelser, ulike utviklingsarbeid som Kompetanseløftet og andre relevante styringsdokumenter. Vi er opptatt av å gi de små en grunnleggende tro på at de er verdifulle akkurat som de er. Og at de kan mestre.
I utgangspunktet jobber jeg når barnehagen er åpen. I perioder, som fram mot hovedopptaket den 1. mars, kan det bli lange dager. Jeg har det overordnede ansvaret og involveres hver gang det skjer noe ekstraordinært. Som leder må jeg av og til håndtere konflikter, både med ansatte og foresatte.
Hva kreves for å kunne jobbe som barnehagestyrer?
– Det kreves en treårig bachelor i barnehagelærerutdanning. Det kan absolutt være en fordel med videreutdanning i ledelse, administrasjon og/eller økonomi. Selv har jeg videreutdannet meg i veiledning og også tatt en lederutdanning på Universitetet i Agder.
Det kreves også politiattest. Ellers er det ingen fysiske begrensninger for å være barnehagestyrer. Det aller meste kan tilpasses.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Yrket passer for mennesker som har et stort hjerte for barn og andre rundt seg. Man må ha en struktur og kunne håndtere mange saker på en gang. Det er viktig å være løsningsorientert og se ulike perspektiver. Samtidig er det å tørre å stå trygt i vanskelige saker og konflikter en spesielt verdsatt egenskap. I tillegg må man også ha stor arbeidskapasitet og kjennskap til lov og forskrifter for barnehager.
Som styrer er det ikke nødvendig å være spesielt leken. Desto viktigere er det å være strukturert, systematisk og å være en god arbeidsleder. De som ikke har ovennevnte egenskaper eller interesser bør antagelig ikke søke jobb som barnehagestyrer.
Hva liker du best med å være barnehagestyrer?
– Jeg elsker å jobbe med det pedagogiske og faglige. Jeg er glad i å være tett på mennesker, veilede og få lov til å inspirere andre til å gjøre en god jobb.
Hva liker du minst?
– Jeg kan oppleve det som frustrerende å forholde meg til de vanskelige rammevilkårene politikerne setter for yrkesgruppen vår, og spesielt hvordan noen politikere behandler private barnehager.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– De aller fleste barnehagestyrere jobber i barnehager. Det er også muligheter til å jobbe innenfor barnehagemyndighetene i kommunen, bli regionleder eller jobbe på et konserns hovedkontor.
Med litt ekstra utdanning åpner det seg nye muligheter i for eksempel barnevernet, PPT og grunnskolen. Det er også muligheter til å jobbe for barns rettigheter og kvalitetssikring av barnehager. Noen bruker kunnskap og erfaring til å jobbe for organisasjoner som Unicef og Redd Barna.
Hva kan man forvente i lønn som barnehagestyrer?
– Lønnen går på årsverk, og jo større barnehage, desto høyere lønn. For å gi et realistisk svar vil jeg si at et sted mellom 680 000 og 790 000 kroner i året er hva man kan forvente.
Hvordan er sjansene for å få jobb som barnehagestyrer?
– Jobben vår vil aldri forsvinne og ingen roboter kan overta. Jeg vil si at med den rette bakgrunnen, erfaring og gå på mot, er jobbsjansene veldig gode.
Tilhørende utdanninger
Barnehagelærerutdanning
Barnehagelærerutdanningen er en treårig bachelorgrad. Utdanningen gir deg kunnskap om barns utvikling og innføring i samspill mellom barn og voksne.
Finn studierBarnehage, skole -og utdanningsledelse
Du lærer hvordan du kan bruke forskning og ledelsesteorier i det daglige arbeidet som leder.
Finn studier